Apple Watch 5 Review - Is het de upgrade waard?

  De Apple Watch Series 5 is nu al een tijdje uit, naast de release van de iPhone 11 en 11 Pro. Het nieuwe horloge van Apple heeft op papier misschien kleine veranderingen, maar in de praktijk zul je deze op het eerste oog kleine dingen wel degelijk gaan merken. Lees hier onze Apple Watch Series 5 review.

  Het scherm steelt de show

  De Apple Watch stond tot voorheen bekend als een echte smartwatch, niet meer en niet minder. Met de toevoeging van een always-on display wordt de barrière tussen een smartwatch en een normaal horloge veel kleiner. Het beeldscherm van de Apple Watch Series 5 staat namelijk altijd aan, wat een fijn gegeven was tijdens het testen van de smartwatch.

  Waar je met een Series 3 of 4 een zwart scherm hebt tijdens bijvoorbeeld het lopen, zie je bij de Series 5 altijd de tijd, wat je ook aan het doen bent. De Apple Watch Series 5 maakt gebruik van een zogenaamd Low-Temperature Polycrystalline Oxid of LTPO scherm. Dat betekent dat wanneer je niet met het scherm bezig bent, deze van 60 Hz naar 1Hz wordt teruggebracht. Dit kost gelijk ook veel minder stroom, waardoor je nog steeds de volle 18 uur-batterij hebt, net als bij de Apple Watch Series 4. Het is fijn dat we in ieder geval niet achteruitgaan met het batterijleven, maar voor de nieuwste Apple Watch hadden we wel wat meer kracht verwacht.

  Nieuwe apps voegen niet veel toe

  Naast het nieuwe scherm dat wordt gebruikt is de tweede grootste verandering de toevoeging van een kompas op de Apple Watch Series 5. Apple beweert dat dit handig is bij het navigeren in Maps of in het gebruik van apps van derden. In de praktijk hebben wij nog niet echt een nut gevonden voor de toegevoegde Kompas-app.

  Misschien komen er later bepaalde apps bij die volop gebruikmaken van het kompas, maar op het moment kun je dit niet een verfrissende feature noemen. Laten we het eerder beschouwen als een oud snoepje dat al jaren achter de bank ligt. Je weet dat het er ligt en toch doe je er niets mee.

  Maar één van de drie versies beschikbaar in Nederland

  De Apple Watch is zoveel meer dan een gadget. Tegenwoordig is het een waar fashion statement. Je kunt verschillende soorten materialen als bandje gebruiken en er zijn tientallen kleuren om mee te variëren. Het grootste nadeel van de Apple Watch Series 5 in Nederland is dat je maar één versie van de Watch kunt kopen in ons kleine kikkerlandje.

  Tijdens de Keynote van Apple werden er namelijk drie verschillende soorten Apple Watches aangekondigd. Een roestvrijstalen, een keramieke en een aluminium-versie. Jammer genoeg is alleen de aluminium Apple Watch Series 5 te koop in Nederland. De andere twee versies brengen namelijk een compleet andere stijl met zich mee.

  Wat is er veranderd in gebruik ten opzichte van de voorganger?

  Om eerlijk te zijn zien we niet extreem veel verschil tussen de Apple Watch Series 4 en 5. Het grootste en beste verschil is toch echt wel het always-on display, wat ervoor zorgt dat de Apple Watch als een daadwerkelijk horloge aanvoelt. Nu heb je geen dood scherm om je pols heen als je ergens zit of aan het lopen bent, maar een daadwerkelijk horloge.

  Verder als het om vernieuwing gaat kunnen we niet heel veel ter sprake stellen. De Apple Watch Series 5 moet het vooral hebben van het nieuwe beeldscherm. Nu willen we niet zeggen dat het totaal niet de moeite is om een Apple Watch Series 5 te kopen, integendeel zelfs. Mocht je tot nu toe geen smartwatch hebben gehad en denk je er wel over? Dan is de apple Watch Series 5 het perfecte product om in huis te halen. Heb je al een Apple Watch 3 of 4? Dan zien wij niet in, buiten het scherm om, waarom je de overstap zou moeten maken.

  Apple Watch Series 5 Review - Al met al een ijzersterke smartwatch

  De Apple Watch Series 5 biedt niet extreem veel verandering met zich mee, buiten het nieuwe scherm om. Naast deze verbetering zit er eigenlijk geen enkel verschil tussen de Apple Watch Series 4 en 5. Ons advies? Gaat dit jouw eerste Apple Watch worden? Dan is dit het perfecte moment om op de Apple hype-train te springen. Voor de rest is het de moeite waard om een station over te slaan.

  De Apple Watch Series 5 is te koop in een 40mm en 44mm versie voor respectievelijk 459 en 479 euro.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Always-on display
  • Kompas
  • Sterk totaalpakket
  • Te weinig verschil ten opzichte van de Series 4
  • Maar één versie in Nederland verkrijgbaar
  • Kompas voegt tot nu toe niet veel toe
  • Geen upgrade waard als je al een Apple Watch hebt
  • Batterijduur is niet verbeterd

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.