UFC 5 Preview - EA's beste MMA-game tot nu toe?

Preview
vrijdag, 08 september 2023 om 11:30
ufc5f1694127568
Terwijl sportgames doorgaans elk jaar een nieuwe release krijgen, is het alweer drie jaar geleden dat EA Sports UFC 4 uitkwam. Destijds geen bijzonder grote stap vooruit, maar dat lijkt deze keer anders te zijn, zoals je kunt lezen in onze UFC 5 preview!

Dubbele cover

Laten we beginnen met de verpakking. UFC 5 komt zoals gebruikelijk voor EA Sports games de laatste jaren in twee game covers. Op de standaard editie prijken Valentina Shevchenko en Alexander Volkanovski, twee vechters die de laatste jaren domineren in het Ultimate Fighting Championship. Wie voor de Deluxe Edition gaat, krijgt Israel Adesanya op de cover, eveneens een modern icoon in de MMA-wereld.

Een nieuwe game engine

De introductie van de Frostbite Engine is een gamechanger. Dit is de eerste keer dat een UFC-game draait op deze engine. Wat betekent dit concreet? Ten eerste, zeg maar dag tegen je PS4 en Xbox One, want UFC 5 is een next-gen exclusive.
De game is volledig geoptimaliseerd voor de PS5 en Xbox Series X/S, wat betekent dat we kunnen genieten van een soepele 60 fps en tal van vernieuwingen zoals veel spectaculairdere KO replays. De engine maakt ook een einde aan verouderde aspecten die de serie teisterden, zoals houterige animaties en minder realistische belichting.

Realistischer ogende vechters

Dankzij de Frostbite Engine zijn de vechters in UFC 5 niet alleen gedetailleerder, maar ook veel realistischer. Van strand-based hair tot levensechte gezichtsanimaties, de digitale vechters zijn bijna niet te onderscheiden van hun echte tegenhangers. Dit was al goed te zien bij vechters als Paulo Costa, Zhang Weili en Max Holloway. De lichaamstypen zijn ook opnieuw opgebouwd, waardoor er meer variatie is in de fysieke verschijning van de vechters.

Schade en consequenties

In EA's eerdere UFC-games was zichtbaar aangebrachte schade vaak meer cosmetisch dan functioneel en bovendien zag het er nogal braafjes uit. Dat verandert met UFC 5, dat een diepgaander schadesysteem introduceert met maar alleen al op het gezicht liefst 64.000 mogelijke combinaties van snijwonden, zwellingen en kneuzingen.
Een paar rake klappen kunnen nu bijvoorbeeld ook resulteren in een gebroken neus, wat je stamina recovery beïnvloedt. Dit voegt een extra laag strategie en spanning toe aan elk gevecht.

Doctor stoppages

Een van de meest gevraagde features is eindelijk hier: de doctor stoppage. Als je te veel schade oploopt, kan de wedstrijdleiding het gevecht stoppen. Het blijft de vraag waarom EA hier nooit eerder mee is gekomen, want zelfs de eerste UFC Undisputed uit 2009 van THQ had dit al.
Het is in ieder geval goed om te zien dat er gehoor is gegeven aan een prangende vraag vanuit de community om dit weer toe te voegen. Het maakt de gevechten niet niet alleen realistischer, maar zorgt ook voor meer onvoorspelbaarheid. Je moet nu je verdediging extra serieus nemen, anders loop je het risico op een voortijdig einde van de wedstrijd. Daarentegen kun je hier ook gebruik van maken, door die zwakke plek te blijven aanvallen.

Compleet nieuwe KO Replays

De replays zijn ook volledig op de schop gegaan en zijn nu een waar visueel spektakel. Dit is waar de eerdergenoemde visuele verbeteringen dan ook het best tot hun recht komen. De Frostbite engine laat zweet- en bloeddruppels in slow-motion door de lucht vliegen, terwijl de verbeterde animaties de impact van elke stoot en trap benadrukken. Het is een enorme verbetering ten opzichte van UFC 4, waar de replays vaak saai en onopvallend waren.

Meer dan een facelift

UFC 5 heeft niet alleen grafische verbeteringen; de gameplay is ook grondig herzien. Het nieuwe ‘ground game’ systeem is een van de meest opvallende veranderingen. De oude, irritante minigames zijn vervangen door een intuïtiever systeem dat zich richt op de transities tussen verschillende posities. Dit maakt grondgevechten veel dynamischer en meer in lijn met echte MMA-gevechten.
De carrièremodus is tevens vernieuwd met een nieuwe ‘onboarding experience’ en uitdagingen die je fans op sociale media stellen. Maar de echte game-changer is de nieuwe online carrièremodus. Hier kun je je eigen vechter ontwikkelen en het opnemen tegen andere spelers, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan de game. Daarnaast is er een nieuwe modus, Fight Week, die je uitdaagt met evenementen die gekoppeld zijn aan de echte UFC-wereld.

UFC 5 lijkt een flinke stap voorwaarts

UFC 5 is meer dan een simpele update; het is een revolutie. Met de introductie van de Frostbite engine, ongekende niveaus van realisme, en diepgaande gameplay-veranderingen, lijkt dit de UFC-game waar we allemaal op hebben gewacht.
UFC 5 komt uit op 27 oktober voor PS5 en Xbox Series X/S. De game is al te pre-orderen en geeft toegang tot enkele extra's zoals Fedor Emelianenko, Muhammad Ali en Mike Tyson.