Ace Combat 7 Review - Een afspiegeling van de werkelijkheid?

  Het is alweer vijf jaar geleden sinds dat Ace Combat: Infinity uitkwam. In 2019 is het dan eindelijk zo ver: we ons kunnen storten op een nieuwe dosis luchtgevechten. Bandai Namco’s nieuwste game Ace Combat 7: Skies Unknown kwam uit op 18 januari met als doel vliegspellen terug op de markt te brengen. Ace Combat 7 is in vele opzichten een perfecte afspiegeling van de werkelijkheid, maar heeft zo zijn minpunten. Lees het in onze Ace Combat 7 review.

  Bandai Namco

  Als Ace Combat veteraan ben je al snel bekend met het genre en spelsysteem van Ace Combat 7. Je wordt vanaf de start het verhaal ingeslingerd, een verhaal dat zich plaatsvindt in de fictieve wereld van Ace Combat. Je bent als nieuwkomer in deze franchise misschien niet bekend met deze wereld, maar er wordt vanuit gegaan dat je dat wel bent. Er is een oorlog, genaamd de Lighthouse War, gaande tussen staten Erusia en Osea, maar waarom wordt niet duidelijk. De scenes tussen de missies door zitten bomvol met informatie, maar die informatie is nietszeggend. In plaats van te richten op jouw eigen personage, Trigger, wordt er gepraat over de militaire verhoudingen tussen Erusia en Osea.

  Al snel na het spelen van het verhaal word je ervan beschuldigd de president van fictief continent Osea te hebben vermoord. Je moet boeten voor je daad en wordt daarom naar een soort gevangenis voor ex-piloten gestuurd, daar word je een afleidingspiloot om je vijand op het verkeerde been te zetten. Als gevangene moet je al meteen de lucht in en begint de campaign pas echt. Vanaf hier worden missies ook uitdagend in plaats van simpele, nietszeggende, inleidende missies. Dat gezegd hebbende komen we aan bij het aspect waar Ace Combat 7 in uitblinkt, namelijk...

  Ace Combat 7

  Oog voor detail en realiteit

  Ace Combat 7 is een uitblinker als het gaat om graphics en de game echt laten overkomen. De vliegtuigen zien er mooi en goed ontworpen uit, net als de vele locaties op het fictieve continent dat je bezoekt. Je vliegt boven zeeën, bossen, steden, dorpen, bergen en vlaktes, waarvan de locaties er stuk voor stuk prachtig uit zien. Het bestormen van het luchtruim is in Ace Combat erg bevredigend en geeft een gevoel van vrijheid. Die locaties hebben effect op de manier van vliegen, maar wat misschien nog belangrijker is, zijn de weersomstandigheden die in Ace Combat erg kunnen verschillen.

  De weersomstandigheden hebben een groot effect op de manier van vliegen en zorgen ervoor dat de vliegervaring realistisch overkomt. Je kan bijvoorbeeld worden geraakt door bliksem waardoor het systeem van je straaljager op cruciale momenten tijdelijk kan uitvallen. Vlieg ook niet te lang door de wolken, want dat is niet goed voor je motor en kan ervoor zorgen dat je besturingssysteem bevroren raakt. Een weersomstandigheid betekent in Ace Combat niet alleen een kleiner blikveld door spetters of damp op je cockpit, maar kan een beslissende factor zijn in het slagen of falen van je missie.

  Ace Combat 7

  Easy to play, hard to master

  Wat naast weersomstandigheden en graphics misschien nog wel belangrijker is, is de besturing van jouw luchttoestel. Die besturing wordt je gaandeweg tijdens de campaign steeds duidelijker en is in eerste instantie goed te begrijpen. Sterker nog, de besturing is vrij simpel en vereist geen intense inspanning. Je krijgt snel door hoe het afvuren van raketten, het wisselen van wapens, het maken van bochten en wisselen van doelen in elkaar steekt. Je moet de besturing in Ace Combat 7 alleen niet voor lief nemen, want die is later in het spel niet zo simpel als hij lijkt. Tijdens de campaign zul je geen problemen evenaren met het besturen van je bevleugelde moordmachine, maar in de multiplayer modi zul je erachter komen dat het een echte uitdaging is goed achter je tegenstander te blijven. Vandaar: easy to play, hard to master.

  De besturing heeft alleen ook haar minpuntjes. Het om je heen kijken is zo makkelijk nog niet en kan soms zelfs als vervelend worden ervaren. Dit probleem kan eventueel worden opgelost door gebruik te maken van de VR-mogelijkheden van Ace Combat 7. Het wisselen van doelen kan daarnaast frustrerend zijn, want dat moet je handmatig doen. Als je dus achter een vijand zit die niet je target is, moet je de wisselknop blijven spammen voordat je een raket kan afvuren. Verder kun je zelf beslissen of je third-person, first-person of vanuit de cockpit vliegt. Naast het tactisch vliegen in Ace Combat, is het vliegtuig dat je selecteert ook van groot belang.

  Ace Combat 7

  Straaljager selecteren en aanpassen

  Je kan in Ace Combat 7 namelijk voordat je een missie begint je eigen vliegtuig, raketten en wapens uitkiezen. De vliegtuigen die je uitkiest moeten tactisch worden gekozen, zo moet je voor de ene missie vijanden uit de lucht knallen, terwijl je voor andere gronddoelen moet bombarderen. Het is een kwestie van het juiste middel kiezen. De straaljagers worden ingedeeld in drie klassen: vechter (ideaal voor luchtgevechten), multi-vliegtuig (een mix van beide) en aanvaller (ideaal voor het bombarderen van gronddoelen). De wapens bestaan ook uit drie categorieën: lucht-tegen-lucht, lucht-tegen-grond en overige.

  Gelukkig hoef je niet alles te onthouden, want bij het selecteren van een vliegtuig krijg je een parameter met informatie te zien. Zo zie je hoe snel, mobiel, stabiel en bepantserd je straaljager is. De straaljagers zijn overigens niet allemaal gelijk beschikbaar, maar moeten via een boomstelsel worden vrijgespeeld. Nou ja, vrijspelen, je moet vliegtuigen kopen met MRP, daarvan krijg je een hoeveelheid tijdens de multiplayer en na het beëindigen van missies.

  De display van de ‘Airline Tree’ is chaotisch en onoverzichtelijk. Alles heeft dezelfde kleur blauw, en de stroeve navigatie door de menu’s en costumization is vervelend. Je kan voordat je een nieuw vliegtuig koopt niet eens zien hoe dat eruit ziet, terwijl dat nou net zo belangrijk is. Volgens mij was het de bedoeling de speler op die manier een moderne vibe te geven, maar die vibe is niet echt te voelen. Houd het alsjeblieft simpel, want dat werkt meestal het beste.

  Ace Combat 7

  Multiplayer biedt uitdaging

  De multiplayer modi in Ace Combat 7 geven de meeste uitdaging voor de speler. Ook al is het aanbod aan multiplayer modi misschien iets aan de krappe kant, namelijk Team Deathmatch en Battle Royale, zorgt deze toch voor een goede hoeveelheid spanning en inspanning. Voordat je een potje begint, kun je als speler je vliegtuig aanpassen en moet je wachten totdat de hele lobby daarmee klaar is. De tijd tussen de potjes in kan dus redelijk uitlopen, maar zorgt niet voor al te veel problemen aangezien je zelf ook bezig bent met het aanpassen van je vliegtuig.

  De communicatie in de Ace Combat 7 multiplayer wordt voornamelijk tot stand gebracht door de standaard zinnen in het spel. Zo kun je een eigen aantal aan communicatiemogelijkheden selecteren die je vervolgens in het potje kan gebruiken. Als je over een headset beschikt is dit ideaal voor de multiplayer omdat de standaard zinnen niet echt helpen. Al met al is Ace Combats multiplayer een goede toevoeging en een fijne afwisseling van de campaign.

  Ace Combat 7

  Ace Combat 7 review - Een lust voor het oog

  Ace Combat 7 is een spel dat haar genre opnieuw op de kaart zet. Het spel is een afspiegeling van de werkelijkheid en dwingt de speler tot het maken van belangrijke keuzes op simpele, uitdagende wijze. Alleen is het verhaal vrij inhoudsloos en enkel een slecht excuus je in de lucht te krijgen. De gameplay is herhaaldelijk en het selecteren van vliegtuigen is onoverzichtelijk. Ace Combat 7 weet een unieke vliegervaring teweeg te brengen, maar slaat de plank mis op het gebied van bepaalde, simpele basiselementen.

  7

  De plus- en minpunten

  • Mooie graphics
  • Extreem realistisch
  • Efficiëntie is belangrijk
  • Erg simpele besturing, maar...
  • die besturing is soms tegenstrijdig
  • Verhaallijn is inhoudsloos
  • Selecteren vliegtuig onoverzichtelijk

  Ace Combat 7: Skies Unknown

  Verkijgbaar vanaf 18 january 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.