The Legend of Zelda Links Awakening hands-on (gespeeld tijdens E3)

  Tijdens de E3 was Nintendo misschien niet met een persconferentie aanwezig, maar dat betekent niet dat er niets aan Nintendo games te vinden was. Wij speelden de nieuwste Zelda bijvoorbeeld al. In deze The Legend of Zelda Links Awakening hands-on merkten wij al snel dat deze avonturengame de schattigste Link ooit biedt, maar soms wat onduidelijk is.

  Als je het over iconische Zelda games hebt, komt er een paar titels meteen naar voren. Eentje hiervan is The Legend of Zelda Links Awakening Remake, waarin je op pad gaat met Link en zijn lotsbestemming langzaam maar zeker ontdekt. Dit avontuur komt nu opnieuw uit voor de Nintendo Switch in een wel hele schattige vorm.

  Vrolijkheid ten top

  De game stamt al uit 1993 en dus is het niet zomaar even overgooien met een nieuw schilletje erom dat Nintendo kan doen. Link's Awakening is helemaal vanaf de grond opnieuw opgebouwd. De game kent nog steeds een top down perspectief, waarbij je alles dus vanaf boven bekijkt, maar grafisch kun je de titel nu het beste vergelijken met Animal Crossing. Ieder karakter oogt als een soort chibi in een unieke stijl en de bomen hebben bijvoorbeeld (over het algemeen) heerlijk cartoon-achtige ronde vormen gekregen.

  Als dit combineert met de heerlijke felle kleuren en het op en neer deinen van de graspolletjes in de wereld is het sfeertje in de game bijna compleet. De grafische kant wordt namelijk nog aangevuld met een vrolijk remasterde soundtrack, die nieuwe deuntjes bevat, maar ook de bekende geluiden voorbij laat komen. Het maakt het geheel ontzettend vrolijk en een lust voor zowel oog als oor.

  Het schattige geheel is om van te smullen en biedt een mooie afwisseling van het serieuzer ogende Breath of The Wild. De schattige stijl verhult alleen een titel die soms behoorlijk uitdagend kan zijn. Zo leerden wij al in de speelsessie die we doorliepen dat niet alle oplossingen van een puzzel even voor de hand liggen.

  Zelda Links Awakening hands-on

  Uitdagingen

  In het bos is dit bijvoorbeeld zo, waarin je een wasbeer tegen het lijf loopt. Deze vertelt je dat je door moet lopen en dan ineens ben je verdwaald. Om dit tegen te gaan moet je de wasbeer zien te omzeilen, maar hoe wordt je niet verteld. Dus moet je zelf uitzoeken hoe je verder komt. Het is een van de uitdagingen die Link's Awakening je straks bij de release voorschotelt.

  Eigenlijk is de hele wereld een puzzel die je moet oplossen om verder te komen. De ene keer leidt je tocht je een grot in en de andere keer doorloop je een complete kerker met aan het einde een baasgevecht. In de wereld zijn ook veel geheimen te vinden. Deze hebben wij niet mogen ontdekken in onze speelsessie, maar er werd ons op het hart gedrukt dat de wereld er vol mee zit.

  Zelda Links Awakening hands-on

  Soepele gevechten en bewegingen

  Er is dus genoeg te doen in de wereld van Link's Awakening. Maar dit houdt niet op bij alleen ontdekken. Sterker nog, je zult minstens net zo veel moeten ontdekken als moeten vechten. De wereld zit vol met vijandige octopussen die inkt op je schieten en bijvoorbeeld zwijnen die met een speer of met zwaard en schild de aanval op je openen. Links Awakening is een game die je met een zwaard en schild op pad stuurt zoals de andere Zelda games dat ook doen. Los van deze uitrusting vindt je onderweg nog een heleboel dingen die je op je avontuur zullen helpen. Met alle uitrusting die je vindt zul je moeten werken op een gegeven moment om verder te komen.

  Link's Awakening heeft goed nagedacht over de toegankelijkheid van deze remake, want waar de game je belooft een heleboel afwisseling te geven op het gebied van wapens en uitrusting, is alles behoorlijk soepel in het gebruik. Het zwaard en het schild werken erg fijn met de actietoets en de schouderknop.

  Als je daarnaast bijvoorbeeld toverstof hebt gevonden, een van de vele extra elementen in de game, kun je dit eenvoudig met een andere actietoets gebruiken. Links Awakening maakt op dat gebied en hele slimme zet, want waar je in de NES-versie telkens aan de slag moest met een heel menu heb je nu veel meer toetsen tot je beschikking. En dat zorgt voor een heleboel gemak. Als je dan toch het menu in moet krijg je een overzichtelijke pagina voor je met daarin alles dat je nodig hebt.

  Zelda Links Awakening hands-on

  Bekende elementen

  In dit menu is een knipoog naar het origineel verwerkt, dat fans van de serie direct op zal vallen. Wij verklappen in deze hands-on niet wat dit is, maar willen benadrukken dat nostalgie in de game erg belangrijk is. Link's Awakening is voor fans van het origineel bijvoorbeeld een hele toffe titel. De wereld uit de originele game is zo exact als mogelijk nagemaakt en verder zijn er allerlei bekende elementen verduidelijkt die flink wat nostalgische snaren zullen raken bij fans, terwijl ze voor nieuwkomers ontzettend leuk zijn om te ontdekken.

  Naast de elementen uit het origineel is de wereld van Link’s Awakening verrijkt met allemaal kleine verwijzingen naar andere franchises. Neem bijvoorbeeld de Chomp-chomp die rechtstreeks uit Mario in deze game is gezet. In onze speelsessie was dit niet het enige element dat wij tegenkwamen uit een andere game, maar ook dit willen we niet verklappen aan je.

  Zelda Links Awakening hands-on

  The Legend of Zelda Links Awakening hands-on – Veelbelovend

  Na onze speelsessie wisten wij het in ieder geval zeker: The Legend of Zelda: Link’s Awakening is een titel die op het oog jong en oud, fan en leek, en alles daartussenin gaat vermaken als deze straks uit is. Hij ziet er namelijk geweldig uit en maakt iedereen direct vrolijk met zijn lieflijke voorkomen. Maar achter dat schattige uiterlijk schuilt een titel waarbij het soms wat onduidelijk kan zijn in de puzzels. Hierdoor is de game misschien wat minder geschikt voor de allerkleinsten.

  Voor degenen die de game gaan spelen zijn een paar dingen zeker: De game speelt heerlijk weg en is niet te moeilijk wat betreft de besturing. Daarnaast bevat de game flink wat knipogen naar andere franchises, waardoor iedereen wel iets bekends voorbij z om van te genietenal zien komen. Last but not least, het belooft een enorm en geweldig avontuur te worden!

  The Legend of Zelda: Link's Awakening

  Verkijgbaar vanaf 20 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.