The Crew Preview

  Wat gebeurt er als je je eigen groepje mensen samenstelt, iedereen in een auto plaatst en dan lekker gaat rondrijden? Dan heb een racetitel die draait om plezier met elkaar, getiteld The Crew.

  The Crew is een racetitel voor de volgende generatie consoles. Het moet iets baanbrekends doen, tenminste, dat verwacht je toch bij de zoveelste racegame op nieuwe consoles. Heel baanbrekend wordt de titel niet, niet op basis van wat we gezien hebben. Al moet toegegeven worden dat er wel geprobeerd wordt om het ietsepietsje anders te doen dan andere racegames.

  Grote wereld
  Zo richt de game zich vooral op plezier met meerdere mensen in plaats van dat je alleen achter je stuur zit en je in je uppie blind staart op de weg. The Crew is een openwereld racegame die spelers vele hoeken en straten laat zien van Amerika. Waarbij de kracht meteen zit in de grootte van die wereld. The Crew zal meer dan twintig bekende Amerikaanse steden bevatten en er zijn tienduizenden kilometers die afgelegd kunnen worden. De wereld wordt immens groot. Natuurlijk is het niet mogelijk om elk punt in elke stad, op elke hoek, van de juiste details te voorzien. Maar grootste steden als Los Angeles en Miami zullen bekend aanvoelen. Geloof dat maar.

  Snel met elkaar racen
  Hoewel de game een singleplayer aanbiedt en je als speler altijd de keuze hebt of je wel of niet met iemand wil racen, is de game toch vooral gefocust op het racen met meerdere mensen. Tijdens een presentatie op de Gamescom in Keulen hebben we met eigen ogen gezien hoe snel dit systeem werkt. Er was één speler ergens op een willekeurige plek aan het rijden in Amerika, waarna binnen enkele seconden degene die speelde kon gaan racen met iemand uit een hele andere stad. Kort daarop volgden speler drie en vier, die óók heel ergens anders op de plattegrond reden. Een simpel drop in en out systeem a la Killzone: Shadow Fall, dat is ongeveer wat we terugzien in The Crew.

  Je kunt namelijk snel contact met elkaar maken en dan naar een punt toe rijden waar dan iedere speler heengaat. Zodra dat punt bereikt is, komt iedereen samen. Nogmaals: dit kán, het hoeft niet. Zit jij dus lekker ergens in je uppie te racen en denk jij op dat moment 'Laat mij maar lekker met rust', dan negeer je de mensen die met jou willen racen. Maar wees eerlijk: samen racen is een stuk leuker dan alleen. Wat dat betreft wordt The Crew ook geen game om enkel voor jezelf te kopen, daarvoor zijn genoeg andere games voor handen.

  Zodra je met z'n allen gaat racen zijn er genoeg opties om uit te voeren. Zo kun je samenwerken om bijvoorbeeld een andere auto uit te schakelen, of een item op te halen. Geheel voor de lol een beetje in het rondrijden en de grote map verkennen behoort natuurlijk ook tot de opties. In ieder geval zal The Crew veel uitdagingen bevatten om te voltooien.

  Sterker worden
  Hoe beter je iets uitvoert, hoe meer XP je krijgt. In de arcade racegame zit dan ook een klein RPG-systeem in verwerkt. Je krijgt net als in role-playing games een kills tree waar je punten kunt toekennen en sterker kunt worden. Dan kun je bijvoorbeeld zorgen dat je met een wagen beter kunt remmen, wat misschien weer handig is voor het behalen van een uitdaging.

  Wat betreft de auto's is het fijn dat die geheel naar eigen smaak aangepast kunnen worden. Nooit zul je namelijk uit je auto kunnen stappen, dus dan is het wel handig die te maken zoals je wilt. Er zullen auto's met licenties aanwezig zijn, maar verder ben jij vooral baas over eigen kleur, banden enzovoorts.

  Nog even de handrem erop
  The Crew speelt zoals een arcade racegame dat hoort te doen, met een simpele besturing. Geen ingewikkelde knoppencombinatie maar gewoon gas geven en gaan met die bak. Dat voelt prima. Al moet eerlijk gezegd worden dat The Crew na één speelsessie geen 'wow'-indruk heeft achtergelaten. Iets wat je misschien wel verwacht bij een next-gen titel. De game oogt prima, maar niet typisch next-gen. En van het samen racen zijn we nou niet meteen weggeblazen. Ja, het is leuk. Maar leuk is niet meteen een reden om kwijlend op The Crew te zitten wachten. Eerst willen we meer zien en gespeeld hebben, nu zit nog even de handrem erop.

  The Crew

  Verkijgbaar vanaf 2 december 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.