Asterix De Romeinse Lusthof 3DS Review - Spelenderwijs leren gamen

  Op de Super Nintendo was er een geniale game: Asterix en Obelix. Als je daarmee opgegroeid bent, wil je wel weer eens zoiets. Asterix De Romeinse Lusthof voor de 3DS is alleen duidelijk bedoeld voor kids en zo zullen we de review dan ook maar behandelen.

  Geen ouderwets platform avontuur dus met Asterix en Obelix op de 3DS, want Asterix De Romeinse Lusthof is niets anders dan één grote minigame. In de verhaalmodus ben je 3,5 uur lang non-stop minigames aan het spelen. Voor de volwassen gamer is dat super saai, maar voor de kleintjes onder ons een stuk boeiender.

  Een groot minigame-festijn in het dorp van Asterix

  Het verhaal is flinterdun. Het bos waar Asterix, Obelix en het schattig hondje Idefix graag vertoeven, wordt geplaagd door Romeinen. Daar moet een einde aan komen. En dus moeten onze drie helden allemaal opdrachten uitvoeren om die knapen te verjagen.

  In totaal speel je gaandeweg twintig minigames vrij die je daarna op je dode gemakje kunt herhalen in de arcademodus. Sommige minigames zijn leuker dan andere. Het is tof om Romeinen op hun kop te slaan als ze met hun schilden dekking zoeken. Maar saaier is het om tot vervelens toe door een bos te rennen en steeds hetzelfde te doen. Asterix moet vaak Romeinen een klap verkopen en Obelix jaagt op everzwijnen.

  In de praktijk ziet dit er als volgt uit: op het bovenste scherm van de 3DS zie je een karakter lopen, op het onderste scherm zie je een map. Daar worden de vijanden aangegeven in rode stippen. Dan moet je er naartoe lopen en op A drukken. Met A geeft Asterix een klap aan een Romein, of vangt Obelix een zwijn.

  De besturing in Asterix De Romeinse Lusthofis is dus echt heel erg gericht op kinderen, want je doet nooit meer dan wat lopen, een keer op A drukken of wat met de stylus prutsen. Voor de kleintjes onder ons is het leuk dat ze spelenderwijs leren te gamen. Al zal zelfs een kleine koter het op een geveven moment vervelend vinden om in dat ene bos steeds hetzelfde te moeten doen.

  Asterix De Romeinse Lusthof 3DS Review

  Hetzelfde toverdrankje in een andere smaak

  De balans in de minigames is niet helemaal in orde en te veel minigames lijken in het begin op elkaar. Enkel het aantal gaat dan omhoog van wat je moet uitvoeren. Jaag je eerst op 25 vijanden, worden het later opeens 50. Het trucje is hetzelfde.

  Het is dan ook maar goed dat er later meer mingames bijkomen, want de herhaling in het begin van Asterix De Romeinse Lusthof is té groot. Voor kids is het leuk dat ze recepten mogen maken voor toverdrankjes. Met de stylus slepen ze dan wat aangegeven ingrediënten in een grote pan en gaan dan roeren. Na enkele seconden is het toverrecept klaar.

  Ook is het leuk om vissen te vangen door een tonnetje links en rechts over het scherm te bewegen. Wat dat betreft zijn er uiteindelijk genoeg leuke opties. Verder is het ontzettend belangrijk bij zo'n game als deze dat er een goede uitleg is, en die is er in dit geval.

  Elke minigame wordt stap voor stap uitgelegd waardoor een kind snel weet hoe het een minigame moet uitvoeren. Het enige onbegrijpelijke is de manier waarop de minigames aan elkaar verbonden zijn. Elke keer loopt Asterix in een dorpje, moet dan naar exact dezelfde persoon toelopen en wordt dan negen van de tien keer het bos ingestuurd waar dan de minigame uitgevoerd moet worden.

  Het keer op keer lopen naar dezelfde persoon heeft toaal geen meerwaarde en is alleen maar bedoeld om de levensduur van Asterix De Romeinse Lusthof op te rekken. Want anders speel je 'm waarschijnlijk al binnen twee uur uit, wat nu 3,5 uur is. Wat dat betreft is de speelduur dus te kort.

  Asterix De Romeinse Lusthof 3DS Review

  Geen open wereld te bekennen

  Als volwassen gamer verwacht je bovendien een open wereld element. In het dorpje staan namelijk nog veel meer mannetjes en je verwacht dat je daarmee kan praten en dan bijvoorbeeld een opdracht krijgt. Niets is minder waar. Zodra je naar een zo'n kereltje loopt, krijg je te horen dat je naar dat ene specifieke mannetje moet.

  Als je de game hebt uitgespeeld, hebben al die mannetjes in het dorp wel een meerwaarde want dan kun je naar iemand toelopen en een minigame spelen. Al is dit natuurijk een beetje onzin, omdat je dit ook gewoon kan doen in de arcademodus.

  Asterix De Romeinse Lusthof 3DS Review

  Asterix De Romeinse Lusthof 3DS Review - Spelenderwijs leren gamen

  Asterix De Romeinse Lusthof moet duidelijk in het juiste perspectief worden geplaatst. Een hardcore gamer zou dit spel meteen een 1 geven. Maar nogmaals: dit is een spelletje voor de kleine gamers onder ons. Is het voor hen leuk genoeg?

  Op zich is Asterix De Romeinse Lusthof redelijk met een gevarieerd aanbod aan minigames. Alleen is het wel zo dat niet elke minigame even leuk is en de speelduur veel te kort is. Kinderen kunnen spelenderwijs leren gamen met Asterix de Romeinse Lusthof, maar een dikke aanrader is het niet.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Elke minigame wordt uitgelegd
  • Spelenderwijs kunnen leren gamen
  • Te snel uitgespeeld
  • Saaie minigames

  Asterix - De Romeinse Lusthof

  Verkijgbaar vanaf 28 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.