Black Desert Land of the Morning Light Review - Sprookjesachtige uitbreiding

Review
woensdag, 14 juni 2023 om 15:00
black desert land of the morning lightf1684766126
De populaire MMO Black Desert heeft een nieuwe uitbreiding gekregen, die deze keer sterk geïnspireerd is op Korea - de thuisbasis van de ontwikkelaar. Of dat ook een recept voor een succes is lees je nu in onze Black Desert Land of the Morning Light review!
Veel ontwikkelaars kiezen ervoor om hun eigen lokale cultuur in hun games te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de Boheemse regio in Kingdom Come: Deliverance van het Tsjechische Warhorse Studios of de Yakuza games van Rya Ga Gotoku Studio uit Japan.
De Koreaanse ontwikkelaar Pearl Abyss heeft voor de MMO Black Desert alleen veelal gekozen voor een westerse stijl, met af en toe wat Japanse of Chinese invloeden erin verwerkt. Dit bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe classes. Voor de nieuwe uitbreiding Land of the Morning Light gaat de studio deze keer alleen all-in op de eigen cultuur.
black desert temple 3f1686667049

Een prachtig continent

Dat wordt al meteen duidelijk aan het begin van de uitbreiding, wanneer je aankomt in Land of the Morning Light in een pittoresk haventje. Voor het nieuwe land heeft Pearl Abyss zich gebaseerd op de Joseon-periode uit de Koreaanse geschiedenis, waarbij de architectuur is gemodelleerd op basis van foto’s en 3D-modellen. En dat geldt ook voor andere aspecten, zoals de klederdracht en haarstijl.
De gebieden buiten de steden en dorpen zijn ook een stuk anders dan het andere continent in Black Desert. In Land of the Morning Light kom je langs prachtige locaties en is het zeker waard om het tempo van je mount soms te verminderen, om bijvoorbeeld te genieten van een bamboebos of heuvels vol prachtige bloemen langs de kust.
black desert boss gumihof1685962286

Koreaanse sprookjes

In Land of the Morning Light staat natuurlijk niet alleen een mooi uitzicht op je te wachten. Samen met Yeonhwa, die oorspronkelijk een local is, ben je namelijk naar het land gereisd om handelsrelaties op te zetten. Al snel je kom je er alleen achter dat er veel mis is in het land en dat de bevolking jouw hulp goed kan gebruiken.
Die opdrachten komen neer op acht verhalen die gebaseerd zijn op Koreaanse folklore, waarbij je helemaal zelf de volgorde kan bepalen. De verhalen zijn dus lokale sprookjes, maar in plaats van Hans en Grietje of Sneeuwwitje krijg je te maken met de Mudang Wraith in een eeuwenoud bos of Duoksini, de koning van de Dokkebi.
Sommige verhalen kunnen wel verwarrend overkomen, helemaal aan het begin. Je krijgt namelijk te maken met veel verschillende Koreaanse termen en de NPC’s praten ook anders dan je mogelijk gewend bent in Black Desert. Gelukkig kan je op basis van context er al vrij snel achter komen wat er bedoeld wordt, waardoor je ook nog eens iets opsteekt van de Koreaanse cultuur.
De verhalen in Black Desert zorgen ook voor quests die sterk verschillen ten opzichte van de base game in de MMO. Je komt namelijk weinig momenten tegen waarbij je een horde aan vijanden moet verslaan, veelal ben je meer op onderzoek uit of op zoek naar bepaalde materialen. Je krijgt voor elk verhaal zelfs twee verschillende keuzes, die aan het einde drastisch kunnen veranderen.
Dat zorgt voor een lekker afwisselende ervaring, maar het is niet helemaal ideaal voor nieuwe spelers. Je kan namelijk vanaf level één meteen in Land of the Morning Light duiken, maar op die manier steek je alleen wel weinig op van de combat in de game en de combo’s die mogelijk zijn met je class.
black desert maegu and woosa 2f1685962315

Twee magische dames

Dat is ook het geval voor veteranen die de uitbreiding willen spelen met de twee nieuwe classes, de Woosha en Maegu. Het zijn allebei magie-gebruikers die hun oorsprong hebben in de Koreaanse cultuur.
Het grootste gedeelte van onze tijd in Land of the Morning Light hebben wij doorgebracht met Woosha, die een waaier gebruikt op korte afstand om wind en water naar haar hand te zetten. De aanvallen zien er indrukwekkend uit en wanneer we haar eenmaal onder de knie hadden, konden we vernietigende combo’s aan elkaar rijgen.
Ook de Maegu heeft prachtige special effects, met bloemen die door de lucht zweven, voordat ze tot ontploffing worden gebracht. De Maegu heeft daarnaast ook controle over een mythische vos.
black desert sangoon 2f1686667149

Nieuw endgame-systeem

Zoals gezegd moet je niet vaak je wapens tevoorschijn trekken in de verhalen in Land of the Morning Light, maar elke quest wordt wel afgesloten met een boss fight. Daar zitten interessante gevechten tussen, maar ze zijn niet enorm uitdagend, ondanks dat je op de rit naar de baas niet veel gevechtservaring opdoet.
De acht mythische figuren en de tiger lord Sangoon - uit het overkoepelende verhaal - vormen alleen wel de basis voor een nieuw endgame-systeem: Boss Blitz. Daarin neem je het opnieuw op tegen de bazen, maar vecht je ook tegen de klok en kan je kiezen voor een steeds hogere moeilijkheidsgraad. Als uiteindelijke doel heb je om zo hoog mogelijk op de leaderboard te eindigen ten opzichte van spelers met dezelfde class.
Nieuwe spelers hebben daarin geen nadeel ten opzichte van doorgewinterde veteranen met de beste gear, want je uitrusting zorgt maar voor tien procent van je stats. In plaats daarvan verzamel je tijdens het avontuur in de uitbreiding Light Orbs, die je kan onderverdelen in offensieve of defensieve statistieken.
Het is een erg interessant systeem dat opvallend genoeg puur gericht is op jouw eigen vaardigheden en niet op grote groepen. Het is daarnaast erg verslavend om steeds je eigen score te verbeteren en hoger op de leaderboards te eindigen, die ook nog eens zorgen voor waardevolle beloningen.
black desert environment bamboo forest2f1686667694

Een paar schoonheidsfoutjes

Land of the Morning Light zit op veel vlakken goed in elkaar, maar zoals het vaker het geval is bij nieuwe uitbreidingen voor MMO’s zijn we ook wat foutjes tegengekomen. Het waren gelukkig geen grote fouten, zoals bugs waardoor je een missie niet kan voltooien of crashes, maar het haalde ons soms wel uit het verhaal.
Zo moet je al vrij snel in de uitbreiding uit een gebouw ontsnappen. Met de nodige ervaring in stealth games konden we vrij eenvoudig de bewakers omzeilen, maar we moesten vervolgens wel drie keer tegen het ‘doel’ aanlopen om de cutscene te triggeren.
En op andere momenten werden de modellen voor NPC’s erg laat ingeladen, waardoor de komst in een nieuw dorpje resulteerde in vormloze, grijze inwoners voor een aantal seconden. En dat terwijl we de game voor de rest op maximale instellingen soepel kunnen draaien.

Black Desert Land of the Morning Light Review - Geslaagde gok

Die kleine problemen doen gelukkig niet teveel af aan de algehele ervaring in Land of the Morning Light. Pearl Abyss heeft deze keer iets heel anders gedaan met Black Desert en die gok heeft zich uitbetaald. De folklore-verhalen zijn zeer interessant, evenals het daaropvolgende Boss Blitz, al waren iets meer gevechten handig geweest voor nieuwe spelers.
Het nieuwe land ziet er prachtig uit en is helemaal uitgedost in de Koreaanse stijl. Je kan zelfs je eigen villa in die stijl inrichten en een Koreaanse boot bouwen, tussen de avonturen door. De uitbreiding is ook nog eens gratis, waardoor alle Black Desert-spelers van Land of the Morning Light kunnen genieten.
Cijfer: 8