Waarom je Altered Carbon moet kijken!

Article
zondag, 18 maart 2018 om 12:03
xgn google image
De futuristische misdaadserie Altered Carbon is een hit op Netflix en niet zonder reden. Met een mix tussen Deus Ex en de TV serie Castle (tevens een aanrader, de serie kopen kan hier), zijn de tien afleveringen uitermate vermakelijk. Dit zijn de redenen waarom je altered Carbon moet kijken!

Sleeves en stacks

Aangezien de serie Altered Carbon je direct in het diepe gooit, is het handig het een en ander te weten. Bijvoorbeeld de termen sleeves en stacks. Want in de futuristische wereld hoeft de dood dankzij deze twee dingen niet meer permanent te zijn.
Een sleeve is een lichaam, maar eentje waar je vrij in en uit kan stappen. Met voldoende geld kan je zelfs jouw eigen lichaam samenstellen om jezelf zo aantrekkelijk, sterk of intimiderend mogelijk te maken. Dat is mogelijk doordat al jouw data (herinneringen en dergelijke) opgeslagen worden in een stack; een kleine ronde chip die achterin de nek van een sleeve past.
Als een soort mini-usb stick kan je gemakkelijk van lichaam wisselen en is de dood van een lichaam slechts een mogelijkheid tot wedergeboorte. Tenminste, als je genoeg geld hebt. Want stel dat jouw lichaam wordt vermoord, dan zal je zonder flink gevulde portemonnee in een willekeurige vrije sleeve worden gestopt. Zo kan je dus als volwassene in het lichaam van een kind terecht komen en visa versa.
127886

Envoys

In een wereld waarin de mensheid tussen planeten kan reizen, is uiteraard ook ruimte voor een organisatie die zijn wil doordrijft in gekoloniseerde planeten. Deze Protectorate neemt het niet al te nauw met het opleggen van de wil van het protectoraat en dat zorgt al snel voor een groep tegenhangers, de zogenaamde envoys.
Deze rebellen zien het protectoraat het liefste zo snel mogelijk verdwijnen en gaan geweld niet uit de weg. Tijdens hun intensieve training wordt de planeet, waarop de rebellen hun basis hebben, plots aangevallen en sterft iedereen. Dit geldt niet voor hoofdpersonage Takeshi ‘Tak’ Kovacs, die vanaf dat moment door het leven gaat als the last envoy.
127887

Resolutie 653

Ga je Altered Carbon kijken, dan is het ook handig dat je weet dat veel van het verhaal verborgen zit in de details. Zo zal je in de eerste aflevering tussen neus en lippen door iets meekrijgen over resolution 653. Deze wet zou het mogelijk moeten maken om de stacks van alle vermoorde mensen terug te kunnen spoelen buiten een lichaam om, om te achterhalen wie hen heeft vermoord. Zelfs al hebben de slachtoffers in kwestie aangegeven niet teruggespoeld te willen worden.
Dat stuit een hoop mensen (waaronder de gelovigen) tegen de borst en de wet is dan ook afgekeurd. Maar hoe verder het verhaal van Altered Carbon vordert, hoe belangrijker de wet wordt. Zeker als een jonge vrouw net voor haar noodlottige dood plotseling aan zou hebben gegeven geen gebruik te willen maken van een mogelijke terugspoeling. Gaat het hier om een slecht getimede bekering tot het geloof, of heeft iemand een manier gevonden om stacks aan te passen om zo ergens mee weg te komen.,...
127888

Moordmysterie

Als je begint met Altered Carbon kijken, zal je zien dat hoofdpersonage Kovacs eigenlijk weinig reden heeft om te leven. Hij is na 250 jaar uit zijn slaap gehaald en krijgt het aanbod om de moord op een ontzettend rijk persoon te onderzoeken. Waar hij eerst zijn bedenkingen heeft, wordt hij naarmate de eerste aflevering vordert steeds nieuwsgieriger en besluit hij uiteindelijk toch de zaak aan te nemen.
Als snel wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt en zowel oude als nieuwe vijanden Kovacs het liefst zo snel mogelijk permanent dood willen zien. En niet alleen vanwege de persoon Kovacs, want ook de sleeve waarin hij is gestopt heeft een behoorlijk verleden…..Zulke verlate plottwists zijn ook een reden waarom je altered Carbon moet kijken!
127889

Ontsnappen in de virtuele wereld

In de toekomst van Altered Carbon zijn de mogelijkheden in het echte leven er flink op vooruit gegaan, maar die van virtual reality ook. Complete hotels worden gerund door AI en je wildste dromen kunnen uitkomen in VR, mits je genoeg geld hebt om dergelijke diensten te kunnen betalen.
Zo is het ook mogelijk om fantasieën uit te leven op echte mensen, zoals die van iemand vermoorden. Aangezien je enkel de sleeve ombrengt, geldt het eigenlijk niet als moord en is het dus volstrekt legaal. Zoals de stack in een lichaam het overleeft, is er geen vuiltje aan de lucht, tenminste……