Deadliest Warrior: The Game Review

Review
zondag, 18 juli 2010 om 15:00
xgn google image
Deadliest Warrior is een goed bekeken serie van Spike TV. De serie is zelfs al aan haar tweede seizoen bezig en het was dus tijd voor een videogame. Wij mochten ook aan de slag met deze game, maar natuurlijk niet zonder eerst even een paar afleveringen van de serie te checken.
Een succesvolle TV-show
In Deadliest Warrior wordt iedere week bekeken hoe diverse historische en moderne krijgers zich tot elkaar verhouden in een gevecht. In iedere aflevering worden een tweetal krijgers tegenover elkaar gezet, zoals een spartaan tegen een ninja of een IRA-lid tegen een Taliban strijder. Ook heeft de show diverse bekende personen behandeld zoals William Wallace (de echte, niet Mel Gibson) en Shaka Zulu.
Tijdens de show wordt er een vergelijking gemaakt van de wapens, de vechtstijlen en overige uitrusting zoals een schild of een harnas, waar weer informatie uit komt rollen. Op basis van deze informatie wordt uiteindelijk ook een gevecht tot op de dood gesimuleerd en zo komt er steeds weer een ‘Deadliest Warrior’ naar voren.
Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148981 Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148963 Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148957
Dodelijke krijgers
De mensen van Pipeworks vonden de succesvolle show van Spike TV reden genoeg voor een downloadbare game. De game heeft de niet erg originele naam Deadliest Warrior: The Game meegekregen en stelt jou in staat zelf gevechten tussen de krijgers te houden. Er zijn in totaal acht speelbare personages, namelijk de viking, de ridder, de spartaan, de apache, de samurai, de ninja, de gladiator en de piraat. Ieder personage ziet er niet alleen totaal anders uit als de rest, maar heeft zo zijn eigen karakteristieken waardoor hij hierin ook uniek is.
Zo hebben de ninja en de Apache geen beschermende kleding, maar zijn ze wel erg snel. De ridder heeft daarentegen een harnas aan, maar is weer een stuk langzamer. Ook heeft ieder personage zijn eigen wapens. De piraat komt bijvoorbeeld met een sabel, granaten en een pistool het gevecht in, terwijl de spartaan een schild, een lans en een kort zwaard bij zich heeft. Ieder personage heeft ook nog een aantal vrij te spelen wapens en pakjes.
Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148987 Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148983 Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148989
Gebrek aan speciale bewegingen
Het uiterlijk van de krijgers, de snelheid en natuurlijk de wapens veroorzaken dus de verschillen. Dit kan jammer genoeg niet gezegd worden van de bewegingen of de verschillende ‘moves’ tijdens de gevechten zelf.
Hierin heeft Pipeworks namelijk te weinig tijd gestoken. Je gebruikt eigenlijk alle toetsen op je controller want de besturing bestaat uit een drietal mêleeknoppen voor de hoge, middelhoge en lage aanvallen en een knop om op afstand aan te vallen. Daarnaast is er een knop om van wapen te wisselen, af te weren en natuurlijk de knoppen om te lopen of ontwijken. Dit zou genoeg moeten zijn om diverse combo’s of speciale bewegingen te doen, maar deze zijn maar erg beperkt terug te vinden.
Ieder personage heeft bijvoorbeeld maar een stuk of tien combo’s die allemaal uit twee of drie bewegingen bestaan. Speciale bewegingen en zogenaamde ‘fatalities’ zijn er wel, maar dit beperkt zich bij ieder personage tot één simpele move, waarbij je twee toetsen tegelijk in moet drukken. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je beide hetzelfde kunt, wat het spel een stuk tactischer maakt. Het nadeel is echter dat de gameplay wel erg plat wordt als je het vergelijkt met andere titels.
Als je bijvoorbeeld naar Ultimate Mortal Kombat 3 kijkt, welke ook te downloaden is, zitten hier talloze combo’s en speciale bewegingen en fatalities in. Street Fighter II: Hyper Fighting zit ook boordevol speciale bewegingen. Natuurlijk zijn dit games die je niet echt met elkaar mag vergelijken, maar het toont aan dat het zeker wel mogelijk is en al eerder voor grote successen heeft gezorgd. In Deadliest Warrior zien we dit niet, maar toch doet de game het op andere vlakken wel erg goed.
Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148955 Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148979 Deadliest Warrior: The Game Screenshot 148961
Een beetje dubbel
Zo zijn de personages en de omgevingen stuk voor stuk erg goed uitgewerkt. De omgevingen zijn vaak voorzien van een aantal objecten, zoals beelden of fakkels. Hierdoor krijgen de gevechten wel weer wat extra dimensie. De bewegingen van de personages gaan redelijk vloeiend, al doen sommige mannetjes wat stroef aan. Er zijn ook wat overdreven elementen, zoals het afhakken van ledematen die vervolgens hard over de grond rollen, maar dit is zeker niet storend.
Het enige waar nog wel wat aan op te merken is, is de soundtrack. De stemmen van de personages en het geluid van de wapens is erg goed, maar tijdens de gevechten is er verder minimaal omgevingsgeluid in plaats van een muziekje. Dit maakt de gevechten op den duur saaier en eentoniger als je tegen de AI speelt.
Vrienden onthoofden
Deadliest Warrior biedt je echter niet alleen maar een singleplayer modus. Je kunt ook de Practice modus in duiken, waar je de kneepjes van het vak leert, proberen te overleven in de Survival modus of als volleerd vechtersbaas online tegen anderen spelen.
Er zijn online mogelijkheden om op basis van je rang te vechten, in een toernooi, of je kunt in een privégevecht proberen een vriend de kop af te slaan. Ook hier ontbreekt echter weer wat. Je moet namelijk iedere keer als je het level wil veranderen een nieuwe lobby maken. Verder is de online modus eigenlijk hetzelfde als de offline modus. Een beetje plat, maar wel leuk te noemen.
Mist enkele steken
Al met al is Deadliest Warrior: The Game een redelijke downloadbare titel te noemen voor het bedrag van tien euro, maar is ergens wel vergelijkbaar met een mislukt breiwerkje. Pipeworks heeft goed werk afgeleverd wat betreft de grafische kant van de game, maar laat een steek liggen wat betreft de soundtrack. De mogelijkheid om wapens en dergelijke vrij te spelen is natuurlijk leuk, maar er valt ergens een steek als je er niets bijzonders mee kunt. Als laatste is het natuurlijk leuk dat je online kunt spelen, maar als je voor iedere verandering een andere lobby moet maken, valt ook hier een steek. Een leuke game, maar zeker met een aantal minpunten.
Cijfer: 6.5