ASUS GL552 Review - Een gaming laptop voor een zacht prijsje

  Gaming laptops hebben altijd in een lastige positie gezeten. Veel gamers willen wel de mogelijkheid hebben om hun PC mee te nemen, maar ze zijn zo duur dat niet veel mensen het zich kunnen veroorloven. ASUS probeert dat probleem op te lossen met de ASUS GL552, een gaming laptop voor een betaalbare prijs. Lees of dat is gelukt onze ASUS GL552 review.

  Om maar gelijk de vraag te beantwoorden die op ieders lippen ligt: de ASUS GL552 kan je al krijgen voor 999 euro – met een GTX 950M en alleen een HDD – en loopt op tot 1899 euro – met een GTX 960M, een HDD en SSD en een 4K-scherm. Het is alsnog een flinke prijs, maar als je vergelijkt wat je krijgt voor de prijs in vergelijking met de gaming laptops in het hogere segment, dan valt dat prijskaartje enorm mee. De vraag is dan natuurlijk ook; op welk gedeelte heeft ASUS dan bespaard?

  ASUS GL552 Review

  Een goedkope behuizing met veel aansluitingen

  Wanneer je de ASUS GL552 uit de doos haalt, valt gelijk het formaat op. De ASUS GL552 is met een 15,6 inch scherm en een gewicht van 2,6 kilo geen enorm bakbeest (dat is weggelegd voor zijn grote broer, de ASUS G751), maar de laptop is verrassend dik. Op het eerste gezicht ziet het er niet zo uit, vanwege het slanke design, maar wanneer we de meetlat ernaast legden, kwamen we uit op 3,2 centimeter. Het feit dat de ASUS GL552 toch relatief licht is, komt doordat het materiaal voornamelijk bestaat uit plastic en niet duurdere materialen, zoals aluminium, dat we zien in laptops uit hogere prijsklassen.

  Het formaat van de ASUS GL552 zorgt er ook voor dat er niet gekort moest worden op aansluitingen, waar de zijkanten van de laptop zijn goed gevuld. Aan de linkerkant vinden we een VGA- en een HDMI-aansluiting, een LAN-port, twee USB 3.0-hubs en een vrij uitlaat voor de hitte die laptop produceert. Aan de rechterkant zit een USB 2.0-hub, een aansluiting voor een koptelefoon en microfoon en een optische drive. Tot slot zit er ook nog een SD-kaart reader aan de voorkant.

  ASUS GL552 Review

  Mousepad laat te wensen over

  Wanneer we de laptop open klappen, worden we verwelkomd door een groot 15,6 inch IPS-scherm, met een matte afwerking, waardoor je geen last hebt van de zon, maar waardoor je wel iets moet inleveren op de beeldkwaliteit. Daaronder zit natuurlijk een toetsenbord, inclusief rode LED-verlichting, en een mousepad. Over het toetsenbord zijn we zeer te spreken, met fijne toetsen en een sterke verlichting, maar de mousepad liet wat meer te wensen over.

  Het scrollen met twee vingers werkt vrij goed, maar het is vrijwel onmogelijk om de mousepad in te drukken, zonder de muis te bewegen. Dat komt doordat er vrij veel ruimte zit tussen de oppervlakte van de mousepad en het punt waarop het indrukken wordt geregistreerd. Hoogstwaarschijnlijk zal de gemiddelde gebruiker een muis ernaast hebben hangen, het is en blijft natuurlijk een gaming laptop, maar wat ons betreft is een goede mousepad essentieel voor gebruik onderweg.

  ASUS GL552 Review

  De nieuwste games spelen op een budget

  Wat een gaming laptop echter maakt of breekt is uiteraard in hoeverre het de nieuwste games kan draaien. Daarvoor hebben we vijf nieuwe topgames getest, te weten Fallout 4, The Witcher 3: The Wild Hunt, Call of Duty: Black Ops III, Just Cause 3 en Starcraft II: Legacy of the Void. Voor een uitgebreidere test van deze games op de ASUS GL552 kan je hier terecht.

  Ons exemplaar van de ASUS GL552 heeft een GTX 960M en vier van de vijf games draaien goed tot erg goed. De enige titel die de laptop in de problemen bracht was The Witcher 3: The Wild Hunt, die we eventueel nog wel op low settings konden draaien. Fallout 4 wilde aan de andere kant maar niet stoppen met Vsync, maar dat is een probleem dat ligt aan Fallout 4 en niet aan de ASUS GL552. Al met al is de laptop dus zeker een geslaagd product als het gaat om het draaien van de nieuwste games, helemaal voor het prijskaartje.

  ASUS GL552 Review

  Krachtig maar kort

  Toch komen er ook nare kanten bij kijken als we aan het gamen zijn op de ASUS GL552, want zoals bij elke laptop krijgt de accu het op die momenten zwaar te verduren. Alleen gamen terwijl de laptop is aangesloten op de oplader is zeker aan te raden, want na een uurtje was de accu alweer leeg. Maar niet alleen tijdens het gamen wat de batterijduur relatief kort, want ook tijdens normale sessies op het internet hield de accu het maximaal vier uur vol op de normale stand en iets langer van vijf uur op de energiebesparingsstand. Niet een ideale duur als je een hele dag op school moet zitten met de laptop en niet altijd toegang hebt tot een stopcontact.

  Gelukkig is ASUS wel sterk op het gebied van dat andere probleem bij gamen op een laptop: de hitte die erbij vrijkomt. De grote broers van de ASUS GL552 hebben twee enorme uitlaten aan de achterkant zitten, dus wij vreesden een beetje voor het ergste, met alleen een kleinere uitlaat aan de zijkant. Maar de ASUS GL552 bleef relatief koel en zorgde er niet voor dat de GPU en CPU een versnelling lager moesten draaien om schade te voorkomen. Daarentegen raden wij het wel af om tijdens het gamen even je hand naast de uitlaat te leggen, want daar komt behoorlijk wat hitte van af.

  ASUS GL552 Review

  De ASUS GL552 is een geslaagde budget gaming laptop

  Al met al lijkt ASUS erin geslaagd een betaalbare gaming laptop af te leveren met de ASUS GL552. Er is overduidelijk bespaard op de materialen, maar dat houdt de laptop wel vrij licht en ook met de aansluitingen is niks mis. Daarnaast blijft het belangrijkste de pure kracht en dat zit bij de ASUS GL552 wel snor, evenals het koelproces. Helaas zijn de batterijduur en de matige mousepad een smetje op deze budget gaming laptop.

  8

  De plus- en minpunten

  • Goede specificaties voor een zachte prijs
  • Veel aansluitingen
  • Laptop blijft goed gekoeld
  • Matte IPS-scherm
  • Goedkope materialen
  • Mousepad werkt niet lekker
  • Korte batterijduur

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.