The Settlers Kingdoms of Anteria Preview - Bouwen en hakken

  The Settlers-serie is al jaren een begrip onder strategiefans. Ook het nieuwe deel Kingdoms of Anteria lijkt alles in huis te hebben om een volwaardig hoofdstuk in de Settlers serie te worden.

  De versie van Kingdoms of Anteria die wij te zien kregen, was nog een erg vroege alpha, maar ondanks dat er nog heftig gesleuteld moet worden aan de game, waren we verbaasd over hoeveel er al compleet leek. Zo ziet de game erop grafisch vlak prachtig uit.

  The Settlers: Kingdoms of Anteria

  Cartooneske helden

  De cartooneske stijl zorgt voor een sprookjesachtig uiterlijk, dat geweldig aansluit bij de grote steden die je gaat bouwen in The Settlers. Hoewel het bouwen van steden nog steeds een hoofdrol vertolkt in de game, kun je ook op pad gaan met Heroes om nieuw terrein te ontdekken en om waardevolle grondstoffen mee terug te nemen.

  Maar laten we eerst beginnen met het bouwen van je stad. Dit is in het begin nog heel simpel: je bouwt een huisje voor je bevolking in een kleine vallei. Dit stukje land is je geschonken door de koning en het is aan jou om het ongetemde gebied eromheen vol te zetten met jouw creaties.

  Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Door de juiste bouwwerken weg te zetten vergaar je Renown Points, waarmee je nieuwe onderdelen ontgrendelt. Doe je dit goed, dan mag je jouw grondgebied uitbreiden. Het is volledig aan jou waar je dit doet, dus kijk goed waar de meeste grondstoffen liggen, of de grondstoffen die jij het hardst nodig hebt.

  The Settlers: Kingdoms of Anteria

  Een web van connecties

  In The Settlers: Kingdoms of Anteria is het namelijk helemaal niet noodzakelijk om jezelf van alle mineralen en grondstoffen te voorzien. Zit jij in een gebied met belachelijk veel hout? Dan kun je jezelf daar volledig op richten en vervolgens via handelsroutes de overige benodigdheden ruilen. Dit kan winstgevend werken, omdat andere mensen misschien juist op zoek zijn naar hout.

  Het toegankelijke uiterlijk van de game verbergt een enorm diep strategiesysteem. Met een druk op de knop kun je zien welke gebouwen met elkaar verbonden zijn om goed te kunnen werken. Door dit te bekijken merk je hoe complex een stad in elkaar zit. Een Blacksmith heeft bijvoorbeeld connecties met 19(!) andere gebouwen voor de beste prestaties, wat je kunt zien door transparante lijntjes die van het ene huis naar het andere lopen.

  Door dit web van lijnen goed te bestuderen, kun je slimme beslissingen maken bij het plaatsen van nieuwe bouwwerken. Als je maar een huis voor je Heroes hebt, want die helden kunnen wel een goed onderkomen gebruiken.

  The Settlers: Kingdoms of Anteria

  Met vier man op stap

  Als je het even beu bent om je stad te managen kun je er op uit trekken met je Heroes. Samen met maximaal drie andere spelers zoek je het gevaar op en ga je in een top-down Diablo-achtige stijl op pad naar loot en monsters. Deze gamemodus is ook met twee man te spelen, waarbij je dan twee heroes per persoon onder de knoppen neemt.

  De verschillende helden zijn ingedeeld in de klassieke RPG-klassen. Zo zagen we een Priest die zijn kameraden van de nodige buffs voorzag, een Ranger die op afstand pijlen in hoofden mikte en een Warrior, die met een reusachtige hamer alles kort en klein slaat.

  Als deze Heroes niet genoeg zijn om een klus te klaren, dan kun je Units op je Heroes equipen. Dit klinkt complexer dan het is, want in werkelijkheid creëer je hier een aantal A.I.-bestuurde poppetjes mee die met je meewandelen. Denk hierbij aan een groepje boogschutters of ridders.

  The Settlers: Kingdoms of Anteria

  The Settlers: Kingdoms of Anteria overtreft verwachtingen

  The Settlers: Kingdoms of Anteria heeft onze verwachtingen nu al overtroffen. Het bouwen van je stad is heel toegankelijk, maar tegelijkertijd ook enorm complex als je er tijd en moeite in wilt steken. De speciale Hero-missies zijn een welkome afwisseling van de strategische gameplay en zijn tevens een leuke manier om met andere spelers in contact te komen. Wie weet zet je nog wat leuke handelsdeals op om je stad nog verder uit te bouwen.

  The Settlers - Kingdoms of Anteria

  Verkijgbaar vanaf 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.