Dell XPS 13 Review - Randloze ultradunne laptop

  Eerder schreven we over de Dell Precision M3800 en het compacte formaat, maar nog compacter is het kleinere broertje ervan de Dell XPS 13. Met zijn 13-inch scherm in een 11-inch frame weet hij het oog te plezieren, maar is de laptop ook wel krachtig genoeg? Je leest het in de Dell XPS 13 review!

  De Dell XPS 13 komt in vier varianten, waarbij de grootste verschillen in de processor liggen. Wij kregen de goedkoopste versie van € 1199,00 om te reviewen. Een variant hoger is te koop voor € 1278,99 en bevat ook een 5e generatie Intel Core i5 Processor, maar wel werkend op 2,90 GHz in plaats van 2,70 GHz.

  Dell XPS 13 Review

  De twee duurste varianten zijn te koop voor € 1399,00 en € 1499,00 waarbij de duurste variant werkt met aanraakfunctionaliteit en een i7 Intel Core processor heeft met 4 MB cache en 3,00 GHz. Daarnaast heeft dit model ook een ander display en hogere resolutie. De variant van € 1399,00 heeft geen aanraakfunctionaliteit, maar wel weer een 5e generatie Intel Core i7 processor met 4 MB cache tot 3,20 GHz.

  Dell XPS 13 review

  Design

  De Dell XPS 13 is een directe concurrent van de MacBook Air en wanneer je het design van de laptop ziet wordt de keuze al moeilijk. De Dell XPS 13 heeft namelijk een strak design vergelijkbaar met de MacBook Air, maar in tegenstelling tot de concurrent is de laptop kleiner, smaller en minder diep dan de 11-inch variant. De Dell XPS 13 heeft een hoogte van 9 tot 15 mm, breedte van 304 mm, diepte 200 mm en gewicht van 1,18 kilogram.

  Het indrukwekkende design is voornamelijk te danken aan de extreem dunne schermranden van 5,2 millimeter waardoor de 13-inch laptop in een frame past van een 11-inch laptop. De dunne randen zorgen ook voor een uitstekende kijkervaring aangezien de InfinityEdge ervoor zorgt dat je werkelijk alle ruimte benut en je nergens aan stoort. De XPS 13 heeft een solide behuizing van metaal en koolstof waardoor niet alleen het design er goed uitziet, maar ook nog functioneel sterk is.

  Helaas is het material aan de binnenkant (carbon) erg gevoelig voor vingerafdrukken, maar daar tegenover staat wel een comfortabele en zachte, maar stroeve rustplaats voor je handen. Een irritatiefactor in het design van de Dell XPS 13 is de locatie van de webcam, die normaal gesproken bij andere laptops boven het scherm zit, maar bij deze laptop links onderin zit.

  Dell XPS 13 Review

  Randloze topper

  Desondanks heeft de Dell XPS 13 wel een goed scherm om de camera beelden op te tonen. Een 13,3-inch Full HD InfinityEdge beeldscherm met de maximale resolutie van 1920 x 1080 toont voor een kleine laptop heerlijk scherpe beelden. De beelden zijn niet zo goed als bij zijn 4K broeder de Dell Precision M3800, maar desondanks kijkt het heerlijk weg. De duurste Dell XPS 13 beschikt over een QHD+ beeldscherm met een maximale resolutie van 3200 x 1800 en beschikt daarnaast over een touchbeeldscherm.

  Ondanks een klein scherm kunnen er meerdere mensen naast elkaar zitten om tegelijkertijd vanuit een brede kijkhoek van maximaal 170 graden te kijken. Qua felheid is het scherm prima, maar absoluut niet perfect. Wij ervoeren een aantal keer onscherp beeld bij hoge helderheid en de kleuren werden ook minder mooi weergegeven. De helderheid zorgt er wel voor dat bij veel tegenlicht/zonlicht gewoon gewerkt kan worden.

  Dell XPS 13 Review

  Kleine krachtpatser

  Om optimaal te werken, moet de Dell XPS 13 beschikken over goede hardware dat snel presteert. En wanneer je een 13-inch laptop in een 11-inch laptop stopt en erg dun maakt denk je waarschijnlijk dat Dell een steekje laat liggen. Dit is echter niet waar, de Dell XPS 13 beschikt namelijk over de nieuwste hardware (vijfde generatie), zoals een Intel Core i5-processor met 8 GB werkgeheugen dat erg snel presteert.

  Onze ervaring uit de praktijk is dan ook dat de laptop optimaal werkt. De laptop werkt snel, beschikt over een redelijk accu en heeft ook nog eens een 256 GB Solid State Drive onder de kap zitten. De accu ging afhankelijk van de applicatie ongeveer twaalf uur mee. Bij grotere applicaties ging het korter mee, tot ongeveer acht uur en maakte de Dell XPS 13 veel lawaai, maar de applicaties draaiden wel erg snel!

  Dell XPS 13 Review

  Gemakkelijk te gebruiken

  Dat de Dell XPS 13 optimaal en snel werkt is erg fijn, maar ook het toetsenbord en de trackpad moeten in orde zijn. Bij ons bestond het toetsenbord uit een Duits qwertzu-indeling, terwijl foto's op de Dell XPS 13 pagina de letters wel degelijk normaal afbeelden. Voor ons was het echter geen groot probleem en ook de achtergrondverlichting werkt optimaal met drie standen, uit, fel en gedempt.

  De knoppen van de toetsenbord voelen goed aan en hebben ongeveer hetzelfde formaat van de Dell Precision M3800 wat perfect is voor een 13-inch laptop. De trackpad is gemaakt van een zacht, maar glad materiaal wat fijn aanvoelt. Ook de geïntegreerde muisknoppen hebben een fijne, stevige klik. Het laatste opmerkelijke bij de Dell XPS 13 laptop is het uitstekende geluid. Tijdens verschillende film- en serie sessies leverde de laptop geschikt geluid volgens meerdere personen.

  Dell XPS 13 review

  Dell XPS 13 review

  Bij het uitpakken van de laptop werd meteen al duidelijk dat de Dell XPS 13 het kleinere broertje van de Dell Precision M3800 moet voorstellen en een concurrent is van de MacBook Air. De laptop heeft een indrukwekkend strak design met een heerlijke dunne rand bij het beeldscherm wat voor een optimale kijkervaring zorgt. Het design is opmerkelijk en bijna vlekkeloos, alleen de carbon binnenkant laat nog wel eens vingerafdrukken achter en de webcam is onlogisch geplaatst.

  Naast het feit dat het design heerlijk aanvoelt voor een 13-inch laptop in een 11-inch behuizing is de laptop ook erg snel. De processor doet wat het moet doen en de laptop is daardoor erg snel, over het algemeen stil en optimaal te gebruiken. Ook de batterijduur is prima, waardoor de laptop langdurig gebruikt kan worden. Bij het langdurig gebruik is het fijn dat het toetsenbord en de trackpad ook optimaal werken. De Dell XPS 13 is een randloze ultradunne laptop met uitstekende hardware!

  9

  De plus- en minpunten

  • Indrukwekkend klein design
  • Fijn toetsenbord en trackpad
  • Dunne rand bij beeldscherm
  • Uitstekende prestaties
  • Vingerafdrukken aan de binnenkant
  • Webcam onlogisch geplaatst

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.