Commandos 2 & Praetorians: HD Remaster Double Pack Review: goud van oud?

  Deze Double Pack levert twee PC klassiekers in een moderner jasje en overgezet naar de console. De vraag is of deze games zo net op de rand van de nieuwe generatie deze transitie zonder kleerscheuren overleven.

  Zowel Commandos 2 als Preatorians kunnen we tot PC klassiekers rekenen. Beide kwamen aan het begin van de eeuw uit en hebben hun merites verdiend als tactische RPG. Nu zijn beide games als HD Remaster bundel verschenen voor PC en op de consoles.

  Commandos 2: Tactisch sluipen achter de vijandige linies

  Het originele Commandos 2 kwam uit in 2001, vrijwel tegelijk met een andere succesvolle ‘real time tactics’ game: Desperados. Beide games hadden weliswaar een totaal andere setting, ze hadden ook behoorlijke overeenkomsten. Bij beide games beschik je over een team van experts, ieder met hun eigen kwaliteiten en dien je missies te volbrengen. Zo heb je bij Commandos 2 de beschikking over een echte Green Beret vechtersbaas, maar ook een explosieven-expert een waterspecialist een spion en meer. Qua gameplay is Commandos 2 zeker ook in deze remaster nog interessant. De missies zijn erg gevarieerd en het is vaak puzzelen wat de meest handige aanpak is, precies zoals het de bedoeling is in dit genre.

  Helaas heeft de tand des tijds zijn sporen flink achter gelaten, ondanks de HD upgrade. Commandos 2 ziet er redelijk uit, maar we zijn inmiddels wel een stuk beter gewend, zeker als we kijken naar het hoge detailniveau van bijvoorbeeld Desperados 3, dat dit jaar uitkwam. Bovendien is de conversie naar het gebruik van de controller niet echt geslaagd te noemen. Selectie van je verschillende team-leden gaat niet intuïtief en de acties die ze uit moeten voeren zijn niet heel precies te besturen.

  Zo kan Lupin, de dief van het gezelschap stilletjes achter vijanden komen door in een telefoonpaal te klimmen en via de telefoonleiding voorbij de vijanden te klimmen. Alleen gaat wel ten koste van zijn uithoudingsvermogen. Je zal dus op tijd aan de andere kant weer naar beneden moeten klimmen, anders maakt hij een smak. Ben je bij de andere kant, dan blijkt het selecteren van de paal om naar beneden te klimmen nogal foutgevoelig te zijn. Dat levert stressvolle situaties op die eigenlijk niets met de gameplay te maken hebben maar alles met de worsteling met de controls. Voor een toch al niet makkelijke game als Commandos is dat funest.

  De onhandige controls, gecombineerd met de weinig sprankelende graphics en gebrek aan moderne hulpmiddelen als goede checkpoints en weinig vergevingsgezinde missies maken het lastig om deze nieuwe incarnatie van Commandos 2 aan te raden.

  Praetorians: met Caesar op Galliër-jacht

  In Praetorians neemt het oorlog-voeren een behoorlijk andere dimensie aan. Waar je in Commandos 2 nog over een klein team specialisten beschikte, mag je in Praetorians leiding geven aan hele legereenheden van diverse pluimage. Samen met Julius Caesar trek je op tegen de Galliërs, voer je een burgeroorlog en voer je de campagne aan om het Parthische Rijk (het hedendaagse Iran) te veroveren. Voor wie wel eens een Total War game gespeeld heeft zal de gameplay direct vertrouwd aanvoelen.

  Je selecteert diverse soorten troepen, van cavalerie, boogschutters en speerdragers. Daarnaast heb je de beschikking over specialistische personages, waaronder een scout, medic en meer. Elke troep kan ervaring opdoen door vijanden te verslaan, er wordt rekening gehouden met de field-of-view (een boogschutter kan verder kijken als hij hoger gelegen is en als er een scout in de buurt is) en je kan je troepen tot op behoorlijk niveau micro-managen. Zo kan je je troepen een speciale formatie meegegeven. Je grondtroepen kunnen bijvoorbeeld een schildpad-opstelling aannemen waardoor ze langzamer lopen, maar wel beter beschermd zijn tegen pijlen, je boogschutters kunnen een stationaire positie aannemen en zodoende hun pijlen verder schieten.

  Bij dergelijke uitgebreide troepenmanagement pas natuurlijk ook een snelle manier om die troepen te selecteren en van troepen te wisselen. Daar verrast Praetorians positief. Hoewel ook deze game een pure PC oorsprong heeft is deze Remaster migratie naar de console behoorlijk geslaagd.

  Je kan eenvoudig selecties maken tussen individuele troepen, alle troepen van een bepaald type, troepen die bij elkaar in de buurt staan alle troepen op het scherm en meer. Heb je vervolgens een handige groep gevormd, dan kan je die toewijzen aan één van de acht quickselecties. In de default instelling kan elke troep maar in één quickselectie zitten, maar diep in de instellingen zit de optie om troepen in meerdere selecties toe te staan. Zeker aan te raden, je kan dan eenvoudig eerst alle troepen naar een bepaalde plek dirigeren, vervolgens je paarden over de flanken sturen en je boogschutters stationair op hoger terrein plaatsen. Daar waar Commandos de bal behoorlijk liet vallen verrast Praetorians hiermee positief.

  Desondanks willen gevechten nogal eens ontaarden in een grote kluwen van vriendschappelijke en vijandige troepen. Daarbij helpt het niet dat de game geen vrij inzoomen of roteren toestaat. Bijzonder vervelend is de manier waarop de game omgaat met je commandanten. Zij spelen een belangrijke rol in de effectiviteit van je troepen, kunnen dorpen bezetten en meer, maar zijn daarnaast ook zeer kwetsbaar.

  Meer dan eens speel je een missie die al snel tegen het uur duurt, om tegen het einde van de missie ineens met een ‘game lost’ geconfronteerd te worden omdat je commandant in de chaos van het slagveld het loodje gelegd heeft. Ook hier is het checkpoint systeem onder de maat en mag je die missie van een uur lekker opnieuw spelen, tenzij je zelf tussendoor opgeslagen hebt.

  Commandos 2 & Praetorians: HD Remaster Double Pack: het eindoordeel

  Deze double pack levert twee klassiekers die met recht tot de golden oldies gerekend mogen worden. Helaas biedt deze HD Remaster te weinig verbetering om de oude glans voldoende op te poetsen zodat de games weer mee kunnen in deze tijd. Daarbij is Praerorians degene die nog het beste uit de verf komt. Zeker voor Commandos geldt dat er inmiddels veel betere concurrenten op de markt zijn en je beter even door kan sparen voor bijvoorbeeld het dit jaar uitgekomen Desperados 3.

  5

  De plus- en minpunten

  • twee klassiekers voor de prijs van één
  • moeilijk, maar niet perse door de gameplay.
  • grafisch niet up to date gebracht
  • besturing matig
  • Commandos slecht aangepast aan controller besturing

  Commandos 2 & Praetorians HD Remaster Double Pack

  Verkijgbaar vanaf 18 september 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.