Angry Birds Review

  Angry Birds wist binnen no-time de wereld te veroveren. De app is geliefd op menig smartphone, maar komt nu ook naar diverse consoles, waaronder de PlayStation 3. Eens zien of de vogels net zo leuk zijn op de spelcomputer als op de telefoon.

  Pak iemand zijn iPhone of telefoon met Android en je zult ongetwijfeld ergens de game Angry Birds tegenkomen. Het spel is miljoenen keren gedownload en Rovio, de studio achter de game, hoopt dit aantal ook te bereiken op de PlayStation 3. Angry Birds verschijnt dan ook als Mini, waardoor het spel op de PlayStation 3 en de PSP te spelen is.

  In Angry Birds is jouw wapen een katapult en als munitie gebruikt je boze vogels. Jouw doel is om alle varkentjes in het level dood te schieten. Uiteraard gaat dit niet zomaar, de bouwwerken waaruit de levels bestaan zijn stuk voor stuk goed in elkaar gezet waardoor je niet alle varkentjes met een direct schot kunt raken.

  Angry Birds Screenshot 164456 Angry Birds Screenshot 164455 Angry Birds Screenshot 164454

  Verschillende vogeltjes
  Gelukkig zijn er diverse soorten vogeltjes die zich als munitie aandienen met elk hun eigen speciale kracht. Zo heb je blauwe vogeltjes, die zich in drieën kunnen splitsen na een druk op de knop, en bijvoorbeeld de toekan die, dankzij zijn snavel, terug kan keren als een boemerang. Deze speciale krachten dien je te gebruiken nadat je de vogel hebt gelanceerd met je katapult.

  De katapult span je aan door de linker thumbstick naar achteren te trekken. Vervolgens kies je de hoek waarin je het vogeltje wilt lanceren en druk je op de X-knop of beweeg je de stick snel naar voren, hoewel de laatste optie meestal niet het gewenste resultaat geeft.

  Maar voordat je het vogeltje lanceert, wil je kijken waar je op gaat schieten. Dit kun je doen door R1 in te drukken waarna de camera naar het bouwwerk met de varkens verschuift, of door L1 en R1 tegelijk in te drukken waardoor je het hele speelveld ziet. Helaas ontbreekt er een optie om op klein deel in of uit te zoomen. Op een kleine televisie of scherm wil je namelijk niet alles zien maar slechts het deel waar je op gaat richten.

  Angry Birds Screenshot 164453 Angry Birds Screenshot 164452 Angry Birds Screenshot 164451

  Geen high-definition, wel framedrops
  Als je dan eenmaal geschoten hebt en je vogeltje raakt het bouwwerk, komt het regelmatig voor het spel gaat stotteren. Iets waar je als PlayStation 3 eigenaar niet op zit te wachten als je een console hebt met zeven kernen die voor de rekenkracht zorgen. Hieruit blijkt dat Angry Birds een snelle port is en niet vanaf de grond af aan is opgebouwd voor de console, iets dat erg jammer is. Dit is overigens ook te zien aan de graphics, deze zijn namelijk niet in high-definition en het komt regelmatig voor dat je gekartelde randjes ziet. Dit komt omdat het spel als Mini is uitgebracht, maar toch valt het grafisch tegen.

  Fluitende vogeltjes
  De muziek is overigens wel goed verzorgd, voor zover je het muziek kunt noemen. Hoewel je in het hoofdmenu een vrolijk opzwepend deuntje hoort, is deze in de levels niet aanwezig. In de levels heeft Rovio gekozen voor fluitende en kwetterende vogeltjes. Daarnaast hebben alle vogeltjes ieder hun eigen geluidje en hoor je de varkentjes regelmatig sarcastisch lachen, uiteraard gevolgd door een leuk knorretje.

  Genoeg levels
  En die knorretjes zul je regelmatig horen in de 189 levels die het spel rijk is. Rovio heeft dus genoeg levels in het spel gestopt, evenveel als op de telefoons. Helaas heeft Rovio nog niet laten weten of de diverse uitbreidingen die op de telefoon verschenen, ook naar de PlayStation 3 komen.

  Angry Birds Screenshot 164450 Angry Birds Screenshot 164449 Angry Birds Screenshot 164448

  Minder voor meer
  Angry Birds is binnen no-time een ontzettend populaire game geworden. Helaas moeten we concluderen dat Angry Birds op de consoles niet zo leuk is als op de telefoon. Dit komt mede door de mindere besturing, de matige graphics en de weinige levels. Rovio had hier beter wat meer aandacht aan kunnen besteden, want met dit spel krijgt de uitgever geen boze vogels, maar boze consumenten op zich af.

  4.5

  De plus- en minpunten

  Angry Birds

  Verkijgbaar vanaf 12 january 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.