Astro C40 TR Review - Een upgrade met een prijs

  Elke console gamer weet als geen ander dat de keuze voor een platform mede afhangt van de controller waarmee je de vele uren die volgen moet spelen. Vandaag de dag hebben zowel Sony als Microsoft een solide controller op de markt waar iedereen heerlijk op kan spelen. Maar soms wil je je game-ervaring naar een iets hoger niveau tillen en meer investeren. Daar komt de C40 TR van Astro om de hoek kijken en deze review vertelt je er alles over.

  Een premium bouwkwaliteit en extra knoppen

  Astro dus, een merk dat voorheen vooral bekend stond vanwege de vele hogere segment headsets van het bedrijf. Met de C40 TR wil het bedrijf wat anders proberen en kijken of het de Dualshock 4 en Xbox Wireless Controller van hun tronen kan stoten. Met een premium bouwkwaliteit en een aantal handige extra features moet elke gamer blind de overstap maken. Daarbij is niet alleen de controller premium, want met een prijskaart van 200 euro is de C40 TR zeker geen goedkope upgrade.

  Maar wat krijg je daar nou precies voor terug? Nou allereerst natuurlijk de controller zelf, die netjes geleverd wordt in een case zodat je de C40 TR ook makkelijk mee kunt nemen. De controller is immers ‘Tournament Ready’. Daarnaast vind je in diezelfde hoes een USB-dongle, een micro USB-kabel een schroevendraaier en een aantal verwisselbare sticks. Een klein bouwpakketje dus en dat verraadt eigenlijk al een beetje het grootste verkooppunt van de C40. Je kan de indeling namelijk heel makkelijk aanpassen.

  Door de vier schroeven aan de voorkant van de controller lost de draaien, kun je de beschermklep afnemen en daar zie je al snel dat elke stick én de D-pad allemaal een losse module hebben. Deze kleine modules kun je vervolgens met elkaar verwisselen. Zo kun je heel makkelijk de indeling van een DualShock 4-controller nabootsen, of juist de indeling die Xbox gebruikt. Je zou theoretisch zelfs beide sticks links kunnen plaatsen, maar dat zal bij weinig mensen de gameprestaties verbeteren.

  Genoeg om in te stellen

  Het is wel een heel unieke feature en hierdoor is de C40 TR interessant voor zowel Xbox als PlayStation-spelers, al werkt de controller enkel op de PlayStation 4 en de PC. Xbox One-spelers moeten helaas naar een ander alternatief uitwijken, zoals de Elite Controller van Microsoft. Los van de verstelbare indeling heb je achterop ook twee vrij in te delen knoppen voor extra handzaamheid en kun je de travel van de triggers verkorten met een schakelaartje, waardoor je sneller kunt schieten in veel shooters.

  De extra knoppen zijn handig, maar Astro is hierin niet de enige. Veel andere premium controllers op de markt bieden zo’n zelfde feature, soms zelfs met vier knoppen achterop. Wel werken de knoppen op de Astro C40 heerlijk. Ze geven een prettige klik en ook de responstijd in de game is prima, zowel draadloos als bedraad. Wel jammer is het om te zien dat er hier nog gewerkt wordt met micro-USB, in plaats van USB Type C.

  Die laatste is de nieuwe standaard anno 2020 en zo’n premium product had dit dan ook niet misstaan. Daarbij zijn er een paar ongemakken in het normale gebruik die toch een beetje afbreuk doen aan het premium gevoel dat je krijgt als je de controller voor het eerst in handen hebt. Zo is de C40 een vrij forse jongen, waardoor hij wat minder comfortabel in de hand ligt dan bijvoorbeeld een DualShock 4.

  Een aantal kleine pijnpunten

  Zeker bij langere sessies ga je dat merken aan je handen en begin je wat lichte kramp te krijgen. Daarbij is de PlayStation 4, waarvoor de C40 wordt geadverteerd, niet aan te zetten via de controller en ook de batterijstatus is op de PS4 niet af te lezen. Je zal dus moeten gokken wanneer je controller de geest gaat geven tijdens het spelen.

  Op de PC is alles iets beter geregeld dankzij de software die je kan installeren van de website van Astro. Hier kun je tevens twee profielen instellen voor je controller, waarbij je kan sleutelen aan de input van de verschillende knoppen op de controller, de extra knoppen achterop, de gevoeligheid van de sticks en de triggers en de intensiteit van de trilmotors in de controller. Die profielen zijn vervolgens op te slaan op de C40 zelf, zodat je de software niet altijd aan hoeft te hebben.

  Een ander knelpunt zit hem in de sticks. Het plastic dat daarvoor is gebruikt is vrij glad, waardoor je veel minder grip hebt dan bij de controller die bij je console komt. Zeker in combinatie met het grotere model van de C40, geeft dat toch wat klachten op het gebied van comfort. Het is misschien mierenneukerig, maar met een prijskaart van 200 euro mag je veel verwachten van de C40 TR en op sommige fronten word je toch wat teleurgesteld.

  Astro C40 Review - Mooi, maar niet perfect

  Maakt dat de Astro C40 TR een slechte controller? Nee zeker niet. De premium bouwkwaliteit en de handige verwisselbare modules maken deze controller een prachtige upgrade voor je huidige controller. Daarbij is de C40 zowel bedraad als draadloos te gebruiken met een dongle, zodat je in elke situatie aan de slag kunt gaan. De knoppen voelen bovendien goed aan, met een goede feedback en responstijd.

  Het zijn de kleine punten die roet in het eten gooien. Het vrij grote formaat van de C40 zorgen ervoor dat de controller niet zo comfortabel in de handen ligt dan andere controllers. Ook de sticks zijn wat glad, waardoor je weinig grip hebt tijdens het gamen. Het missen van een batterijstatus en complete controle over je PlayStation 4 zijn ook minpuntjes die meewegen in het eindoordeel. De C40 TR is zeker geen slechte keuze, maar voor 200 euro zijn er ook een heleboel solide alternatieven die de moeite waard kunnen zijn.

  7

  De plus- en minpunten

  • Bouwkwaliteit voelt premium aan
  • Zowel bedraad als draadloos te gebruiken
  • Indeling sticks en D-pad vrij aan te passen
  • Duur prijskaartje
  • Comfortabel bij langere sessies door de grootte
  • Gladde sticks zorgen voor minder grip

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.