Castlevania: Lords of Shadow Review

  Tussen bruut oorlogsgeweld als Medal of Honor of een footie als FIFA 11 of Pro Evolution Soccer 2011, zou je bijna vergeten dat er ook nog andere games zijn. Eén hiervan is Castlevania: Lords of Shadow, maar is de game het opmerken wel waard?

  Castlevania: Lords of Shadow is een actie avonturengame waarbij je in de huid kruipt van weliswaar dezelfde bloedlijn als vorige delen, maar wel een nieuw personage: Gabriel Belmont. In de setting van de Middeleeuwen moet jij het opnemen tegen de duistere Lords of Shadow. Echter zijn deze Lords of Shadow de enige die jouw overleden vrouw Marie weer tot leven kunnen wekken. Vanaf hier begint een spannend verhaal dat verteld wordt middels een boekvorm, erg leuk gedaan dus!

  Een groot avontuur
  In twaalf hoofdstukken begeef je in een groot avontuur waar je aardig wat uurtjes zoet mee zult zijn, want een speelduur van zo'n 20 uur is niet verkeerd. Wat je doet is een combinatie van vechten, puzzelen en uiteraard horen hier typische Castlevania elementen bij als springen, klimmen en zwaaien. Als wapens beschik je over een zweep en een kruis waar je later in de game items bij kunt krijgen, zoals tanden voor op het kruis. Je slingert met je zweep, maar uiteraard is deze ook bedoeld om zweepslagen uit te delen.

  Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 155771 Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 155769 Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 155770

  Het bestrijden van rare wezens
  Tijdens je missie zul je namelijk heel wat moeten vechten en kom je een rijk arsenaal aan fantasie wezens tegen. Zo neem je het op tegen weerwolven, vampiers, trollen, reuzen en allerlei rare wezens die je niet in het echt wil tegenkomen. Pluspunt is dan ook dat er echt volop afwisseling is tijdens de verschillende levels. Qua gevechtsfeer kun je enigszins denken aan God of War III waar ook vele knoppencombinaties mogelijk zijn. Nou is Castlevania: LoS niet mythologisch en is de sfeer dus geheel anders, maar het heeft op bepaalde hoogte wel een soortgelijk gevoel. Zo kun je lekker in het rond slaan met je zweep, vijanden kleineren en vele knoppencombinaties gebruiken. Hoe verder je komt, hoe meer er mogelijk wordt.

  Tijdens het gevechten verdien je orbs en daarmee kun je je licht- of schaduwmagie aanvullen. Eerstgenoemde richt zich op verdedigende vaardigheden en deze is goed voor je levensmeter, de tweede is juist bedoeld voor de aanvalopties. Ook heb je nog een focusmeter, als je die vol krijgt is het vuurwerk en feest! Het is een klus te klaren om deze focuseter vol te krijgen door geen klappen te incasseren, maar als je dat lukt, dan heb je ook wat.

  Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 152194 Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 152204 Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 145965

  Uitdagend spel
  Behalve je standaard uitrusting aan wapens zul je gedurende het spel ook andere tijdelijke wapens kunnen gebruiken, denk hierbij aan werpmessen, granaten en kristallen. Het benadrukt nog maar eens wat voor diversiteit er in de game gestopt is. En het is dan ook goed om te zien wat voor opties Castlevania: LoS nou eigenlijk allemaal heeft.

  Vanzelfsprekend zijn er diverse moeilijkheidsgraden, maar als je op het makkelijkste niveau speelt, zul je ook gewoon je kop erbij moeten houden. De intelligentie van de vijanden is goed, eindbazen zijn er volop en al snel moet je dan ook aan de slag tegen groot gedrocht. Denk niet dat als je op een reus zit, je kunt blijven zitten. Verplaats je steeds, sla een paar keer toe, duik weg en sla weer opnieuw toe. Luie gamers zullen een aardige tand voor de kiezen krijgen met deze game. Maar hulde daarvoor, want veelal wordt er tegenwoordig geklaagd dat games te makkelijk zijn en dat je ze zo uitgespeeld hebt. Castlevania: LoS weet zich dan ook absoluut goed te onderscheiden hiermee.

  Wat Castlevania verder zo fijn maakt is de mix die het heeft, want behalve gevechten zul je ook puzzels moeten oplossen en moeten klimmen en klauteren. De puzzels zijn niet altijd makkelijk, maar de grap is dat je de oplossing ook gewoon kunt 'kopen', dus als je echt geen weg meer ziet, kun je altijd daarvoor kiezen. Klimmen en klauteren doe je tijdens de missies zelf, maar ook op gigantische reuzen die als eindbaas dienen. Net zoals in God of War heb je hier trouwens veelvuldig te maken met quick time events, dus kun je goed timen, dan is Castlevania: LoS jouw ding.

  Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 145963 Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 145961 Castlevania: Lords of Shadow Screenshot 152206

  Grafisch pareltje
  Verder mag nog één ding niet vergeten worden en dat is de grafische pracht van Castlevania. Qua geluid heeft het spel het al prima voor elkaar, maar qua beeld weet het echt wel uit te blinken. De sfeer is is geheel eigen en in elke omgeving waar je komt zul je je ogen weer uitkijken. Beleef spanning in het bos, loop door de sneeuw, het lijkt wel alsof elke missie er weer anders uitziet. Bij fantasy games hoort een setting waarbij een kleurrijk palet wordt gebruikt en dat is dan ook precies wat gebeurd is bij Castlevania: LoS. Neem dus soms even rust tijdens het spelen en bekijk gewoon wat voor moois het spel allemaal te bieden heeft, het is kunst op zichzelf!

  Minpunt
  Hoewel we heel wat pluspunten hebben besproken, kampt Castlevania: LoS helaas met één heel groot nadeel en dat is het camerastandpunt. Deze draait lang niet altijd goed met jou mee waardoor je vaak maar wat in het rond staat te vechten, zonder dat je vijanden ziet. Dit maakt bepaalde gevechten ook lastiger en dus frustrerender dan het eigenlijk zou moeten zijn. Mede door het slechte camerastandpunt zul je wel eens de weg kwijt zijn en niet helemaal goed weten waar je heen moet. Het is zonde, want veel minpunten heeft Castlevania: LoS niet.

  {mig:5dRJTBiMsZz7}

  Toffe ervaring
  Castlevania: Lords of Shadow is een zeer toffe ervaring geworden die bedoeld is voor de fans van de franchise alsook nieuwkomers die aan de slag willen met een uitdagende platformer. Het spel is niet altijd even makkelijk, maar dat is juist goed. Door uitdaging wordt een gamer beter en haalt daarmee het beste in zichzelf naar boven. Met een singleplayer van ongeveer 20 uur is Castlevania: LoS absoluut zijn geld waard. Groot minpunt is het slechte camerastandpunt, maar de stijl van het spel en gehele gameplay zullen zeker een plaatsje in je hart weten te veroveren. Vergeet deze game dan ook niet op te halen als je weer eens wat anders wilt tussen het oorlogsgeweld van eind dit jaar. Want onderdompelen in de Middeleeuwen in deze snelgaande moderne tijd is gewoon cool!

  8

  De plus- en minpunten

  Castlevania: Lords of Shadow

  Verkijgbaar vanaf 8 october 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.