Cardinal seizoen 1 Review - Spannend en luguber

  Hypes zijn leuk. Maar nog leuker zijn de momenten waarop je zelf iets ontdekt waarvan je denkt dat het zomaar bijzonder populair zou kunnen worden. In deze Cardinal seizoen 1 review maak je in ieder geval kennis met een serie waar je mogelijk nog nooit van gehoord hebt, maar waar je over een jaar meerdere mensen over hoort praten. Wedden?

  Cardinal seizoen 1 is kort, maar krachtig. In zes episodes van elk zo’n 40 minuten volgen we detective John Cardinal (Billy Campbell) die bij Moordzaken op zoek is naar een moordenaar. Er is namelijk een lijk gevonden. Alleen de jacht inzetten op één moordenaar doet Cardinal niet. Hij heeft namelijk een sterk vermoeden dat er een seriemoordenaar actief is.

  Hoewel niemand hem bij Moordzaken in eerste instantie gelooft, graaft hij in een verleden, opent hij wat dossiers en komt dan toch écht tot de conclusie dat er een seriemoordenaar is. Als dan plotseling ene Keith (Robert Naylor) verdwijnt, beginnen mensen om hem heen zijn aanname te geloven en kan de jacht beginnen.

  cardinal seizoen 1 review

  Lugubere beelden

  Eén ding moet je weten over Cardinal en dat is dat dit geen serie is waarin spanning gekweekt wordt, maar het is een serie waarbij lugubere details te zien zijn. Kijk niet vreemd op als iemand bijvoorbeeld een paar vingers in een servetje overgedragen krijgt. En wees niet bang als je een ontvoerde persoon naar beelden ziet kijken, waarop iemand anders is vermoord. Wil hij niet? Dan zijn er toch gewoon manieren om de ogen open te houden. A Clockwork Orange is er niets bij!

  Cardinal is duidelijk een serie die niet vies is van geweld en regelmatig wat van die smeuïgheid in de woonkamer wil smeren. Een likje verf.. eh bloed, hier en daar. Jawel, dát staat je te wachten! Het doet de serie goed, omdat je al snel het gevoel krijgt bang te moeten zijn voor de moordenaar.

  Cardinal seizoen 1 review

  Sterk geacteerd

  Een moordenaar die overigens goed vertolkt wordt, waar we uiteraard niets over gaan spoilen. Naast wat vieze details moet opgemerkt worden dat Cardinal seizoen 1 goede acteurs en actrices in huis heeft om het een geloofwaardige serie te maken.

  Met name Naylor speelt erg goed als gekidnapte jongen. Zodra hij zijn blaas van angst laat lopen, word je als kijker bijna ook misselijk van alle dingen die op hem staan te wachten. Je weet het niet, maar de angst die gezaaid wordt is groot genoeg. Nu is het niet zo moeilijk om 24/7 als een bang haasje uit je ogen te kijken, maar Naylor geloof je van begin tot eind.

  Datzelfde geldt ook voor onze hoofdpersoon. Campbell speelt een serieuze man die zijn werk serieus neemt. Ondertussen is er getracht een wat diepere laag aan het verhaal toe te voegen. Zo is er iets gebeurd in het verleden van zijn politiecarrière dat hem achtervolgt.

  Zijn partner Lise Delorma (Karine Vanasse) krijgt niet voor niets de opdracht hem in de gaten te houden. Alleen is de vraag hoe de vork precies in de steel zit. Want wie is er nu daadwerkelijk corrupt en vooral: waarom? Het geheel zorgt voor een mooie plottwist in de laatste aflevering.

  cardinal seizoen 1 review

  Erg spannend

  Alleen zijn de dunne lijntjes tussen het hoofdverhaal, namelijk die seriemoordenaar pakken, wel wat slap en weinig geloofwaardig. Het voelt te veel aan als ‘we moeten nog wat meer doen met de serie dan enkel een ontvoering en een seriemoordenaar’. Wat willekeurige figuren die op komen draven maken het niet geloofwaardiger. Enkel de laatste aflevering is heel goed, wat wederom te maken heeft met het gegeven dat Campbell zijn rol prima vertolkt.

  De kracht van Cardinal zit vooral in het opjagen van de moordenaar. Als kijker krijg je namelijk mee wie dit is en hoewel dit misschien spanning kan wegnemen doordat je dit al weet, is niets minder waar. Elke aflevering zit je op het puntje van je stoel, omdat je denkt: wat gaat er nu weer gebeuren? En waarom is een persoon zo verknipt? Helaas zullen we daar in dit seizoen geen antwoord op krijgen.

  cardinal seizoen 1 review

  Cardinal seizoen 1 review - Een ontdekking

  Maar dat dat neemt niet weg dat Cardinal verrassend spannend is en een must voor crimeliefhebbers! Jammer dat een verhaal op de achtergrond tussendoor een beetje van de radar verdwijnt, maar met een verrassend sterk eind weet Cardinal zichzelf toch goed op de kaart te zetten en dat is knap gedaan!

  8.0

  De plus- en minpunten

  • Erg spannend
  • Goed geacteerd
  • Mooie plottwist
  • Geen uitleg motief moordenaar
  • Verhaal op achtergrond tussendoor beetje suf

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.