Trackmania Preview - Altijd op jacht naar die nog snellere tijd

  Trackmania gaat al vele jaren mee. Al in 2003 kwam de eerste versie uit, toen nog exclusief voor de PC. Inmiddels zijn we een dozijn versies verder, waarbij de game ook de consoles bezocht en zelfs een VR editie op de PlayStation 4 kent. Toch is de laatste versie van de game al weer van drie jaar geleden, met Trackmania Lagoon voor de PC. Binnenkort mogen we aan de slag met een titel die gewoonweg weer Trackmania heet, en wij mochten alvast even aan de game ruiken.

  Trackmania grijpt terug op de basisprincipes waarmee de game groot geworden is: vrij korte, snelle tracks die regelmatig de wetten der zwaartekracht lijken te tarten, maar die zich vooral lenen om te proberen steeds weer snellere tijden neer te zetten. De tracks draaien om snelheid, stuurmanskunst en het ontdekken van de snelste route, inclusief manieren op het parcours af te snijden met tussendoorweggetjes, terwijl je onderweg obstakels moet zien te vermijden. Het arcade-gevoel staat hierbij duidelijk bovenaan, wat al duidelijk wordt doordat je met een enkele druk op de knop het level kan herstarten.

  Trackmania zal verschijnen in drie smaken. De Starter kit is de gratis versie van Trackmania. In deze versie kan je een aantal vaste races rijden die per seizoen van drie maanden wisselen. In de Standaard versie, krijg je toegang tot dagelijkse uitdagingen, clubs en live events. Bovendien krijg je toegang tot de track editor en kan je dus je eigen tracks gaan maken en publiceren. Deze Standaard versie zal 9,99 Euro kosten per jaar. Wil je echt alles uit Trackmania halen, dan kan je Club Access kopen voor 29,99 Euro per jaar, of meteen voor 59,99 Euro drie jaar toegang aanschaffen. In deze versie krijg je toegang tot privé en publieke clubs, je eigen club aanmaken en daar events voor organiseren en kan je je auto pimpen met een skin.

  In onze previewversie hadden we toegang tot de belangrijkste onderdelen van het spel: wij konden de meegeleverde tracks uitproberen, ons wagen aan de track creatie modus en onze auto in de garage onderhanden nemen.

  Sneller, sneller, sneller!

  Wat opvalt als je de baan betreedt, is dat Trackmania vrij steriel is. Alles draait om snelheid, dus hier is geen ruimte voor fotorealistische banen, of tierelantijnen die afleiden van wat er op de baan gebeurt. Het is allemaal vrij steriel en gladjes. Hier en daar kan er nog net een boompje vanaf en in de verte zie je een tribune van het stadion. Dat is het wel wat omgeving betreft. Daarbij viel op dat de versie die wij speelden toch nog wel wat moeite had om het spel vloeiend te draaien. Gelukkig heeft Trackmania een hoop opties om de performance te tweaken, maar liever hadden we gezien dat de game out-of-the-boxde juiste instellingen had weten te vinden.

  De tracks zelf lopen uiteen van de standaard baan, RoadTech genaamd. Verder kom je RoadDirt, RoadBump en RoadIce tegen. De namen doen waarschijnlijk al wel vermoeden wat je op elke baan te wachten staat. Trackmania excelleert vooral wanneer je op hoge snelheid halsbrekende toeren uit moet halen, waarbij de grote sprongen en hoge schuine wanden het altijd erg goed doen. Gelukkig zijn ook die hier weer van de partij, hoewel het allemaal toch een stukje minder spectaculair is dan wat we in Trackmania Turbo zagen.

  Eenmaal aan het racen kan je het opnemen tegen online racers, of de leaderboards bestormen. Het leuke is dat je tegenstanders als ghost op je baan ziet verschijnen. Niet alleen kan je zien waar jij tijd laat liggen en hoe het beter kan, soms weten ze je ook de handige sluiproutes te laten zien. Alles voor de snellere tijden tenslotte! Maak je een fout, dan is een herstart nooit meer dan één klik weg. Trackmania is een PC exclusive spel en kan dus met het toetsenbord gespeeld worden. Dat lijkt niet de meest prettige manier, Trackmania leent zich bij uitstek om met een controller gespeeld te worden.

  Zelf knutselen is minstens net zo leuk

  De trackeditor kennen we van eerdere edities en werkt heel makkelijk. Zowel beginnende track editors als gevorderden moeten hier hun weg in kunnen vinden. Binnen een paar klikken heb je een leuke baan in elkaar gezet. Je kan het daarbij zo gek maken als je wilt, met ramps, loopings en meer. Ook bij de aankleding kan je uit een behoorlijke set kiezen en die eenvoudig langs de baan plaatsen. Zo heb je al snel een leuke track gebouwd, die je vervolgens de wereld in kan slingeren om gespeeld en beoordeeld te worden. Tenminste, als je zelf eerst ook tien andere tracks beoordeeld hebt.

  Trackmania preview - Alles draait om snelheid

  In deze preview kregen we alvast een kort voorproefje van wat Trackmania straks te bieden heeft. De game biedt een solide basis voor wat we straks met de definitieve versie voorgeschoteld gaan krijgen. Het is jammer dat deze versie alleen voor de PC geschikt is, juist omdat hij gemaakt lijkt te zijn voor het gebruik van de controller. De game doet zijn naam zeker eer aan: dit is een arcade racer die om fun en snelheid gaat en waar je je creativiteit op los kan laten gaan.

  Voor wie de game straks zelf eens wil proberen is er vanaf 1 juli de gratis Starter versie beschikbaar. Mocht je meer tijd willen besteden aan deze game, dan zal de Standaard editie waarschijnlijk al snel in beeld komen, al was het alleen al vanwege de editor die dan beschikbaar komt. Wij kijken alvast uit naar 1 Juli om de game verder aan de tand te kunnen gaan voelen!

  TrackMania

  Verkijgbaar vanaf 24 september 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.