Vampyr Preview - Bloedvergieten in de jaren '20

  Jagen op bloed in het Londen van de jaren '20, dat is wat je kunt verwachten in dit nieuwe avontuur van ontwikkelaar Dontnod. Als vampier maak je de straten van de Britse hoofdstad onveilig. De bloederige details in deze Vampyr preview vertellen meer over de wereld die de game te bieden heeft.

  Vampieren, bijna iedereen weet wel wat voor rare monsters deze bloeddrinkende wezens zijn. Toch is de hoeveelheid games met de zon verachtende schepsels op een hand te tellen. Gelukkig is daar Dontnod Entertainment om de stilte te doorbreken. Met haar nieuwste game Vampyr wordt alles uit de kast getrokken om een zo intrigerend mogelijk avontuur voor te schotelen, met jou als vampier in de hoofdrol.

  Tijdens het Focus Home evenement in Parijs was de ontwikkelaar aanwezig om Vampyr nogmaals in de schijnwerpers te zetten, alvorens de game later dit jaar uitkomt. Tijdens de presentatie wordt gepraat over de setting van de game: het Londen van de jaren '20. De Eerste Wereldoorlog is ten einde en protagonist Jonathan Reed is teruggekeerd naar zijn thuisland. Alleen niet op de manier die hij zelf in gedachten had.

  Vampyr Preview

  Wakker worden als een vampier

  De man wordt namelijk wakker in een massagraf, ergens aan de rand van de Britse stad. In eerste instantie denkt Jonathan dat iemand een verkeerde diagnose heeft geconstateerd en hem onterecht dood heeft verklaard. Hij komt er alleen al snel achter dat er toch wat anders aan de hand is.

  De man blijkt een vampier te zijn, en daarmee wordt zijn leven op z’n kop gezet. Hoe is hem dit overkomen? Is er een medicijn dat hem van zijn nieuwe identiteit af kan helpen? Het zijn enkele vragen die aan het begin van Vampyr omhoog komen drijven. Het is daarom de hoogste tijd om in Londen te zoeken naar antwoorden.

  Dat doe je door als Jonathan het gesprek aan te gaan met de vele inwoners die in Londen te vinden zijn. Hoewel de gehele game zich in de nachtelijke uren afspeelt (anders zou Jonathan als vampier zijnde al snel het loodje leggen), bevat de game meer dan 60 NPC’s waarmee uitgebreid interactie kan worden aangegaan. En dit zijn geen simpele zielen die maar wat over straat dwalen.

  Vampyr Preview

  Leer de inwoners kennen en bepaal hun lot

  Nee, elk persoon heeft een eigen verhaal dat je als speler kunt ontdekken en verkennen. Je leert de inwoners op deze manier kennen en krijgt tevens aanwijzingen die je dichterbij een medicijn kunnen brengen. Toch kun en hoef je niet altijd de goede Samaritaan uit te hangen. Want hoewel een extra bondgenoot altijd handig is, dien je je als vampier ook te voeden.

  En dat kan natuurlijk maar op een manier: door bloed van een ander te consumeren. Het bloed dat je in de game verzamelt fungeert als een soort van XP, waarbij je vanzelfsprekend sterker wordt naarmate je meer bloed consumeert. Vermoord je echter te veel mensen, dan kunnen bepaalde delen van Londen helemaal invallen en veranderen in een hel op aarde.

  Hoe jij met de bevolking omgaat als vampier zijnde, speelt dan ook een gigantische rol in deze action role-playing game. Al jouw keuzes hebben consequenties en het is aan jou om te bepalen wie er leeft en wie er sterft. Toch kan het geen kwaad om zo nu en dan wat mensen van het leven te beroven, want het geeft Jonathan flink wat nieuwe trucjes die hij tijdens de wat meer actievolle momenten kan inzetten.

  Vampyr Preview

  Niet iedereen in de stad is even vriendelijk

  Er zijn namelijk nog meer mensen die zich in Londen schuilhouden. Zo is Jonathan bij lange na niet de enige vampier, en zijn soortgenoten zijn dikwijls niet de grootste vrienden van de Britten. Maar ook de zogenoemde Vampire Hunters lopen door de straten van de Britse hoofdstad om te jagen op de bloeddorstige wezens. Je hoeft niet te denken dat alles precies gaat zoals je hoopt, je kunt meer dan genoeg weerstand verwachten.

  Het is jammer dat meer informatie over de combat in de game tijdens de presentatie uitbleef. De focus lag ditmaal voor het grootste deel op de wereld zelf en de eerdergenoemde interactie die je hebt met de vele inwoners van de stad. De stad kan door jouw acties compleet veranderen, en dat laat goed zien op welke schaal Dontnod momenteel bezig is.

  Vampyr Preview

  Vampyr Preview - Een wereld waarin jij de touwtjes in handen hebt

  Met zoveel verschillende verhalen die je kunt verkennen heeft Vampyr enorm veel diepgang, zonder dat je als speler verplicht wordt om alles te verkennen. Net als in vorige games van de ontwikkelaar, zoals Life is Strange, kun je het verloop van het verhaal zelf bepalen. De game kent dan ook meerdere einden, waarbij eentje bijvoorbeeld alleen te behalen valt als jij geen enkele burger ombrengt.

  Hoe dat plot zich verder ontknoopt, en of de game van begin tot eind genoeg weet te boeien, is op het moment van schrijven nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Dontnod met Vampyr een interactief pretpark aan het opzetten is, waarbij de speler bepaalt in welke attracties gereden wordt. Het concept van de game is zeker ambitieus en het is wachten op de release later dit jaar om te zien of Vampyr de beloftes waar kan maken.

  Vampyr

  Verkijgbaar vanaf 5 june 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.