Dell Precision M3800 Review - Diamanten laptop

  Compact, maar toch sterk genoeg om een volledig 4K display met touchscreen voor prestaties onderweg te kunnen ondersteunen. Dat is wat de Dell Precision M3800 volledig aanbiedt voor professionals in elk vakgebied. Wij onderwierpen de laptop aan de test en de bevindingen lees je in deze Dell Precision M3800 review.

  Laptops zijn er in verschillende soorten en maten, met ieder zijn eigen doel. Zo zijn er gaminglaptops die snel moeten zijn en daardoor zwaar en groot zijn en aan de andere kant zijn er compacte lichte laptops handig om overal mee naartoe te nemen. De Dell Precision M3800 zit daar precies tussen in, in de Mobiele workstations klasse.

  Dell Precision M3800 review

  Mobiele workstation

  Een mobiele workstation is een krachtige computer voor professionals die in staat is om applicaties te draaien zoals Adobe Photoshop of Adobe Premiere en eenvoudig te verplaatsen is. Dit maakt een mobiele workstation ideaal voor gebruikers die veel onderweg zijn en op locatie moeten werken.

  De Dell Precision M3800 is het dunste (8mm vooraan, 18mm achteraan) en lichtste (1,88 kilogram) 15 inch mobiele workstation ter wereld, maar biedt ook fantastische prestaties in een strak en elegant koolstofvezel en aluminium ontwerp. Bij het uitpakken viel de opmerking: “Eén MacBook in een Windows jasje”. En dat is ook wel een beetje zo, aangezien het design heel erg op een MacBook lijkt, maar dan met het Dell logo en Windows 8,1 geïnstalleerd.

  Dell Precision M3800 review

  Meer dan dat

  Maar de Dell Precision M3800 is meer dan een kloon, de laptop heeft namelijk de mogelijkheid om te draaien op Ubuntu 14,04 LTS en beschikt daarnaast over een zeer strak 4K Ultra HD-beeldscherm dat werkt met intuïtieve aanraakfuncties (touchscreen) zodat professionals haarscherp beeld hebben bij het gebruiken van applicaties.

  Het 4K Ultra HD-beeldscherm is vormgegeven in een robuuste Corning Gorilla NBT glazen scherm dat ervoor zorgt dat meer dan 8 miljoen pixels van de Nvidia Quadro K1100M met 2 GB GDDR5 beschermt worden tegen krassen en valschade. De Dell Precision M3800 kan daarmee bekroond worden tot een diamant, wat symbool staat voor schoonheid en kracht.

  Dell Precision M3800 review

  Krachtige diamant

  Het luxe en compacte design en prachtige 4K Ultra HD-beeldscherm mag dan je oog vangen, maar het opvallendste gedeelte is absoluut de kracht van de Dell Precision M3800. De vierde generatie Intel Core i7 Quad-Core-processoren, van 2,30 Ghz en 3,3 GHz Turbo bieden het vermogen om maximale prestaties te behalen uit applicaties zoals Adobe Photoshop en Adobe premiere. De touchscreen toevoeging werkt hierdoor onder andere ook eenvoudig en ondersteunt tien vingers waardoor creatieve personen nog meer uit de applicaties kunnen halen.

  Persoonlijk hebben wij de touchscreen functies niet veel hoeven gebruiken, maar het kan op professioneel gebied van pas komen. Hetgeen wat wel veel gebruikt is (uiteraard) en voor ideale omstandigheden heeft gezorgd is de standaard geleverde 256 GB aan Solid State Drive (snellere hardeschijf). De ruimte op de schijf is echter nog uit te breiden met extra schijfruimte tot 1,5 TB aan SSD, maar dat is afhankelijk van welk model je kiest.

  Dell Precision M3800 review

  Gebruiksgemak

  Over de hardware is weinig op te merken, op het gebied van all-round performance werkt de Dell Precision M3800 uitstekend en is de laptop uitermate snel. Echter gaat dit wel ten koste van de batterij. De accuduur valt namelijk tegen en gaat ongeveer vijf uur mee, tenzij je uiteraard de laptop aansluit op netstroom. Overigens is het alleen mogelijk om een ethernet kabel aan te sluiten via het meegeleverde USB-verloopkabeltje, maar de WIFI verbinding werkt ook uitstekend.

  De touchpad werkt net als de WIFI verbinding heerlijk en is van plastic waardoor je vinger eenvoudig over het oppervlakte glijdt. Het toetsenbord is echter wel klein en er lijkt niet optimaal gebruik te zijn gemaakt van de oppervlakte van de laptop, echter voelen de toetsen wel weer goed aan vanwege een kuiltje, waardoor je vingers automatisch naar het midden van de toetsen glijden.

  Dell Precision M3800 review

  Dell Precision M3800 review

  Al met al is de Dell Precision M3800 een uitstekende all-round performance mobiele workstation met een uitermate mooi design. Er lijkt vooral veel tijd en energie gestoken te zijn in het design en dat komt ten goede van het totaal plaatje. Op het minpuntje na van de loze ruimte rondom het toetsenbord na en wat stof (welke laptop heeft dat tegenwoordig niet) is het design indrukwekkend. Maar naast het feit dat laptop prachtig is om te aanschouwen, is het diamantje compact en uitermate krachtig.

  Professionals kunnen langdurig gebruik maken (mits ze op netstroom werken) van de sterke i7 processor en het heldere 4K scherm. De Dell Precision M3800 is eenvoudig mee te nemen, vanwege het compacte formaat en biedt genoeg mogelijkheden. Echter moet daar wel een aardig portemonnee voor open getrokken worden, aangezien de Dell Precision M3800 op z’n goedkoopst 1,649 euro kost. Een ander model met meer geheugen is al snel duurder.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.