Jullie hebben vast wel eens de video's voorbij zien komen. Die gekke mensen die met gekleurde lichtzwaarden op de maat van opzwepende drum 'n bass vierkante blokken doormidden snijden, met dezelfde techniek en bevlogenheid als een samoerai. Die mensen hebben niet hun verstand verloren, maar spelen vol passie Beat Saber, een Guitar Hero-achtige game die je ongetwijfeld klotsende oksels en een rood glimmend voorhoofd bezorgt.

In Beat Saber zijn het geen muziekinstrumenten of een microfoon die jouw woonkamer omtoveren tot een festival. Hier speel je met twee Move-controllers en een PSVR-bril, die je compleet afzondert van de buitenwereld. In iedere hand hou je een lightsaber vast, waarmee je op de maat van pompende drum 'n bass voorbijkomende kubussen doormidden moet snijden.

Klaar om uitgelachen te worden?

Zo eenvoudig als Fruit Ninja wordt het alleen nooit. In Beat Saber moet je om te beginnen rekening houden met de kleur van de kubussen. Zo raak je blauwe blokken met het zwaard in je rechterhand, terwijl je linkerzwaard voor de rode kubussen bedoeld is. Tegelijkertijd zijn er figuurtjes op de blokken die aangeven op wat voor een manier je ze doormidden moet snijden: van links naar rechts of van boven naar beneden, of andersom.

Voor de buitenwereld ziet het er misschien maf uit, maar jijzelf hebt daadwerkelijk het gevoel dat je twee echte lightsabers vasthoudt, waarvan iedere beweging nauwkeurig en zonder vertraging wordt bijgehouden. En net als in andere muziekgames valt of staat een hoge score met precisiewerk. Je zult echt op het juiste moment en op de juiste seconde moeten snijden om een zo hoog mogelijk score te halen. Futloos een lichte zwiep aan de controller geven is geen optie, je zult echt moeten knallen.

beat saber review

Buiten adem

En alsof het allemaal al niet energiek genoeg was moet je op sommige momenten met je hoofd zijwaarts of naar beneden duiken om een botsing met een blok te voorkomen. Dit alles gaat in een zo'n hoog tempo dat je al na één nummer helemaal buiten adem bent. Maar wat overheerst is een gevoel van trots en voldoening. Het geeft echt een kick naarmate je merkt dat jouw bewegingen precies aansluiten op de maat van de muziek.

De muziek in Beat Saber is waar drum 'n bass bekend om staat: opzwepend, onvermoeibaar en vol breakdowns. Meestal duurt het niet lang voor dat je volledig in een track wordt gezogen. Virtual reality zorgt daar ook voor. Iedere keer wanneer je een hoger puntencombo scoort verandert de futuristische omgeving waarin je je bevindt van kleur. Op die manier weet je dat je lekker bezig bent.

beat saber review

Weinig nummers

Hoewel Beat Saber door de vier verschillende moeilijkheidsgraden en het hoge partygehalte niet snel verveelt, valt het aanbod helaas een beetje tegen. Op het moment bevat het spel zestien nummers, die qua stijl en uitvoering gelukkig veel variatie bieden. Spelers kunnen het assortiment door middel van downloadbare content uitbreiden, maar ook dat is nog geen vetpot.

De makers gaan als het goed is de optie toevoegen om net als op de PC-versie zelfgemaakte nummers aan de game toe te voegen. Op de site van Beat Saver is ondertussen een heuse community ontstaan van spelers die elkaars nummers met anderen delen. Laten we hopen dat eenzelfde toekomst ook op de PlayStation verschiet ligt.

Daartegenover heeft de PS4-versie zes exclusieve nummers en een gloednieuwe campagnemodus waarbij de speler aan tientallen missies kan deelnemen. In deze missies moet je bepaalde doelen voltooien, zoals het behalen van een bepaalde score of het zo vaak mogelijk activeren van de verdubbelaar. De originaliteitsprijs wordt hiermee niet gewonnen, maar het is een leuke manier om de nummers nog beter te leren kennen.

beat saber review

Beat Saber review - Lekker dansen als een jedi

Op Guitar Hero en Rock Band na is Beat Saber het leukste en meest uitdagende muziekritmespel van het moment. Met de combinatie van vette lightsabers, pompende drum 'n bass en intense virtual reality hebben de makers serieus goud in handen. Het fundament staat, nu is het aan de ontwikkelaar om van Beat Saber een complete en veelzijdige muziekfranchise te maken.