Chibi-Robo! Zip Lash Review - Van schoonmaker tot actie held!

  Chibi-wie? Chibi-Robo! In Chibi-Robo! Zip Lash speelt de kleine robot voor het eerst in z’n eigen
  2D-platformer. Maar weet de kleine robot wel genoeg te boeien in een side-scroller, of had hij toch beter thuis kunnen blijven om schoon te maken? Lees het in onze Chibi-Robo! Zip Lash Review!

  Chibi-Robo! is misschien wel één van de meest aparte titels voor de GameCube. De platformadventure game waarin de 10 centimeter hoge held Chibi-Robo in 2006 debuteerde, was verre van een verkoophit, maar maakte wel genoeg indruk om lang te blijven hangen bij veel gamers.

  Chibi-Robo! Zip Lash Review

  Van schoonmaker tot actie held

  In dat spel helpt Chibi-Robo de familie Sanderson een handje met schoonmaken, opruimen en het opsporen van verloren voorwerpen en verzamelt daarmee ‘’Happy Points”. Dit moest hij allemaal doen voordat zijn stroom op was, want Chibi-Robo heeft een stekker op zijn rug waarmee hij zichzelf kan opladen.

  In Chibi-Robo! Zip Lash gebruikt de kleine robot zijn stekker voor nog meer; namelijk het uitdelen van flinke klappen aan vijanden en het oplossen van puzzels. Chibi-Robo is van schoonmaakrobot gepromoveerd tot actieheld.

  Kleine oranje aliens komen naar de aarde om onze voorraden te stelen en Chibi-Robo moet dat voorkomen. Chibi-Robo zelf is een ontzettend aanstekelijk robotje dat al na zijn eerste overwinningsdansje het hart van de speler weet te veroveren.

  Chibi-Robo! Zip Lash is in tegenstelling tot voorafgaande Chibi-Robo spellen een 2D-platformer die zich afspeelt in een simpele, catoonesk wereld. En terwijl de wereld misschien geen grafisch hoogstandje is, past het wel bij de sfeer van het spel.Chibi-Robo! Zip Lash Review

  Whip Lash & Zip Lash

  In Chibi-Robo! Zip Lash is de stekker van Chibi-Robo dus ook een wapen. Door op de X-knop te drukken voert Chibi-Robo een Whip Lash uit, daarin gooit hij in een snelle beweging de stekker naar voren of schuin omhoog. Met de Whip Lash versla je vijanden, maar ook pak je allerlei verzamelobjecten op.

  Door de Y knop ingedrukt te houden activeert Chibi-Robo de Zip Lash. Hiermee kan je de stekker in elke richting gooien na dat de Zip Lash is opgeladen. Aan het begin van elk level is de stekker eigenlijk tamelijk kort, zowel voor de Whip Lash als de Zip Lash acties. Door in de levels objecten in de vorm van balletjes te verzamelen verleng je de lengte van de stekker. Hierdoor kunnen bepaalde gedeeltes in de levels die eerst niet bereikbaar waren opeens wel bereikt worden.

  Rad van frustratie

  Wanneer je een level uitspeelt doet Chibi-Robo! Zip Lash iets apart. Een prijzenrad bepaalt namelijk voor jou het volgende level. Maar al snel blijkt dat als je een level bereikt dat je al eerder uitgespeeld hebt, je dan verplicht bent dat level nogmaals in z’n geheel te doorlopen. Dit is ronduit een domme design keuze. Gelukkig kan je wel “keuzes” kopen, waardoor je toch nog enigszins kan bepalen wat het volgende level is dat je gaat spelen.

  Aan het einde van elke wereld vecht je tegen een eindbaas. Deze zijn niet moeilijk maar wel vermakelijk. De eindbazen doen nog het meest denken aan de eindbazen uit de Kirby series.

  Chibi-Robo! Zip Lash Review

  Nutteloze collectables

  Chibi Robo! Zip Lash is namelijk een heuse 2D ‘’collectathon.’’ Dat houdt in dat het spel talloze verzamel objecten bezit, dus verzamelaars kunnen hun borst nat maken. Zoals afval dat Chibi-Robo kan oppikken. Hiermee help je niet alleen de natuur een handje, maar ook Chibi-Robo zelf profiteert hiervan doordat het afval wordt omgezet in stroom.

  Met Moolahs kan je in de levels ook een extra batterij voor levensenergie of een raket kopen die er voor zorgt dat als je in een ravijn valt, je weer omhoog vliegt en niet gelijk af bent. Nu zijn dit soort hulpmiddelen voornamelijk bedoeld voor beginnende spelers, want het hele spel is prima uit te spelen zonder ooit één van die hulpmiddelen aan te schaffen.

  Ook zijn er verschillend soorten snoepgoed te vinden in elk level. Dit snoepgoed bestaat vaak uit bestaande producten van over de hele wereld en is soms een feest van herkenning. Zo vind je bijvoorbeeld al vroeg in het spel een PEZ dispenser met het hoofd van niemand minder dan Mario er op. Terwijl Chibi-Robo! Zip Lash zo veel verzamelobjecten heeft, tellen ze eigenlijk alleen maar mee voor een hogere score. Buiten dat is een groot deel van alle collectables vrij nutteloos.

  Ter land ter zee en in de lucht

  Er zijn ook speciale levels die gebruik maken van een bepaalde gimmick. Zo zweeft Chibi-Robo opeens met een aantal ballonen door de lucht en op een ander moment scheurt hij op een skateboard door een woestijn. Deze ‘’voertuig levels’’ doen het meest denken aan de transformaties uit Kirby’s Epic Yarn en Yoshi’s Woolly World. Maar de besturing werkt bij sommige levels soms te ingewikkeld en voelt onnatuurlijk aan.

  Amiibo functionaliteit

  Wat echter wel een leuk extraatje is zijn de kostuums. Zo zijn er verschillende kostuums in het spel te ontgrendelen waarmee Chibi-Robo een kosmetische verandering ondergaat. Zo kan hij bijvoorbeeld een kattenpak aantrekken, een tuxedo inclusief snorretje en zelf kostuums gebaseerd op Mario en Link.

  Door de Chibi-Robo amiibo te scannen op je 3DS verandert Chibi-Robo in Super Chibi-Robo en is hij sterker en sneller dan normaal. Ook ontgrendel je met de Chibi-Robo amiibo de mogelijkheid om toy-capsule figuurtjes te verzamelen in het spel.

  Chibi-Robo! Zip Lash Review

  Nog niet de stekker er uit

  Chibi-Robo! Zip Lash is zeker geen slecht spel, maar wel een beetje saai. De stekker mechanics werken prima, maar er wordt weinig nieuws mee gedaan naarmate je in het spel vordert. Hierdoor valt het spel al snel in herhaling, helaas. De 3DS is ook niet arm qua 2D-platformers met spellen zoals Kirby Triple Deluxe, Donkey Kong Country Returns 3D en zelfs Shovel Knight.

  Hoewel Chibi-Robo! Zip Lash misschien niet het droomdebuut qua platformer is geworden, hopen wij in ieder geval dat de stekker er niet helemaal uit gaat. Chibi-Robo is namelijk wel een heel leuk personage om te zien en wij zien hem in de toekomst graag weer eens opduiken.

  In ieder geval is er nu de oh- zo schattige amiibo van hem.

  Amiibo

  Chibi-Robo! Zip Lash ligt vanaf 6 november bij ons in de schappen. Ook de bijbehoorende Amiibo komt uit op 6 november, zowel apart als gebundeld met het spel!

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Chibi-Robo is vet schattig
  • Stekker mechanics werken prima
  • Spelwereld past bij het spel
  • Al snel saai en repetitief
  • Levels voelen inspiratieloos
  • Collectables zijn nutteloos
  • Level selectie is onlogisch

  Chibi-Robo! Zip Lash

  Verkijgbaar vanaf 6 november 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.