Batman Arkham Knight Review - Batman op zijn best!

  Ontwikkelaar Rocksteady heeft al een paar indrukwekkende games neergezet die zich in het Arkham-universum afspelen. Arkham Knight moet deze reeks afsluiten met een knal. En dat is gelukt! Lees in deze Batman Arkham Knight review waarom wij de game nagenoeg perfect vinden!

  Superheldengames zijn natuurlijk niet altijd even tof, maar sinds Rocksteady aan de Arkham-serie begon, weet iedereen dat ze ook bizar goed kunnen zijn. Met Batman Arkham Asylum begon de reeks in 2009 namelijk bijzonder goed. Vervolgens wist Rocksteady de lat nog hoger te leggen in Arkham City, waarbij iedereen dacht dat dit toch wel de top was.

  Helaas kwam er in 2013 een lichtelijk teleurstellende prequel achteraan, genaamd Batman Arkham Origins, die eigenlijk niets nieuws deed. Gelukkig is het nu tijd voor de knallende finale van de Arkham-reeks, Batman Arkham Knight.

  Batman Arkham Knight Review

  Gotham zit (weer) in de problemen

  Zoals het een goed Batman-avontuur betaamt, zit Gotham City ook in Arkham Knight weer in de problemen. Alles was rustig nadat de Joker de pijp uit was gegaan en natuurlijk verwachtte men al dat er iemand zou komen om het stokje over te nemen van de Joker. Dit bleef alleen uit en alles leek koek en ei.

  Maar in de duistere straatjes van Gotham schaarden de superschurken zich bij elkaar onder leiding van Scarecrow, die een smerig plannetje had bedacht. En dat plannetje wordt in Arkham Knight al heel snel uitgevoerd.

  In het begin van de game zie je hoe dit gebeurt en hoe Batman in het gareel schiet om zijn grootste uitdaging ooit aan te gaan. En 'grootst', dat is de game in alle opzichten (vergeleken met de eerdere delen).

  Het grafische aspect is er flink op vooruit gegaan (maar dat mag ook wel na de overstap op de huidige consolegeneratie), het stemacteerwerk en de soundtrack zijn weer subliem neergezet, maar vooral de sfeer is om van te smullen!

  Batman Arkham Knight Review

  Gotham is uitgebreider dan ooit

  Gotham is groter en toffer dan ooit en daarbij ook nog eens opgezet als open wereld. De stad barst van de iconische locaties, zoals het GCPD-gebouw en de Falcone-scheepswerf, die allemaal aan de sfeer van de game bijdragen.

  Wat je in veel games met een open wereld ziet, is dat er vlaktes of ravijnen zijn waar je niet bij kunt. Ongebruikt terrein, als het ware, waar niets of niemand eigenlijk iets aan heeft. In Arkham Knight is dat niet zo: alles wat je ziet kun je bereiken, als je maar een beetje je best doet. Er bestaat dan ook niet zoiets als ongebruikte grond in Gotham.

  Rocksteady heeft vanaf de eerste minuut de hele stad opengegooid, dus kun je naar hartelust gespuis aframmelen, rondscheuren in de Batmobiel om auto’s te achtervolgen of drones opblazen. Daarnaast kun je natuurlijk ook weer rondzweven met je cape. Alleen dit al biedt urenlang plezier.

  Natuurlijk is er veel meer in Gotham te doen dan alleen maar verkennen en kleine criminelen in elkaar te slaan. Uiteraard vormt het verhaal de hoofdmoot van de game. In de verhaalmodus van Arkham Knight moet Batman Gotham van onder andere Scarecrow, Penguin en Harley Quinn redden en wordt daarbij ook nog eens opgejaagd door de Arkham Knight.

  Naast het hoofdverhaal zijn er talloze zijmissies, die naadloos op de rode draad aansluiten. Zo is de Riddler weer van de partij in een flinke zijmissie, ook zijn diens vele raadsels en trophies natuurlijk weer terug. Daarnaast is er een mysterieuze moordenaar aan het werk, die overal lijken ophangt, en zijn er achtergebleven mensen die je moet redden.

  De game bevat genoeg actie, stealth- en detectivewerk, fladdermogelijkheden, uitdagingen en verrassingen om je minstens 20 uur zoet te houden als je alles gaat doen.

  Batman Arkham Knight Review

  Nieuwe snufjes gaan over de top

  Reken maar dat je die 20 uur vol gaat maken, aangezien de game blijft vermaken, afwisselen en vernieuwen. Je kunt in de game naar hartenlust knokken met de lokale boeven, aangezien het vechtsysteem nu geperfectioneerd is door Rocksteady. Je kunt naadloos combo’s maken met je vuisten, Batarang, Batmobile en elementen uit de omgeving, zoals lampen en stroomkasten.

  En dat is in één woord heerlijk! Dan zijn er natuurlijk de bekende snufjes, zoals de explosieve gel, Batarang en Remote Batarang die in vorige delen ook aanwezig waren, maar de voornaamste vernieuwing in Arkham Knight is toch wel de Batmobiel. Hierin kun je zelf rijden, maar het voertuig is ook op afstand te besturen.

  Wat is de Batmobiel tof uitgewerkt, zeg! Rocksteady heeft de wagen een beetje op die uit The Dark Knight Rises laten lijken, inclusief de mogelijkheid om in een tank te veranderen. Die optie ga je vaak gebruiken, aangezien Gotham helemaal volgepropt is met vijandelijke turrets, drones en tanks.

  Wel merk je al vanaf het begin van de game dat de aandacht in Arkham Knight wel heel erg op de Batmobiel is gericht. Hij wordt net iets teveel gebruikt, waardoor je dit gameplayonderdeel op een gegeven moment wel gezien hebt.

  Batman Arkham Knight Review

  Veel leuke extra’s

  De Batmobiel en alle snufjes kun je ook nog eens versterken met upgradepunten, die je krijgt als je een level stijgt. Arkham Knight heeft complete skill trees die zich, naarmate het spel vordert, ontvouwen. Ook hier is weer sprake van een nog beter uitgewerkt systeem dan in de vorige Arkham-games.

  In Arkham Knight vind je ook veel leuke extra’s. Zo kom je in de game een hele berg hints naar andere DC-karakters tegen, waarbij de ene duidelijker is dan de andere. De bewijskamer van het GCPD-gebouw hangt bijvoorbeeld vol met accessoires van superschurken.

  De game biedt je ook erg veel artwork dat je vrij kunt spelen en er komen, in het geval van de PlayStation 4-versie, ook een heleboel subtiele geluiden uit je controller. Neem bijvoorbeeld het geluid van knoppen die je indrukt.

  Batman Arkham Knight Review

  We gaan je missen, Bats!

  Iedereen dacht dat het niet nóg beter kon, maar toch heeft Rocksteady het gelapt. Batman Arkham Knight is de laatste en tevens de beste game in de serie! Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en het spel speelt heerlijk weg. Dit is dan ook een absolute must have voor je collectie. Het enige dat we over Arkham Knight kunnen zeggen is: gaat heen en koop de game!

  9.5

  De plus- en minpunten

  • Gotham als open wereld
  • Sfeer top neergezet
  • Vermaak voor ruim 20 uur
  • Blijft afwisselen en vernieuwen
  • Iets te veel Batmobiel

  Batman: Arkham Knight

  Verkijgbaar vanaf 23 june 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.