American Gods Seizoen 1 Review (Blu-ray) - Uiterst vreemde serie

Review
zondag, 17 september 2017 om 11:08
xgn google image
American Gods? Klinkt wat vaag. En dat is het dan ook wel. In deze American Gods Review lees je waar deze serie over gaat en of het wat voor jou is.
Zodra je American Gods begint te kijken valt de mysterieuze sfeer op. We volgen Shadow (gespeeld door Ricky Whittle, inderdaad uit The 100) die vastzit in de gevangenis. Wat volgt is vreemd. Hij krijgt namelijk binnen no time goed nieuws én slecht nieuws.
Het goede nieuws is dat hij op vrije voeten komt, terwijl het slechte nieuws is dat zijn vrouw is overleden. Wat volgt is een creatieve montage waarin kunstzinnige beelden de ogen verwennen. Eén ding is zeker: een serie als American Gods heb je niet eerder gezien.
American Gods review afbeelding 5

Goden en verdwijnseks

Dat weet je al helemaal zeker als je kort daarna een vrouw met mannen naar bed ziet gaan, terwijl die mannen tijdens de seks opeens compleet in haar vagina verdwijnen. Verdwijnen?! Ja, opeens zijn ze weg. Klinkt dit vreemd?
Heel American Gods is vreemd. En eerlijk gezegd ook wel een beetje lastig te volgen als je niet meteen je koppie erbij houdt. Het verhaal draait in ieder geval om hoofdrolspeler Shadow die van het ene op het andere moment Mister Wednesday ontmoet (gespeeld door Ian McShane). Wat hij niet weet is dat Shadow door deze mysterieuze man in wordt gezet als speeltje in een grootste strijd van Amerikaanse Goden.
American Gods schotelt je een verhaal voor tussen oude Goden en nieuwe Goden. Nu klinkt dit vaag en denk je wellicht hoe dit dan allemaal vormgegeven wordt in American Gods. Simpel, gewoon als mensen. Er worden geen grote toeters en bellen uit de kast getrokken met bijzonder veel CGI om vreemde grootse wezens te creëren.
Je kijkt 10 afleveringen lang naar mensen. Weliswaar bijzondere mensen, want de rollen die Gillian Anderson neerzet als de nieuwe God Media zijn fenomenaal met zelfs een dikke knipoog naar David Bowie. Media is de personificatie massamedia en entertainment en dus zet zij verschillende typetjes neer. Ze mag dan weliswaar niet de vrouwelijke hoofdrol hebben (die is namelijk voor Emily Browning die Laura Moon ofwel de vrouw van Shadow speelt, ze zorgt er wel voor dat American Gods iets extra’s krijgt.
Ja, wij zijn fan van Andersons acteerkunsten. Want in Hannibal en The Fall laat ze zich compleet van een andere kant zien. Die vrouw kan acteren waar je U tegen zegt!
American Gods review afbeelding 1

Vreemde coctail

Overigens is American Gods gebaseerd op de gelijknamige roman van Neil Gaiman. En wellicht loont het om dat boek eerst te lezen om meer grip te krijgen op American Gods als tv-serie. Want juist doordat alle goden menselijke gedaantes hebben zul je niet 1,2,3 begrijpen wat er allemaal gebeurt op het scherm. Maar in het kort komt het erop neer dat er oude goden zijn en nieuwe goden en de nieuwe steeds meer de overhand krijgen, en dus wil Mister Wednesday hier een stokje voor steken.
Vandaar dat hij Shadow nodig heeft. Ondertussen wordt de kijker getrakteerd op een cocktail van seks, geweld, bloeduitspattingen, vreemde dialogen en bovennatuurlijke elementen. Het is te bizar voor woorden wat er soms allemaal op het scherm gebeurt.
Soms is het te veel en soms raak je misschien de draad kwijt, maar origineel is de serie zeker. Zoiets als dit heb je nog nooit gezien. En fascinerend is ondertussen het verhaal van Shadow en zijn overleden vrouw, want Laura Moon komt de hele tijd wel terug. En de vraag is dan precies hoe de vork in de steel zit.
American Gods review afbeelding 2

American Gods Review - Origineel met een hoog wtf gehalte

American Gods mag weliswaar niet altijd even duidelijk zijn, toch zal het ieder aandacht pakken vanwege de frisse montage, unieke beelden en bizarre verhaalvertelling. Zoek je iets fris en afwijkends? Dan is American Gods je ding.
Wil je een serie die niet té vreemd is, dan is American Gods niet voor jou weggelegd. Maar de serie scoort absoluut punten voor de originaliteit!
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws