Twitch: Wat is het en hoe werkt het?

  Twitch, Amazon had er bijna een miljard dollar voor over, maar wat is het eigenlijk? In deze special beantwoorden we vier vragen over de streaming website die miljoenen kijkers per maand trekt.

  Wat is Twitch?

  Twitch is een website waar uitzendingen live worden gestreamd. De focus ligt hierbij op games. Zo kunnen gebruikers gamen terwijl zij dit naar de website streamen, om het vervolgens aan miljoenen mensen te laten zien. Ook worden er via de website e-sporttoernooien uitgezonden en zijn er gamegerelateerde talkshows te bekijken.

  Het concept van Twitch werkt anders dan bijvoorbeeld YouTube. Bij die laatste plaatsen mensen video’s op hun eigen kanaal, zodat mensen deze op ieder gewenst tijdstip kunnen kijken. Twitch werkt meer zoals op televisie: de uitzending is live, dus je kunt hem niet terugspoelen of op pauze zetten en daarna vanaf hetzelfde punt verder kijken.

  Live wedstrijd FIFA 15 op Twitch

  Door de grootte van de website, zijn er duizenden kanalen beschikbaar. Deze worden beheerd door gamers op zolderkamertjes, maar ook door grote bedrijven die op deze manier games recenseren of toernooien uitzenden. Vaak worden uitzendingen met gameplay voorzien van commentaar. Dat varieert van onzinnige grapjes tot professionele uitleg over de game.

  De dienst is gratis, dus iedereen kan een kanaal beginnen en uitzenden. Kijken naar andermans uitzendingen kost meestal ook niks, maar je kunt abonneren op verschillende kanalen. Afhankelijk van het kanaal biedt dit extra's. Kijkers kunnen reageren in de chat die zich naast het scherm bevindt. Zo kun je met elkaar discussiëren, maar ook vragen stellen aan degene die uitzendt. Twitch is ook geïntergreed in PlayStation 4 en Xbox One. Daar kun je een deel van je game opnemen en direct uploaden naar jouw Twitch-kanaal.

  Is Twitch populair?

  Ja, Twitch is mega populair. Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat de dienst gemiddeld 43 miljoen kijkers per maand trekt. Ook werd in februari dit jaar vastgesteld dat Twitch één van de vier grootste bronnen van online verkeer in Amerika is, naast Google, Apple en Netflix. De dienst is inmiddels zo groot dat Amazon er vorige maand bijna één miljard dollar voor over had om het te kopen.

  Vooral games waar een wedstrijdelement in zit, scoren erg goed. Denk hierbij aan League of Legends, Hearthstone of Counter-Strike. Mensen kijken hiernaar omdat zij zelf beter willen worden, of gewoon omdat het entertainment is, zoals een voetbalwedstrijd op tv. Ook zijn moeilijke games, zoals Dark Souls II, populair en kijken mensen graag naar andermans creaties in Minecraft.

  Vorige week werd bekend dat Destiny de populairste game ooit is op Twitch: in de eerste week dat de game uit was, werd hij zo'n 20 miljoen keer bekeken. In totaal werd er ruim 4 miljoen uur aan gameplay bekeken. Ook wereldkampioenschappen van League of Legends of StarCraft II zijn goed voor miljoenen kijkers.

  Wat betekent de komst van Twitch voor de wereld?

  Door de mogelijkheden die Twitch biedt is het heel makkelijk geworden om een goede indruk van een game te krijgen, zonder deze te hoeven kopen. Waar demo’s een kort deel van de game laten zien, zijn mensen op Twitch bereid de game volledig te streamen zodat je alles uitgebreid kunt volgen. Ook gameplaybeelden van uitgevers laten niet alles even goed zien; het wordt soms mooier gemaakt dan het is, of ze tonen net niet dat ene stukje waar jij zo benieuwd naar was. Door de chatfunctie in Twitch kun je dit gewoon aan de speler vragen, zodat je alles precies zo krijgt als jij wilt.

  Ook de mogelijkheid om gametoernooien uit te zenden, zorgt voor een nieuw publiek dat over de hele wereld kan meekijken. Zo keken er bijvoorbeeld meer dan 32 miljoen mensen naar de League of Legends WK-finale die vorig jaar oktober plaatsvond. Dit zijn kijkersaantallen waar veel televisieprogramma’s nog niet eens van durven dromen. Televisie komt daarnaast ook onder druk te staan, omdat veel bedrijven hun shows nu via Twitch kunnen streamen en dus geen tv meer nodig hebben.

  Hoe kan ik streamen via Twitch?

  Zoals gezegd kun je via PlayStation 4 of Xbox One content naar je kanaal te streamen. Dit doe je door op je controller de share-knop in te drukken, waarna je een stukje van de game die je aan het spelen bent kunt uploaden. Dit beperkt zich echter wel tot vijftien minuten op PS4 en vijf minuten op Xbox One.

  Heb je geen PS4 of Xbox One, dan kun je alsnog games streamen via je PC. Hiervoor heb je een platform nodig dat Twitch ondersteunt. Dit zijn momenteel de Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Omdat het streamen van content nogal wat van je computer vraagt, heb je minimaal 8GB werkgeheugen nodig, een processor gelijk aan de Intel Core i5-4670 en uiteraard een goede interverbinding.

  Een apparaatje om te streamen via Twitch

  Dan heb je apparatuur nodig dat kan opnemen, zoals een speciale kaart die je in je computer kunt zetten of een extern kastje dat beelden van je PC, tv of console kan opnemen. Deze zijn gewoon te koop in de winkel. Qua software kun je gratis programma's downloaden zoals FFSplit, XSplit of Open Broadcaster Software, maar er zijn ook betaalde varianten. Op de website van Twitch wordt veel uitleg gegeven hoe deze programma's ingesteld moeten worden om te kunnen streamen.

  Een Twitch-account is natuurlijk een vereiste. Zodra je deze hebt aangemaakt, kun je aan de slag. Wanneer je genoeg kijkers krijgt, kun je er ook nog geld mee verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld geld krijgen voor elke duizend kijkers die een advertentie bekijken, of zo goed zijn in een bepaalde game dat je sponsoren aantrekt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.