Xenoblade Chronicles 3D Preview - De allereerste New 3DS exclusive

  In 2011 kwam het veelgeprezen Xenoblade Chronicles exclusief uit voor de Wii. De game had op dat moment al een flinke voorgeschiedenis achter de rug en voldeed ook nog eens aan de torenhoge verwachtingen. De titel komt binnenkort uit op de gloednieuwe New 3DS als Xenoblade Chronicles 3D, maar kan het spel het origineel evenaren?

  Zoals gezegd was er al veel te doen geweest om Xenoblade Chronicles, voordat de game het daglicht zag. Zo’n beetje de hele wereld had door dat ontwikkelaar Monolith Soft goud in handen had, maar de game stond eigenlijk gepland om alleen in Japan en Europa uit te komen. En dat werd niet zomaar gepikt.

  Xenoblade Chronicles 3D Preview

  Petities en acties

  In de Verenigde Staten werden grootschalige acties en petities opgericht om Xenoblade Chronicles, samen met de verwante titels Pandora’s Tower en The Last Story, naar eigen land te brengen, onder de naam Operation Rainfall. Uiteindelijk ging Nintendo of America overstag, maar de game werd zo weinig gedrukt dat binnen zeer korte tijd alles was uitverkocht en de game tweedehands pas vanaf 100 dollar was te vinden. Dus voor alle fans die de game de eerste keer hebben gemist, is dat nu natuurlijk de perfecte kans om hem nu wel te spelen.

  Xenoblade Chronicles 3D Preview

  De kracht van New 3DS

  Maar is de game dat ook wel echt waard? Daar lijkt het momenteel wel heel erg op, en dat is ook voor een groot gedeelte te danken aan de extra kracht van de New 3DS. Nintendo heeft zo een beetje de processor en het RAM-geheugen verdubbeld in vergelijking met de ‘oude’ 3DS en de reden dat dit de allereerste exclusive is voor de New 3DS is dan ook logisch.

  De wereld van Xenoblade Chronicles 3D is namelijk immens, helemaal voor een titel op een handheld. Er zijn bijna geen laadtijden en van een lage framerate is ook geen sprake, op een aantal momenten na, waarbij er veel manschappen en special effects op het scherm worden getoverd.

  Dat gaat alleen wel gepaard met een prijs, want de game is niet al te scherp en de lage resolutie van de New 3DS helpt daar ook niet aan mee. Een titel als Monster Hunter 4 Ultimate, die qua grafische stijl met Xenoblade Chronicles 3D kan worden vergeleken en wel op de oude 3DS draait, ziet er een stuk scherper uit.

  Xenoblade Chronicles 3D Preview

  Gevechtssysteem blijft onveranderd

  Veel merk je alleen niet van de lage resolutie, en helemaal niet als je in een hevig gevecht bent verwikkeld. Het gevechtssysteem en besturing is dan ook onveranderd gebleven in vergelijking met het origineel. Als je dicht genoeg bij een vijand bent, val je automatisch aan en met de vierpunttoets kun je speciale acties uitvoeren, genaamd Arts. Het is een systeem dat je vrijwel gelijk onder de knie krijgt, maar dat wel genoeg ruimte biedt voor de veteranen van JRPG’s om helemaal uit te buiten.

  Xenoblade Chronicles 3D lijkt gouden zet

  Wij gaan ondertussen verder duiken in het - enorm lange - verhaal van Xenoblade Chronicles 3D, dat de meeste van ons honderden uren kan bezig houden. De conversie van Wii naar New 3DS lijkt een gouden zet te zijn geweest van Nintendo, want de game speelt heerlijk weg. Het is alleen hopen dat de Japanse stemmen worden toegevoegd middels een update, aangezien alleen de Britse beschikbaar is. Het uiteindelijke oordeel krijg je van ons binnenkort, uiteraard hier op XGN.

  Xenoblade Chronicles

  Verkijgbaar vanaf 19 august 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.