Alienware Steam Machine Review - PC gamen in de woonkamer

  Het spelen van Steam games was ooit gebonden aan PC’s. Valve wil een middenweg creëren om zo Steam games niet meer exclusief voor PC’s te maken. De oplossing wordt geboden door de zogenaamde Steam Machine. Je kan nu je PC games op dit apparaatje in bijvoorbeeld de woonkamer spelen. Of het wat is, lees je in de Steam Machine review!

  Allereerst is het belangrijk voorop te stellen dat er niet slechts ‘één’ Steam Machine is. Er zijn er meerdere van verschillende fabrikanten. Voor deze review hebben een Steam Machine van Alienware getest. Het gaat hier om de uitvoering die een Intel i7-processor aan boord heeft.

  Wat zijn de specs?

  Behalve de i7-processor heeft de Steam Machine ook 8GB RAM-geheugen aan boord en heeft het apparaat een NVIDIA GeForce GTX met 2GB GDDR5 geheugen en 1TB aan harde schijf ruimte. Voor deze uitvoering, die gelijk ook de duurste versie van Alienware is, betaal je 939 euro. Dit bedrag is niet mis voor een apparaat dat min of meer een console wil zijn. Voor zo’n bedrag wil je wel dat er natuurlijk iets tegenover staat, en dat lijkt op het eerste gezicht wel in orde te zijn.

  De Steam Machine zelf is vrij klein qua formaat en dat is mooi natuurlijk. In tegenstelling tot een PS4 of een Xbox One is de Steam Machine nog niet half zo groot dus kun je het apparaatje makkelijk ergens neerzetten in de woonkamer. Op de voorkant vind je de aanknop van het apparaatje en twee USB-poorten, waar je bijvoorbeeld de oplader voor je Steam controller aan kan aansluiten. Aan de achterkant bevinden zich nog eens twee USB-poorten, de LAN-poort en twee HDMI-poorten waarmee je het apparaat aan een beeldscherm verbindt.

  Qua uiterlijk en specs lijkt de Steam Machine heel erg op de Alienware Alpha, die vorig jaar uitkwam. Het verschil tussen deze twee apparaten is echter dat de Alienware Alpha draait op Windows en een Xbox 360 controller gebruikt. De Steam Machine maakt gebruik van de Steam controller en het nieuwe besturingssysteem SteamOS.

  SteamOS is het besturingsysteem dat exclusief werkt voor Steam Machines en gebaseerd is op Linux. Je logt in op het apparaat met je Steam account en je kunt eigenlijk gelijk aan de slag. Het menu en de interface dat gemaakt is voor SteamOS van de Steam Machine zijn overzichtelijk en lijken erg veel op die van Steam zelf. Veel mensen die bekend zijn met de interface van Steam zullen dan ook geen moeite ondervinden om de Steam Machine te gebruiken, maar ook voor nieuwelingen is de interface zeker overzichtelijk en dat is uitermate handig.

  steam machine review

  Steam controller niet voor iedereen weggelegd

  Om de Steam Machine te besturen maak je gebruik van de bijgeleverde Steam controller. Deze controller oogt op het eerste gezicht apart. Met twee ronde pads, een stick, vier knoppen op de voorkant en schouderknoppen op de achterkant zitten er aardig wat knoppen op de controller. De knoppen kun je bovendien instellen zoals jij dat wil en de opties zijn talloos.

  Je kunt vooringestelde knoppen kiezen die andere mensen ook gebruiken, maar je kunt ook je eigen draai geven aan de controls. Je kunt namelijk heel makkelijk een toets van je toetsenbord aanwijzen op een knop op de controller. Als je bijvoorbeeld de schietknop op de schouderknoppen wil hebben of deze juist op een andere knop, dan kan dat. Wel is het zo dat veelgebruikte controller layouts meer worden uitgelicht in de SteamOS client.

  Aan de controller moet je in eerste instantie een beetje wennen, omdat de layout anders is dan bijvoorbeeld de Xbox of PlayStation varianten. De controller ligt ook wat apart in de hand. Deze twee punten zijn toch aanmerkingen op de controller, die niet zo fijn is als controllers van andere consoles. Door de grote ronde pads en aparte ligging van sommige toetsen had het zeker beter gekund met de Steam controller en het is daarom een controller die niet iedereen zal aanspreken.

  steam machine review

  Games werken goed, maar nieuwe titels missen nog

  Je koopt een Steam Machine natuurlijk om games op te spelen: hoe zit het met het apparaat op dit gebied? Nou, in het eerste opzicht lijkt het dik in orde. Je nu al meer dan 1000 verschillende Steam games spelen, en daarmee biedt de Steam Machine bij launch al een veel groter aanbod dan andere nieuwe consoles. Toch zijn er nog een hoop games niet compatibel voor SteamOS, maar gelukkig is er een manier om deze games te spelen op de Steam Machine.

  Het spelen van games die compatibel zijn werkt goed. Net als bij Steam selecteer je de game uit de library en je kan aan de gang: de games worden goed in beeld gebracht en wat compatibele games betreft kun je niet klagen. Zo is bijvoorbeeld Valve klassieker Half-Life 2 heel goed speelbaar op de Steam Machine en ook Middle Earth: Shadow of Mordor draait prima op het apparaat.

  Games die niet direct compatibel zijn, kan je wel spelen door deze te streamen via een Windows PC die in de buurt staat. Dit kan zowel draadloos als met draad gedaan worden. Natuurlijk is dit niet ideaal, maar aangezien de Steam Machines net nieuw zijn gaan we ervan uit dat in de loop van de tijd steeds meer games compatibel worden gemaakt voor SteamOS.

  Om te kijken welke games wel compatibel zijn met SteamOS, kun je met een filteroptie in de library kijken welke games direct ondersteund worden. Jammer genoeg is deze optie er niet voor de Steam Store en dat zou wel handig zijn. Je kunt het wel op een andere manier nagaan, want iedere game die door Steam ondersteund wordt voor Linux, is zeer waarschijnlijk compatibel met SteamOS. SteamOS is immers gebaseerd op Linux.

  Kijkend naar de lijst met titels valt één ding op: recente games worden nog niet direct ondersteund. Totdat deze ondersteund worden, moet je deze dus streamen via een PC die in de buurt staat. Hoewel het jammer is dat recente games nog niet direct werken op de Steam Machine, zijn er wel heel veel andere games die wel goed werken en het apparaat krijgt regelmatig updates. Het gebrek aan recente titels nemen we dan ook voor lief, want de hardware en de compatibele games werken wel gewoon naar behoren.

  steam machine review

  Alienware Steam Machine kent prima start

  Als je voor het eerst een Steam Machine bekijkt, lijkt het al meteen wat. Een klein apparaat dat je met een controller bedient waarvan de layout overzichtelijk is en al meer dan 1000 games ondersteund bij de lancering, dat klinkt best aanlokkelijk toch? De games die nu beschikbaar zijn, werken goed. Veel recente titels zijn alleen nog niet direct compatibel, dus daar moeten we nog op wachten, tenzij je het geen probleem vindt om de data te streamen vanaf een PC.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Mooi design
  • Klein
  • SteamOS is overzichtelijk
  • Makkelijk in gebruik
  • Steam controller ligt niet zo lekker in de hand
  • Weinig nieuwe games nog compatibel met SteamOS

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.