AKG N40 Review - Voor de echte muziekliefhebber

  AKG staat al een geruime tijd bekend om de goede geluidskwaliteit in haar headsets. De AKG N40 is een in-ear headset die voor een redelijke prijs goede kwaliteit levert. Hoe goed die headset precies is? Dat lees je in deze AKG N40 Review.

  Op het moment dat je de AKG N40 headset uit het doosje haalt wordt al wel duidelijk dat je hier niet met normale oordopjes te maken hebt. Als je de N40 aanschaft krijg je een etuitje, twee kabeltjes, verschillende schijfjes voor in de oortdopjes en een schoonmaakkwastje.

  Schijfjes voor muziekstijlen

  Om te beginnen met de schijfjes. Deze zijn namelijk behoorlijk bijzonder en laten meteen zien dat de AKG N40 geen reguliere headset is. De schijfjes kun je in de oordopjes schroeven voor wanneer je toe bent aan andere geluidsvoorkeuren. Zo is er een high-boost schijfje, een reference-sound schijfje en een bass-boost schijfje.

  Eigenlijk wijzen de namen wel voor zich maar je zal wel verschil merken wanneer je de verschillende schijfjes uitprobeert. Ga je naar een stevige hiphop plaat luisteren of een goede dance plaat, dan kun je de bass-boost schijfjes gebruiken.

  akg n40 review

  Stevige bas en scheurende gitaren

  Het verschil tussen deze schijfjes is meteen duidelijk. De bas wordt opgeschroefd, maar het is wel een kraakheldere bas. In goedkopere of andere setjes wil het nog eens gebeuren dat de bas scherp klinkt. De bas met de bass-boost schijfjes klinkt erg warm en zorgt daarnaast ook niet voor jeukende trommelvliezen.

  De high-boost schijfjes zijn het beste te gebruiken wanneer je naar een keiharde rockplaat probeert te luisteren. De gitaren transformeren dan meteen van gillende monsters naar de scheurende apparaten zoals de artiest ze bedoeld heeft. De reference boost schijfjes zijn er voor wanneer je aan het shufflen bent en het beste van beide werelden nodig hebt, deze schijfjes zal je dan waarschijnlijk ook het meest gebruiken wanneer je een brede muzieksmaak hebt.

  Het feit dat je de keuzevrijheid hebt voor jouw eigen muzieksmaak zorgt ervoor dat je een all-in-one oplossing hebt voor elke stemming. Door middel van de schijfjes heb je een soort externe equalizer bovenop de equalizer die je normaal gesproken al gebruikt op je audio apparaat.

  akg n40 review

  Voor bij het sporten

  Maar ook voor elke activiteit is er een oplossing, zoals eerder in deze review aangegeven krijg je twee kabels bij de aanschaf. De ene kabel is bedoeld om voor de borst langs te gaan, de andere is bedoeld om achter de rug langs te gaan.

  Die laatste kabel is vooral handig wanneer je gaat sporten. Wanneer je geen kabel hebt die voor je borst heen en weer stuitert heb je voor het gevoel meer bewegingsvrijheid. Zeker bij het hardlopen is zo’n extra kabel een welkome optie. Daarbij blijf je tijdens het sporten niet met de kabel ergens aan hangen. Ook altijd fijn.

  Bij de verschillende kabels komen we ook meteen bij het enige nadeel dat deze in-ear headset kent. Om van kabel te wisselen moet je namelijk de oortjes loshalen. Wanneer je deze oortjes loshaalt moet je wel degelijk wat extra kracht zetten voor ze loskomen. Bij een headset van 400 euro zou je toch willen zien dat dit loshalen wat eenvoudiger gaat.

  akg n40 review

  Muziek zoals muziek bedoeld is

  Zoals gezegd is dit ook het enige nadeel dat deze oordopjes kennen. Het belangrijkste gedeelte van de headset, het geluid (afgezien van de schijfjes) , is namelijk nog niet eens besproken. En dat geluid zit bij deze AKG N40 toch wel behoorlijk goed. Het belangrijkste dat je bij de oortdopjes moet weten is dat ze de hoge tonen niet al te scherp weergeven en de lage tonen heerlijk warm naar je trommelvliezen dragen.

  Zowel de weergave van de hoge tonen als die van de lage tonen zijn natuurlijk afhankelijk van de schijfjes die je in de headset hebt geschroefd. Maar wanneer je de reference sound schijfjes gebruikt dan kun je bij elke muzieksoort wel van de mooiste klanken genieten.

  Een van de mooiste momenten die je bij het gebruiken van een goede nieuwe headset kunt ervaren is het ontdekken van nieuwe klanken. Vooral bij nummers die je van begin tot het eind kent en al jaren op dezelfde manier hoort is het mooi wanneer je ineens iets nieuws ontdekt. Dat laatste zal met deze headset zeker gebeuren. Doordat de herkenbare klanken zuiver worden weergegeven kun je ook naar klanken luisteren die je misschien eerder niet wist te onderscheiden.

  AKG N40 Review - Een goede optie voor de muziekliefhebber

  Zoals je misschien kunt lezen is het lastig om negatieve punten te vinden in deze headset. Het probleem met de headset is dat deze er eigenlijk niet zijn. Zelfs het minpunt van de lastig los te koppelen oortjes is niet dusdanig groot dat de headset er zwaar op afgerekend moet worden. De oordoppen hebben hun prijskaartje dan ook zeker verdiend.

  Die 400 euro die je neer moet leggen zal voor sommigen misschien een flinke klap geld zijn, maar met de geluidskwaliteit die je ervoor terugkrijgt is deze headset het geld zeker waard. Ook de extra opties met de verschillende schijfjes bieden een unieke oplossing voor de veelzijdige muziekliefhebber. Wanneer je dus op zoek bent naar een high-end headset, dan is deze AKG N40 zeker het overwegen waard.

  9.5

  De plus- en minpunten

  • Loepzuiver geluid
  • Verschillende opties met de schijfjes
  • Twee kabels voor verschillend gebruik
  • Is zijn geld waard
  • Oortjes zijn niet gemakkelijk los te koppelen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.