XCOM 2 E3 Preview - In opstand tegen de aliens

  Ondanks het feit dat we ons moedig verzet hebben in de eerste XCOM: Enemy Unknown, ziet de wereld er in deel twee heel anders uit. De ruimtewezens hebben de macht overgenomen, dus is het hoog tijd voor een flinke portie verzet. Lees onze eerste ervaringen in deze XCOM 2 E3 Preview.

  Alleen al het feit dat je in XCOM als verzetsorganisatie aan de slag gaat, geeft de game een totaal andere sfeer ten opzichte van het eerste deel. Ineens onderzoek je geen mysterieuze ruimteschepen meer, maar stuur je jouw manschappen eropuit om een standbeeld van een alienleider op te blazen als teken van verzet. Een terroristische aanslag dus, met jou achter de knoppen.

  XCOM 2 E3 Preview

  In het verzet

  De soldaten in de XCOM-organisatie zien er dan ook wat anders uit dan de manschappen in hun strakke harnassen en fonkelnieuwe geweren. Ze dragen nog steeds kogelwerende kleding, maar daar overheen hangen sjaals om hun identiteit te verbergen. De manier waarop ze te werk gaan is op zijn zachts gezegd wat bruter.

  Zo zagen we een nieuw type unit in actie, die gewapend met een groot kapmes vooral een gevaar van dichtbij is. Ook staat er een dronebestuurder tot je beschikking, die alles vanaf een hoger uitgangspunt kan bekijken middels zijn mechanische maatje. Op dat moment zie je de spelwereld vanuit de ogen van de drone, wat de actie een stuk dichterbij laat komen.

  Er lijkt sowieso veel aandacht te zijn gestoken om van XCOM 2 een filmischer geheel te maken. Er is meer verhaal tijdens de missies, dat middels uitgebreide cutscenes in beeld wordt gebracht. We weten natuurlijk niet of dit voor de volledige game geldt, maar de missie die wij te zien kregen kwam middels voice-overs, cutscenes en sterk in beeld gebrachte actiescènes, een stuk overtuigender tot leven dan in het vorige deel.

  XCOM 2 E3 Preview

  XCOM in hart en nieren

  Voor de rest is XCOM 2 nog steeds een XCOM-game in hart en nieren. Zo kun je op ieder moment verrast worden door een nieuwe vijand, waardoor je jouw strategie ineens zult moeten aanpassen. Ook is je squad behoorlijk kwetsbaar, en aangezien een gesneuveld teamlid dat je op het slachtveld achterlaat ook echt dood is, denk je wel twee keer na voordat je jouw soldaat in zijn uppie nieuw terrein instuurt.

  Zo ging het in de demo vandaag ook goed mis en zat er niks anders op dan te evacueren. Het laatste overgebleven soldaatje tilde een gewonde kameraad over zijn schouder en vluchtte het vliegtuig in, terwijl de felgekleurde laserstralen links en rechts rond de oren vlogen. Missie geslaagd, maar daarvoor moest een hoge prijs worden betaald.

  Jammer genoeg kregen we niet te zien hoe het managen van je basis vorm krijgt in XCOM 2, want hoewel je een groot deel van de game in het strijdveld doorbrengt, is het bouwen en onderhouden van een goede basis net zo belangrijk. In deel 1 werd je nog gesteund door de overheid en verschillende landen, maar nu XCOM ondergronds is gegaan zal dit waarschijnlijk op een andere manier werken.

  XCOM 2 E3 Preview

  XCOM 2 E3 Preview: Spektakelstuk voor strategiefanaten

  Wij hopen in ieder geval dat je als speler weer genoeg keuzes hebt om je eigen plan te trekken, en dat je constant nieuwe situaties voorgelegd krijgt waarbij je drastische beslissingen moet nemen, die verregaande gevolgen hebben. Dat maakte van de eerste XCOM zo’n succes, en na het zien van deze eerste demo durven we al bijna te zeggen dat XCOM 2 weer net zo’n spektakelstuk voor fans van strategiegames wordt.

  XCOM 2

  Verkijgbaar vanaf 5 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.