Nacon DAIJA Arcadestick Review - Vechten als een baas

  Vechtgames draaien niet zomaar om klappen uitdelen. Pro gamers vechten met intuïtie en geduld. Daarnaast geven zij vaak de voorkeur aan arcadesticks om efficiënter slaag uit te delen. Nacon komt met een nieuwe die wij in deze Daija arcadestick review aan de tand voelen.

  De DAIJA arcadestick is ontworpen voor de PlayStation 4 en te koop voor 200 euro. Wij hebben de DAIJA arcadestick getest met games als Street Fighter V Arcade Edition, Dragon Ball FighterZ en Tekken 7.

  Samen met een pro gamer ontworpen

  Vechtgames (en veel andere arcadegames zoals Pac-Man) zoals we die tegenwoordig veelal op consoles en pc spelen zijn niet op deze platformen begonnen. Vroeger was de arcadehal de hotspot voor digitale vechtersbazen. Rijen dik stonden jongeren te wachten tot ze met hun favoriete karakter in Street Fighter of SoulCalibur een flink pak slaag mochten uitdelen. In de arcadehal werd niet met controllers gespeeld, maar met een joystick en een achttal knoppen die ernaast geplaatst waren.

  Deze manier van spelen maakte de ervaring om het strijdveld te betreden niet alleen intenser, maar werkte ook nog eens een stuk preciezer. Professionele gamers geven tot op heden nog steeds (veelal) de voorkeur aan de fightsticks die door verschillende fabrikanten gemaakt worden. De Nacon DAIJA Arcadestick die speciaal voor de PlayStation 4 ontworpen is, doet een poging om deze ervaring bij gamers in huis na te bootsen en voor 200 euro heb je hiermee een behoorlijk goede arcadestick in huis.

  Nacon heeft de arcadestick ontworpen in samenwerking met Kayane, een Franse eSports gamer. Zij heeft haar expertise op het gebeid van vechtgames en haar ervaringen met verschillende fightsticks ingezet om van de Nacon DAIJA een heuse nachtmerrie te maken. Een nachtmerrie voor de concurrentie dan, maar ook voor jouw tegenstanders. Want de DAIJA is een monsterlijk goede arcadestick geworden!

  DAIJA arcadestick review

  Het arcadegevoel in huis

  De DAIJA is een arcadestick die stijlvol oogt, maar vooral slim in elkaar gezet is. Op de bovenkant van de controller zijn de joystick en de acht toetsen te vinden die jouw karakter laten vechten. Daarbij is een tweetal LED-indicatoren te vinden op de bovenkant die weerspiegelen om welke speler het gaat (speler 1 of speler 2). Verder is de bovenkant vrij van toeters en bellen, zodat je niet per ongeluk een verkeerde knop in kunt drukken.

  Alle andere knoppen, zoals de PS-knop en de touchpad zitten slim aan de zijkant verwerkt, samen met een aansluiting voor een headset. Dit is erg handig, want hierdoor druk je zelfs in het heetst van de strijd niet ongewenst op een knop die je gevecht compleet de soep in doet lopen.

  De kabel van de headset zit je nooit in de weg, gezien deze vanaf de zijkant komt. Niets is zo frustrerend als een gevecht met een kabel, terwijl je al een vete aan het uitvechten bent op je scherm. De kabel van drie meter die aan de achterkant verstopt zit is overigens lang genoeg voor iedere gamer. Ook hier zul je tijdens het vechten geen last hebben. De DAIJA heeft hier de spijker echt op zijn kop geslagen.

  DAIJA arcadestick review

  Stevig en gevoelig

  De DAIJA is een zware controller. Een eigenschap die meestal niet goed is, maar bij een fightstick juist wel. Hierdoor schuift de controller namelijk niet zomaar van je schoot af en bovendien vliegt deze niet door je kamer als je even tekeer gaat wanneer je verliest. De onderkant van de controller is daarbij van een rubberen laag voorzien die schuiven nog wat meer tegen gaat.

  De knoppen, zowel op de bovenkant als de zijkant, voelen daarnaast lekker stevig aan. Je kunt dus gerust tekeer gaan op de controller zoals dat vroeger in de arcadehal ook gebeurde, zonder je zorgen te maken dat je een deuk in je apparaat slaat. Button bashen is ook geen probleem bij deze controller, want de registratiesnelheid van iedere knop ligt lekker hoog.

  Als je een wat lichtere hand hebt, is de DAIJA ook een prima controller. Althans op het gebied van de knoppen. Bij de lichtste aanraking wordt een knop al geregistreerd. Dit is een voordeel, maar kan ook nadeling uitpakken als je in een heftig gevecht zit en net even de verkeerde knop schampt. Dan doet je karakter wat anders dan je eigenlijk wil, wat er vaak in zal resulteren dat je een digitale klap op je gezicht krijgt.

  DAIJA arcadestick review

  Volledig aanpasbaar

  Als de knoppen en hun gevoeligheid je niet aanstaan, biedt de DAIJA je de mogelijkheid om deze te vervangen. Standaard zitten er SANWA knoppen in de arcadestick, wat de meest gangbare toetsen zijn. Andere toetsen zijn niet meegeleverd. De balltop (een joystick in de vorm van een balletje) kan vervangen worden door de meegeleverde battop (een joystick in de vorm van een kegel).

  Als dit nog niet genoeg was op het gebied van aanpassingen, geeft Nacon je ook nog de mogelijkheid om de print aan de bovenkant aan te passen. Dit kan door enkele schroefjes van de bovenplaat los te draaien en de mal van de NACON site te gebruiken met je eigen print. Onze controller was al volledig aangepast naar XGN stijl, dus wij waren direct klaar voor een echt XGN gevecht.

  Jammer genoeg mist de DAIJA net even een puntje op de ‘i’ als het aankomt op de klep die toegang geeft tot de binnenkant. Deze gaat open door middel van twee kleine rode knopjes aan weerszijden waarna de controller snel open gaat. Bij het sluiten is de controller alleen wat weers. Je moet echt hard op de klep drukken wil de controller met een harde klik dichtgaan. De degelijkheid van dit systeem is voor ons een twijfelpunt, maar dan wel de enige.

  DAIJA arcadestick review

  Nacon DAIJA arcadestick review - Dé arcadestick voor iedereen

  Nacon heeft met de DAIJA een nagenoeg perfecte controller neergezet. Het enige echte minpunt dat de controller kent is het openen en sluiten van de klep. Verder slaat de DAIJA zich behoorlijk goed door onze test. Wij speelden verschillende games en in iedere match, gewonnen of verloren, hadden wij het gevoel dat we een stuk beter presteerden dan met een controller. Dit is een controller die iedere vechtersbaas in huis moet hebben!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Voelt stevig aan
  • Geen knoppen of kabels in de weg
  • Battop meegeleverd
  • Volledig aanpasbaar
  • Klep voelt niet heel degelijk

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.