Devolo Magic 2 Review - Overal in huis een stabiele verbinding

  Overal in huis het nieuwe seizoen van House of Cards kunnen streamen of zelfs op zolder je tegenstanders aan gort schieten in Call of Duty Black Ops 4? Het klinkt misschien als een illusie, maar Devolo belooft dat dit allemaal met de nieuwe Devolo Magic 2. Of dit ook echt het geval is lees je in deze Devolo Magic 2 review!

  XGN

  Hetgeen dat Devolo belooft, lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Ultrasnel internet via Wi-Fi, maar ook via de kabel in iedere kamer in huis. Of dit nu in de bijkeuken, garage of op zolder is; het zou allemaal niets uit moeten maken. Daarom gingen wij aan de slag met de Devolo Magic 2 in deze review.

  Makkelijk te installeren

  Voor de leken onder ons, lijkt het installeren van een stabiele internetverbinding misschien meer op het ontmantelen van een nucleaire bom. Devolo bewijst met apparaten als Devolo Magic 2 dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Met de quickstart guide heb je de apparaten binnen vijf minuten geïnstalleerd, zodat je meteen aan de slag kunt met een van de beste Netflix series van 2018.

  Het is eigenlijk heel simpel: je steekt de adapter in het stopcontact naast de router en verbindt de twee apparaten met elkaar door middel van een LAN-kabel. Vervolgens steek je de tweede (en derde) adapter in een stopcontact naar keuze. Nadat de apparaten ongeveer één minuut hebben gehad om (automatisch) te koppelen, heb je een goed werkende internetverbinding. Een kind kan de was doen!

  Close-up

  Overal Wi-Fi en LAN-aansluitingen

  Wanneer er een stopcontact beschikbaar is, kun je er een Wi-Fi punt installeren. Het maakt niet uit of dit op twee verdiepingen hoger is of in de schuur; het werkt eigenlijk altijd. En je hebt niet alleen maar een stabiele internetverbinding met kabel, want de apparaten zenden ook een Wi-Fi signaal uit.

  De Devolo Magic 2 Kit wordt namelijk geleverd met twee adapters met ieder twee aansluitingen voor een LAN-kabel. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zowel je PlayStation 4 als je PC op zolder aansluiten op een LAN-verbinding. Zo weet je zeker dat je stabiele internetverbinding hebt ook al zit je ver van de router vandaan. Maar helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

  Twee volledige adapters

  Veel haken en ogen aan de internetsnelheid

  Devolo biedt namelijk een internetsnelheid van 2400 Mbps, maar wanneer je hier vanuit gaat kom je van een koude kermis thuis. Ten eerste is 2400 Mbps niet hetzelfde als Megabyte per seconde. Om tot deze snelheid te komen moet je delen door acht, waardoor je nog 300 MB/s over houdt. Dat is nog altijd een hele hoge internetsnelheid, maar ook dit is helaas (in de meeste gevallen) te mooi om waar te zijn.

  Veel huishoudens hebben namelijk niet eens een internetsnelheid van 300 MB/s, waardoor deze snelheid ook door de Devolo adapters niet kan worden gehaald. Logisch zou je denken, maar door de manier waarop Devolo de apparaten adverteert, lijken het wel magische apparaten die je internetsnelheid verdrievoudigen. Het apparaat heet dan ook niet voor niets de Devolo Magic 2.

  Daarnaast wordt de internetsnelheid ook nog door een andere factor beperkt. De adapters werken namelijk het beste wanneer ze direct in een stopcontact in de muur zitten en dus niet in een verlengkabel. Over het algemeen moet dit nog wel lukken, maar er is helaas nog een veel belangrijkere factor, waar je minder vaak iets aan kunt doen.

  De internetsnelheid wordt namelijk beïnvloed door de stroomgroep waarin de adapter zich bevindt. De apparaten werken optimaal als zowel de adapter bij de router als de adapter bij jouw PC of console in dezelfde stroomgroep zitten. Wanneer dit niet het geval is zul je nog wel altijd een stabiele verbinding hebben, maar de internetsnelheid zal drastisch minder worden. Zo hadden wij nog maar een verbinding met een snelheid van ongeveer 5 MB/s. Dat is toch een flink verschil vergeleken met de aangegeven 2400 Mbps (ofwel 300 MB/s). Maar daarbij blijft het helaas niet.

  Niet te koppelen aan oude apparaten

  Niet te koppelen aan oude Devolo-apparaten

  De Devolo Magic 2 adapters zijn namelijk niet te koppelen aan andere (oude) Devolo-apparaten. Heel vervelend, want ook de oude apparaten werken prima. Vaak is het verschil dat de maximale snelheid - die je hoogstwaarschijnlijk toch nooit gaat halen - wordt verhoogd. Dan is het toch jammer dat je de oude apparaten niet in combinatie met de nieuwe apparaten kunt gebruiken.

  Zo zou je iedere kamer in huis een stabiele internetverbinding kunnen hebben zonder dat je hiervoor iedere keer de nieuwste apparaten moet aanschaffen. Want goedkoop zijn de apparaten van Devolo zeker niet; helemaal niet wanneer je de allernieuwste en beste apparaten wil aanschaffen.

  Close

  Toch wel aan de dure kant

  Voor de Devolo Magic 2 WiFi Multiroom Kit - de starterkit voor de nieuwste apparaten van Devolo - betaal je namelijk bijna 300 euro. Wanneer je hiervoor maar een fractie van de aangegeven internetsnelheid haalt, is dit apparaat voor jou niet de moeite waard. Maar wanneer je een stabiele verbinding wil, terwijl je al een hoge standaard internetsnelheid hebt, kun je er voor kiezen om dit de Devolo Magic 2 aan te schaffen.

  Twee adapters

  Devolo Magic 2 review - Minder mooi dan het in eerste instantie lijkt

  Wanneer je het optimale uit de Devolo Magic 2 zou kunnen halen, is het apparaat zijn prijs meer dan waard. Maar in werkelijkheid zul je altijd moeten inleveren op de internetsnelheid, waardoor driehonderd euro meteen als een enorm bedrag klinkt. Wanneer je het geld te spenderen hebt, zorgt de Devolo Magic 2 in ieder geval wel voor een stabiele internetverbinding, maar qua snelheid is het van te veel factoren afhankelijk om in elk geval hoog te zijn.

  6

  De plus- en minpunten

  • Stabiele verbinding
  • Makkelijk te installeren
  • Wi-Fi en LAN
  • Duur
  • Maximale internetsnelheid wordt nooit gehaald
  • Niet te koppelen aan oude Devolo apparaten

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.