De Sims 4 Studentenleven Review - Studiebol of feestganger?

  Het studentenleven. Een periode waar iedereen in hun leven te maken mee krijgt. In onze De Sims 4 Studentenleven review lees je wat je Sims en jou te wachten staat met de nieuwe uitbreiding. Om een grote voorsprong in hun leven krijgen met een dik universiteitsdiploma moeten de Sims namelijk eerst het studentenleven zien te overleven.

  Met de Studentenleven uitbreiding introduceert Electronic Arts een nieuwe wereld genaamd Britechester. In de wereld bestaan twee campussen, één van de universiteit van Britechester en de ander van de universiteit van Foxbury. Dit zijn de twee universiteiten waar spelers hun Sims naartoe kunnen sturen om een studie te volgen. Het is handig om je over beide universiteiten goed te laten informeren aangezien er verschillende studierichtingen gevolgd kunnen worden.

  Er zijn in totaal dertien studierichtingen die verdeeld zijn over de twee universiteiten. Om een diploma te behalen moeten Sims in totaal twaalf vakken halen. Per semester zijn er maximaal vier vakken die gevolgd kunnen worden. Dit zijn de hoofdvakken van je huidige opleiding of keuzevakken van andere opleidingen. Met de vakken leren Sims verschillende vaardigheden en worden ze als het ware klaargestoomd voor het carrièreleven.

  Studeren in stijl

  Naast de nieuwe wereld brengt de uitbreiding een hoop andere dingen met zich mee. Het is nu makkelijker dan ooit om je Sim aan te kleden als de grootste hipster die je maar voor ogen kan hebben. Nieuwe outfits zijn natuurlijk geweldig, maar met deze uitbreiding zijn ook een hoop vette tattoo's die je op je Sims kan plakken en zijn er eindelijk piercings beschikbaar! De variatie daarvan is (nog) niet heel groot, een hoop staal door de wenkbrauwen en twee door de neus, maar hopelijk gaan we hier in de toekomst meer van zien.

  Sims veranderen qua persoonlijkheid niet zo veel, er zijn helaas geen nieuwe eigenschappen te kiezen die je Sim NOG gekker maakt. Gelukkig is de nieuwe kleding wel iets waar onze hipsters en influencers van tegenwoordig iets mee kunnen. Je kan je Sim namelijk aankleden in toffe outfits waar je echte mensen momenteel mee over straat ziet lopen. Of kies voor een comfy joggingbroek en trui waar je niet te lang over na hoeft te denken, want met een gevoel voor mode alleen haal je je diploma niet.

  Blok je suf

  Waar je wel je diploma mee haalt is op tijd bij de lessen zijn en je huiswerk maken. Naar de universiteit gaan is een belangrijke stap in het leven van Sims. Je ontwikkelt meer vaardigheden dan dat je zou doen op de middelbare school en kan een flinke voorsprong maken op het begin van je carrière. Dit ligt er natuurlijk wel aan hoe goed je het doet op school. Door alleen maar te slapen in de les en je klem te zuipen in de plaats van je huiswerk te maken kom je niet heel ver.

  Het is dan ook vrij pittig om het leven van je Sim goed op de baan te houden. Wanneer je je Sim aan de universiteit laat beginnen kan je kiezen om in een gewoon huis te wonen of (in het lekker Nederlands) in ‘slaapzalen’ op de campus. Natuurlijk raden we het aan om voor de campus te kiezen voor de échte universiteitservaring. Maar wat maken de Sims er soms een zooitje van.

  Smeerboel

  Mocht je meerdere Sims uit je huishouden tegelijkertijd naar de universiteit sturen, verwacht dan niet dat je school af zal ronden met twee (of meer) dikke diploma’s. Je kan (hoogstwaarschijnlijk) niet twee Sims tegelijk besturen en de chaotische roosters in de gaten houden voor huiswerk. Dan denk je alles op een rijtje te hebben: douchen, eten, toiletteren en huiswerk maken. Kom je erachter dat je Sim na het douchen al is afgehaakt om de vier dagen oude pasta te eten die hij of zij in de badkamer heeft gevonden. Bah!

  Het kan zijn dat je meerdere Sims in je huishouden krijgt als je naar een gebouw op de campus verhuist. Dit gebeurt wanneer er al Sims leven in de slaapzalen. Niet altijd fijn wanneer je je alleen wil focussen op de Sim(s) die je zelf hebt gemaakt. Dit is gelukkig wel simpel op te lossen door middel van een cheatcode, waarna je je geen zorgen meer hoeft te maken om vreemde Sims waar je niks om geeft.

  Geen droomhuis

  Een van de nadelen van het wonen in een slaapzaal, is dat je het menu om te bouwen niet kan openen. Doordat je de kavel met meerdere Sims deelt is het niet mogelijk om lekker te klussen, ook al is het alleen je eigen kamertje.

  Wat je wel kan doen is voorwerpen kopen bij een machine op de campus. Hier kan je onder andere een lamp, minikoelkast, magnetron en andere decoraties voor je kamer kopen. Deze kan je vervolgens neerzetten op je eigen kavel, maar voor ons ging dat niet altijd even soepel. Soms verplaatste het voorwerp niet ook al was er genoeg ruimte of kon het überhaupt niet verplaatst worden. Gelukkig gebeurde dit niet al te vaak.

  Campus of eigen stek?

  Mocht je het drukke leven op de campus willen overslaan, dan kan je natuurlijk ook gewoon in een huis wonen. Iedere student weet dat het moeilijk kan zijn om je te focussen op werk en school tegelijk, dus is hier een handige feature voor bedacht. Je kan namelijk een kamer verhuren aan andere studenten. Zo hoef je niet alleen je huur te betalen en heb je ook nog iets van een sociaal leven buiten school en eventueel werk om. Voor de Sim hoef je verder niet te zorgen, als er maar een bed beschikbaar is.

  Er is maar één kavel in Britechester dat leeg staat, dat is wel een klein minpuntje. Er zijn nog twee andere kavels die bewoonbaar zijn voor Sims, maar daar zitten al families in. Beetje lullig om ze uit hun huis te gooien, maar als je echt één van die huizen wil, dan is dat een optie die beschikbaar is.

  De Sims 4 Studentenleven review – Kwaliteitsstudent of feestganger?

  De periode van het studentenleven is een belangrijke gebeurtenis en wij kunnen dan ook met veel enthousiasme zeggen dat deze grote uitbreiding een geslaagde draai geeft aan het leventje van je huidige Sim. Als EA het doel had om de huidige millenial te portretteren in hun game, dan is dit zeker gelukt! Welke richting je ook kiest, die van een top accountant of van het grootste feestbeest in de Simwereld, er is voor elke Sim wel een toekomst te maken. Het is alleen jammer dat een paar problemen af en toe roet in het eten gooien.

  8

  De plus- en minpunten

  • Belangrijke uitbreiding voor Sims
  • Geweldige kleding en accessoires
  • Campus met studentenhuizen
  • Kleine bugs met items verplaatsen
  • Weinig onbewoonde kavels in Britechester
  • Geen nieuwe eigenschappen

  De Sims 4

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.