Devil May Cry 4 Special Edition Review - Duivels goede remaster

  Devil May Cry is een franchise die behoorlijk veel fans heeft en dat is niet voor niks. Capcom heeft DmC: Devil May Cry pas opnieuw uitgegeven en nu is Devil May Cry 4 aan de beurt. Of deze opgepoetste versie van de game de drie tientjes waard is lees je in de Devil May Dry 4: Special Edition Review.

  Al een aantal generaties mogen we genieten van de Devil May Cry games. En toen ineens kwam Devil May Cry 4 uit. Met een nieuwe protagonist. Dante leek van het toneel verdwenen, maar niets was minder waar. Nero, de held in Devil May Cry 4, mocht zeven jaar geleden de hoofdrol spelen in deze game, maar moest daarvoor wel het zwaard kruisen met Dante.

  En dat leverde natuurlijk spectaculaire beelden en vooral spectaculaire gameplay op. Wij beloonden de game destijds dan ook met een 8.8 in de Devil May Cry 4 Review. Maar we gaan even terug naar de basis voor deze remaster en tevens special edition van Devil May Cry 4. Want waar ging de game ook al weer over?

  Devil May Cry 4 Special Edition Review

  Geen dikke verhaallijn, maar demonen, puzzels en dikke actie!

  Nero is een tiener met een grote waffel en demonische krachten die als demonenjager voor The Order of Light werkt. Zij vriendin Kyrie zingt in het operahuis om een ceremonie in te leiden, maar dan valt Dante ineens binnen en vermoord de priester. Vanaf dan begint het avontuur dat we Devil May Cry 4 waarin Nero van zijn geloof gebracht wordt.

  Niets is namelijk wat het lijkt en daar komt Nero al snel achter. Tijdens zijn avontuur op zoek naar de waarheid en daarmee op zoek naar Dante, komt Nero steeds achter nieuwe duister dingen rondom The Sacred Order, een 'heilige' orde waar hij nota bene voor werkt.

  In het eerste half uur van de game worden direct twee dingen duidelijk. Het redelijk dunne verhaal zal een aantal wendingen kennen, genoeg puzzels, maar je kunt je ook klaarmaken voor ontzettend dikke hack and slash actie!

  Devil May Cry 4 Special Edition Review

  Special Edition met zat extra's

  En met al het gepuzzel is Devil May Cry 4 niet de standaard game in de franchise. In andere delen zat wel wat uitzoekwerk, maar dit is nooit echt gepuzzel geweest. Het gepuzzel past echter prima in dit deel, gezien het ook één grote puzzel is waar Nero aan begonnen is.

  Iets anders waar de game zich mee onderscheidt is dat er opties zijn voor beginners van de franchise zoals een Human modus en de Automatic instelling. Met de laatstgenoemde kan zelfs een visstick de vetste combo's maken!

  Natuurlijk is dit niet zomaar Devil May Cry 4, maar de remaster én Special Edition van de game. En dat betekent dat de editie ook speciaal moet zijn. En dat is hij. Er is het een en ander aan toegevoegd.

  Het belangrijkst hiervan is de toevoeging van extra content, zeg maar dé bepalende factor om twijfelaars (of bekenden met de game) over de streep te trekken. Het ultra moeilijke Legendary Dark Knight is bijvoorbeeld nieuw. Dat is een modus die speciaal is ontworpen voor waaghalzen die geen genoeg kunnen krijgen van de uitdaging.

  Devil May Cry 4 Special Edition Review

  Nieuwe speelstijlen toegevoegd

  Maar je kunt in Devil May Cry 4: Special Edition ook kiezen om niet met Nero en Dante te spelen, maar ook met Vergil, Lady of Trish. Hierdoor heeft Capcom eigenlijk compleet nieuwe speelstijlen aan de game toegevoegd die het een afwisselende, maar ietwat vreemde ervaring maken.

  Het verhaal gaat namelijk over Nero en Dante en soms is het niet helemaal logisch dat Lady, Vergil of Trish er dan ineens staat. Toch is het een hele toffe toevoeging, want ieder van de nieuwe karakters speelt heel anders. Zo blinkt de kortharige Lady uit in haar krachtige projectielaanvallen, maar streven haar collega's haar voorbij als het aankomt op snelheid.

  In het geval van Trish is snelheid het sterkste wapen, maar de dame kan zich niet veroorloven om een klap te krijgen. Vergil zoekt een gulden middenweg en probeert zowel in snelheid als in kracht mee te kunnen. Drie compleet nieuwe speelstijlen dus, die de game een stuk variatie meegeven en daarmee het spelplezier verlengen.

  Hoe dan ook, de toevoeging van de karakters doen niet echt iets voor het verhaal in deze remaster en speciale editie, op enkele filmpjes na. Maar het is niet alleen de toevoeging van de extra content die deze editie siert. Zoals al gemeld is dit namelijk ook een remaster.

  Devil May Cry 4 Special Edition Review

  Niet helemaal spik en span

  Waar Devil May Cry 4 in 2008 al behoorlijk goed verzorgd was wat betreft de grafische kant en de soundtrack, is deze versie voorzien van een fikse oppoets beurt. De game was al bijzonder sfeervol en de gelaatsuitdrukkingen en overige animaties waren al prima uitgewerkt, maar

  De game is voorzien van een 1080p resolutie, bevat betere textures en een verbeterde belichting. Daarbij draait de game op 60 frames per seconde. Dit zorgt er echt voor dat de game er ook in deze heruitgave weer bijzonder goed uitziet. Toch bevat Devil May Cry 4: Special Edition wel sporen van het feit dat dit een oudere game is.

  En die zijn vanaf moment één al te zien. Een vlam die uit duidelijke pixels bestaat is hier een voorbeeld van, maar je kunt het ook in andere kleine details zien. De cutscenes zijn daarentegen bizar goed opgepoetst. Toch was dit hét moment voor Capcom geweest om de puntjes op de i te zetten, maar dit is helaas niet overal gebeurd.

  Een beetje jammer van de details dus, maar gelukkig is dit niet het enige vlak waarop Capcom de game verbeterd heeft. Ook het vechtsysteem is namelijk onder handen genomen en dan vooral op het gebied van tweaken. De besturing is een net wat beter afgestemd en combo's maken is fijner dan in het origineel!

  Devil May Cry 4 Special Edition Review

  Een toffe remaster van een toffe game

  Devil May Cry was in 2008 al een hele toffe game, maar miste wat puntjes op de i. Met deze versie, Devil May Cry 4: Special Edition, kon Capcom deze kleine dingen herstellen alsmede de game voorzien van wat extra content. En dat heeft Capcom gedaan.

  Door de toevoeging van extra karakters en een moeilijkheidsgraad is de game voor zowel nieuwkomers als bekenden van de franchise een aanrader. Er is op grafisch vlak het een en ander verbeterd, maar helaas zijn er nog steeds niet overal puntjes op de i te zien. In het vechtsysteem is ook het een en ander aangepast, waardoor alles nog soepeler wegspeelt.

  Je merkt dus dat je met een ietwat oudere game aan de slag gaat, maar dan wel een hele goede remaster ervan. Devil May Cry 4: Special Edition is alle 30 de euro's, die je uitgeeft als je deze koopt, dik en dubbel waard!

  8

  De plus- en minpunten

  • Nieuwe karakters toegevoegd met ieder een eigen speelstijl
  • Vechtsysteem verbeterd voor soepelere gameplay
  • Bijzonder goed opgepoetst
  • Mist nog wat kleine puntjes op de i

  Devil May Cry 4 Special Edition

  Verkijgbaar vanaf 23 june 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.