Cyberpunk 2077 Review - Meesterwerk met nodige problemen

  Cyberpunk 2077 is eindelijk uit. Na lang gewacht te hebben en nadat de game ontelbare keren is uitgesteld, kunnen we eindelijk aan de slag met de avonturen in Night City. Nu is de vraag: maakt Cyberpunk 2077 de hype waar? Je ontdekt het in onze Cyberpunk 2077 review.

  Disclaimer: deze review is gebaseerd op de PS4 Pro-versie van de game gespeeld op een PS5.

  In Cyberpunk 2077 speel je als huurling V die, afhankelijk van het levenspad dat je in het begin van de game kiest, de dodelijke, futuristische stad Night City te lijf gaat. Ben je een rondreizende nomade, opgegroeid op de straten of zit je tot je nek diep in het corrupte zakenleven? Deze keuze is al belangrijk, omdat het je door de game veel opties zal bieden tijdens de verschillende dialogen.

  Nadat je de proloog over je achtergrond hebt afgerond is het tijd om met je maatje Jackie succesvol te worden in Night City. Niemand minder dan Dexter Deshawn, een beroemde fixer (baas in de onderwereld), biedt je een grote opdracht aan. Dit is het begin van je leven als een legende in Night City. Voordat je het weet maak je kennis met Johnny Silverhand, gespeeld door Keanu Reeves, en gooit Cyberpunk 2077 je los in de open wereld.

  Meesterlijk verhaal

  Als je eindelijk Cyberpunk 2077 kan spelen, dan beland je in een schitterende wereld. Night City is prachtig ontworpen en het voelt regelmatig als een echte stad. Zelfs met een lage hoeveelheid voetgangers, heb je regelmatig het gevoel dat de stad leeft.

  Het is een stad met een eigen identiteit die in geur en kleur gerealiseerd wordt. Soms is het prettig om even door de stad te lopen en te kijken naar alle details in de omgeving. Je kan merken dat er veel tijd en energie in is gestoken.

  De karakters die je gedurende je tijd in Cyberpunk 2077 zal tegenkomen zijn ook goed uitgewerkt en zijn, bovenal, geloofwaardig. Ze hebben diepgang en bieden meer dan een leuk gezicht dat vertelt wat je moet doen. Ze voelen als inwoners van een stad in een deprimerende toekomst waar alle macht bij gigantische bedrijven ligt. Door de diepgang van de karakters dragen ze ontzettend sterk bij aan de kracht van het verhaal en de verschillende moeilijke thema's die erin terugkomen, zoals depressie en zelfmoord.

  Het verhaal wat je volgt door Cyberpunk 2077 is zelfs zonder die karakters al heel goed geschreven. Er zijn maar weinig games die je zo diep naar binnen trekken in een verhaal dat je op het einde, afhankelijk van welk einde je hebt, al je keuzes gaat nalopen. Heb je de juiste keuzes gemaakt? Had je andere dingen beter kunnen doen? Cyberpunk 2077 weet je emotioneel te verbinden aan de verschillende karakters tot op het punt dat je op het einde aan het huilen bent, omdat je voelt dat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt.

  RPG in hart en nieren

  Als je van tevoren een GTA in een toekomstige setting verwachtte, gaat dit een teleurstellende ervaring voor je worden. Cyberpunk 2077 is in de kern namelijk een diepgaande RPG. Gedurende je avonturen in Night City zal je regelmatig je verschillende vaardigheden kunnen upgraden. Je zal alleen wel zorgvuldig moeten overwegen wat je kiest. Je kan namelijk niet alles hebben. Het bouwen van een gerichte build is absoluut belangrijk en geeft ook verschillende dialoog-opties.

  Kies je er bijvoorbeeld voor om je te richten op het vechten met zwaarden en, als je street cred hoog genoeg is, de iconische mantis blades? Of ga je toch meer voor een build die zich focust op rondsluipen en het hacken van de cyberware van je tegenstanders? Als je wil, kan je tussen deze keuzes misschien zelfs een hybride maken. Cyberpunk 2077 stelt je in staat om een karakter te maken die bij jou persoonlijkheid past.

  Wanneer jij je personage maakt in de character creator zal je merken dat je veel opties hebt om je karakter te personaliseren. Zo heb je zelfs de mogelijkheid om je geslachtsdeel aan te passen. Het jammere is wel dat jij later in de game niet naar een kapper of een tattoo shop kan gaan om je karakter nog verder aan te passen. Zodra jij je karakter hebt gemaakt, dan staat het karakter zo vast. Het is een klein minpuntje in een game die je verder heel veel opties biedt om jezelf te zijn.

  Bugs, bugs en nog eens bugs

  Grotere minpunten vind je tijdens het spelen van de game. Vooral op PS4 en Xbox One presteert de game slecht. Als je één van de next-gen consoles bezit of een goede gaming PC, heb je mazzel. Dan treft je een redelijke ervaring aan, al zijn de prestaties zelfs op de PC nog steeds niet op een goed niveau.

  Cyberpunk 2077 heeft namelijk meer bugs dan er vissen in de zee zwemmen. Zelfs tot op het punt dat de game bijna onspeelbaar wordt. Iedere keer als je net lekker in de game zit, wordt je er op brute wijze uit de ervaring getrokken door een crash of gekke bug. De eerste en tweede keer zijn niet erg, maar zodra je merkt dat de game ongeveer iedere twee uur aan gameplay crasht, wordt duidelijk dat de game simpelweg nog niet af is.

  Met genoeg tijd kun je bugs en crashes nog verhelpen, maar de problemen gaan verder dan dat. De AI van de bevolking is ontzettend dom. Auto's rijden je zonder pardon aan, voetgangers boeit het niet als jij je wapens trekt en regelmatig kijken vijanden een beetje verdwaasd om hun heen in plaats van dat ze op je schieten.

  Ook de spawn-punten van de politie zijn lachwekkend slecht. Op het moment dat je een misdrijf begaat, verschijnt de politie direct naast je - soms in dezelfde kamer met maar één ingang. Gelukkig is het niet moeilijk om van ze af te komen, want blijkbaar hebben ze niet zo heel veel zin om een achtervolging in te zetten. Wie de benen neemt, ontkomt eigenlijk altijd zonder druppeltje (virtueel) zweet op het voorhoofd.

  Cyberpunk 2077 Review - Ambitieuze teleurstelling

  Het is pijnlijk om Cyberpunk 2077 zo te zien. In veel opzichten is het een briljante game die ontzettend veel lof verdient. Of het nou is vanwege het bespreekbaar maken van zware problemen of het briljante schrijfwerk. Toch stelt de game uiteindelijk teleur. Niet per se door de matige AI of slechte spawns van de politie die natuurlijk ook storend zijn.

  Het komt vooral door de slechte staat waarin de game nu afgeleverd is. Over een paar maanden zal je waarschijnlijk een fantastische ervaring kunnen hebben met Cyberpunk 2077 wanneer de grootste bugs en crashes verholpen zijn. Zoals het er nu voor staat, is de ambitieuze open world RPG simpelweg niet af. Als je daar geen last van hebt, dan is de game absoluut een aanrader, anders kan je Cyberpunk 2077 beter even laten liggen.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Briljant verhaal
  • Geweldige, diepgaande karakters
  • Uitstekende wereld
  • Veel diversiteit in builds
  • Meer dan genoeg te doen
  • Goed samengestelde soundtrack
  • Heel veel crashes
  • Domme AI
  • Rare spawns van politie
  • Veel bugs en glitches

  Cyberpunk 2077

  Verkijgbaar vanaf 10 december 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.