Devil May Cry HD Collection Review - Luie collectie van ports

  In 2012 kwam Capcom al met een HD collectie van de eerste drie avonturen van demonenjager Dante. Rox pakte de games destijds op, maar kwam tot de conclusie dat deze upgrade aan de luie kant was. Nu komt Capcom met een nieuwe HD Collection, maar is deze beter? Je leest het het in deze Devil May Cry HD Collection review!

  Als je aan Capcom denkt, dan denk je aan games als Resident Evil, Monster Hunter en Street Fighter. Beide franchises hebben in de afgelopen jaren een nieuw deel gekregen. Alleen Devil May Cry, ook een van de paradepaardjes van Capcom, staat sinds in de koelkast. Maar sinds kort gonst het van de geruchten rondom een nieuwe Devil May Cry.

  De bedenker van de franchise, Hideaki Itsuno, wist ons namelijk te melden dat zijn nieuwe project bijna af is. En dat nu de eerste drie games rondom onze witharige demonenjager in een nieuwe HD Collectie naar de PlayStation 4, pc en Xbox One komen, draagt hier alleen maar aan bij. Maar hoe nieuw is deze collectie eigenlijk?

  Devil May Cry HD Collection Review

  Een opgepoetste port van de oude collectie

  Een terechte vraag. Want het zijn tenslotte drie oude games die al eens in een redelijk afgeraffelde vorm naar een nieuwe generatie zijn gekomen. De games waren destijds niet of nauwelijks opgepoetst, maar de resolutie was simpelweg wat opgekrikt naar 720p om alles wat strakker te laten ogen. Het was als het ware een facelift van een ooit mooie dame, waarbij je nog duidelijk kon zien dat ze intussen vol rimpels zat.

  En ook nu doet Capcom hetzelfde kunstje als destijds. Want die oude dame met de slechte facelift is terug naar de dokter gegaan om de boel nog wat strakker te trekken. Om precies te zijn maakt de Devil May Cry HD Collectie nu de stap van 720p naar 1080i. Als bonus is er een ‘Vault’ toegevoegd waarin je kunt genieten van diverse renders en schetsen van de diverse games.

  Los daarvan zijn er enkele minimale aanpassingen in het menu gedaan. Je kunt nu bijvoorbeeld tussen de games schakelen zonder de hele boel af te sluiten. Het is een verbetering, maar onder aan de streep is dit een luie port van een al afgeraffelde collectie oudere games. En dat voelt, ondanks de zachte prijs van 30 euro, als geldklopperij.

  Maar dat betekent niet dat de Devil May Cry HD Collection op zich slecht is. Want deze collectie games is wel degelijk voor 66 procent tof!

  Devil May Cry HD Collection Review

  Het begin van een legendarische franchise

  Devil May Cry, de eerste game in de collectie, volgt Dante. Hij is de half demonische zoon van de demoon Sparda, die ooit Mundus genadeloos versloeg en de rust terugbracht naar Mundai. Deze gebeurtenis ligt ten tijde van de game in een ver verleden en Mundus is intussen terug. Hij zint op wraak en wil de wereld aan zijn voeten hebben.

  Maar dan is daar Dante, die hier een stokje voor komt steken. Hoe? Door alle demonen af te rammelen en vol lood te pompen met zijn trouwe schietijzers Ebony en Ivory. Onderweg werpt Mundus Dante diverse uitdagingen op in de vorm van uitdagende baasgevechten en afwisselende puzzels. En hoewel dit een verouderde game (uit 2001) is, blijkt de gameplay zelf nog altijd lekker mee te kunnen met de games van vandaag.

  Er zit alleen een verouderde look aan vast die overal naar voren komt. Texturen zijn op de muur geplakt, karakters zijn hoekig uitgewerkt en de mate van detail die we tegenwoordig gewend zijn is hier niet te vinden.

  Devil May Cry HD Collection Review

  De 33 procent die het grote minpunt van de collectie vormen

  Dit is ook iets wat in het tweede deel uit 2013 van deze collectie voorbij komt. In Devil May Cry 2 zie je wel dat er vooruitgang zit in de grafische kant van de game, maar toch is het nog steeds hoekige karakters en opgeplakte texturen wat de klok slaat.

  Natuurlijk kruip je ook in deze game weer in de huid van Dante die dit keer wat nieuwe trucjes heeft geleerd met zijn zwaard. Maar de demonen in de game hebben klaarblijkelijk liggen slapen. De game is namelijk een heel stuk makkelijker dan zijn voorganger.

  Bovendien is het verhaal in de game ook wat afgeraffeld, wat het geheel niet beter maakt. Mundus is blijkbaar nog steeds boos en zijn plan moet simpelweg weer gedwarsboomd worden. Meer dan dat is er niet. In combinatie met het gebrek aan uitdaging hoeven wij verder niet uit te leggen dat dit het minste deel is uit de collectie.

  Devil May Cry HD Collection Review

  Het deel dat alles overtreft

  Maar gelukkig wist Capcom naar de feedback van fans te luisteren. De ontwikkelaar kwam al snel met een derde deel. En dat is het deel waarvoor je deze Devil May Cry HD Collection eigenlijk zou moeten kopen. Capcom overtreft beide eerdere delen door elementen van de games te combineren.

  Het combosysteem uit Devil May Cry 2 is verder uitgebreid en de sterke gameplay uit het eerste deel is helemaal terug. Net als de uitdaging die het eerste deel je voorschotelde. Grafisch is er bij deze game nog een schepje bovenop gedaan waardoor Dante met zijn witte bos haar en rode leren jas er nog beter uitziet.

  En de Special Edition van Devil May Cry 3, de versie die je dus in deze HD Collection krijgt, bevat ook nog de mogelijkheid om met een ander personage te spelen. Vergil, de broer van Dante biedt je de kans om net even alles van een andere hoek te bekijken en nieuwe combo’s te proberen. Maar hoe tof deze game ook (nog steeds) is, je mist wel echt die echte upgrade naar de dag van vandaag.

  Devil May Cry HD Collection Review

  Incompleet

  En datzelfde geldt voor de hele collectie die, zoals gemeld, echt lui overkomt. Want waarom is er gekozen om deze collectie nagenoeg letterlijk over te zetten? Er is tenslotte nog een vierde game die in 2015 al een special edition kreeg. Als je dan toch een nieuwe collectie uitbrengt, voeg deze dan gelijk toe.

  Het is een enorme gemiste kans om deze collectie anders te doen aanvoelen dan de voorgaande uitgave. En eigenlijk is de titel Devil May Cry HD Collection nu ook niet terecht, want je mist dus een game die er echt wel bij hoort te zitten.

  Devil May Cry HD Collection Review

  Devil May Cry HD Collection Review – een geldkoe voor deel 5?

  Natuurlijk is het tof dat de drie games in kwestie hun weg naar de nieuwe consoles gevonden hebben. Het zijn tenslotte toffe games. En ze zijn alleen daarom al een uitgave van 30 euro waard.

  Maar als je de vorige collectie al gekocht hebt, ga je hier niks nieuws ontdekken en dan is het zonde van je geld. Als alles nou enorm verbeterd was of het vierde deel erbij gezeten had was dat heel anders geweest. Maar nu voelt het echt als een geldkoe die opnieuw gemolken wordt voor de komst van Devil May Cry 5.

  6

  De plus- en minpunten

  • Drie toffe games voor 30 euro
  • Toegevoegde artwork voor de fan
  • Een eenvoudige port van de vorige collectie
  • Waar is Devil May Cry 4?

  Devil May Cry HD Collection

  Verkijgbaar vanaf 3 april 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.