Alita Battle Angel Review (4K Blu-ray) - Vermakelijker dan je denkt

  Bij het horen van ‘de makers van Aviator’ staat iedereen op scherp. Want Aviator was een waanzinnig sterke film. Regisseur Robert Rodriquez slaagt er niet in om wederom zo’n sterke film neer te zetten, al is Alita Battle Angel (gebaseerd op anime) zeker vermakelijk, zoals je kunt lezen in deze review.

  20th Century Fox

  Op zoek naar herinneringen

  Al jarenlang worden cyborgen opgevoerd in popcultuur: de samensmelting van mens en machine heeft spannende materie opgeleverd. Denk aan Star Trek, The Terminator, Robocop en wat al niet meer? Een ieder die de films niet gezien heeft, moet onder een steen gelegen hebben als je de namen niet kent. Zó populair is het. Ook vandaag de dag zijn cyborgs goed materiaal om te verwerken in sciencefiction-films, moet Robert Rodriquez gedacht hebben.

  Maak kennis met Alita (Rosa Salazer), een cyborg die ontwaakt in een post-apocalyptische wereld waarin ze haar herinneringen kwijt is. Ze is op een vuilnisbelt gevonden door Ido (Christoph Waltz), een cyber-arts. Hij probeert haar een zorgeloos bestaan te geven, al heb je als kijker meteen door dat er onheil nadert in het stadje Iron City. Niets is letterlijk wat het lijkt. De goede Ido die in eerste instantie overkomt als een softie van een vader, heeft wat lijken in zijn kast. En ook Alita is een stuk sterker (letterlijk en figuurlijk) dan je denkt nadat je de eerste minuten van de film hebt gezien.

  alita battle angel review

  Geniet van de prachtige actie

  Het meest leuke aan Alita Battle Angel is dan ook de actie die ten tonele wordt gevoerd. Zeker in 4K kun je genieten van prachtig vormgegeven sciencefiction-omgevingen die eruit zien als plekken waar je zelf ook wel rond zou willen lopen. Zo indrukwekkend is het. Al heb je een dergelijke gedachte maar kort, want er loopt - uiteraard - heel wat tuig rond. Zo zitten er mensen achter Alita aan en ook is er een groep die onderdelen van cyborgs jat om te verpatsen. Het is een louche business.

  Een toffe rol is weggelegd voor Ed Skrein die in de rol kruipt van bad guy Zapan. Skrein kennen we onder meer van The Transporter Refueled, al zou je bijna vergeten dat hij in Game of Thrones zat. De eerste paar seizoen vertolkte hij namelijk Daario Naharis. Inderdaad, de rol die later werd ingevuld door onze eigen Michiel Huisman. Laten we ’t zo zeggen: de bad guy uithangen gaat Skrein wat overtuigender af dan als het liefje van Khaleesie. En in Alita Battle Angel komt Skrein dan ook weer heerlijk uit de verf. Hij heeft een bepaalde rotkop die uitstekend past in een film als deze.

  De vechtscenes met hem en anderen zijn leuk. Iets wat niet helemaal geloofwaardig of even sterk is, is het verhaal en allerlei relaties die worden belicht. Je moet ervan uitgaan dat je geen originele materie zult aantreffen. Er wordt zelfs vervallen in romantische clichés waarmee duidelijk gemikt wordt op een wat jonger publiek. Zij zullen waarschijnlijk smullen van de romance tussen een cyborg en mens, waar de iets volwassenere kijker eerder de neiging heeft een vinger in de keel te steken. Alita Battle Angel is duidelijk niet bedoeld voor elke kijker.

  alita battle angel review

  Alita Battle Angel Review - Een prima tussendoortje

  De zoektocht naar Alita’s verleden is interessant. Het is een queeste vol avontuur en tegenslagen, waarbij regelmatig gevochten moet worden. Wat tof is omdat Alita gaandeweg ontdekt dat ze behoorlijk sterk is. Al neemt dat op een gegeven moment wel hele rare wendingen en zit je de tweede helft van de film toch regelmatig even met de wenkbrauwen te fronsen, van ‘what is going on?’. Al hoeft natuurlijk niet elke film even diepgaand te zijn als sommige andere films binnen dit genre.

  Als je je over de cliche's en zwakke punten heen zet, blijft er onder aan de streep namelijk een film over die visueel een spektakel is en regelmatig vechtpartijen aanbiedt waardoor je op het puntje van je stoel zit. Ook de extra’s op de 4K-versie zijn interessant om te kijken. De film is in geheel dan ook een stuk vermakelijker dan je misschien zou verwachten. Al is 27 euro voor een 4K-versie wat te veel van het goede. Mocht je de film daarentegen een keer tegenkomen in de budgetbak en een zwak hebben voor cyborgen, dan moet je de film zeker een keer een kans geven.

  7

  De plus- en minpunten

  • Grafisch een pareltje
  • Toffe gevechten
  • Vol met cliche's
  • Romantische troep
  • Tweede helft iets minder

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.