Just Dance 2014: werelddansvloer binnen de grenzen

Article
woensdag, 04 september 2013 om 15:00
xgn google image
In Just Dance 2014 kunnen we voor het eerst live online dansen tegen mensen over de hele wereld. Moet de game dan een 18+-spel worden?
Het is voor het eerst in Just Dance mogelijk om gebruik te maken van de worlddancefloor (werelddansvloer). Een hele goede keuze van ontwikkelaar Ubisoft, want de langlopende dansfranchise was wel toe aan een frisse nieuwe modus na het ietwat tegenvallende Puppetmaster op Wii U.
Van Puppet naar Party
Dat wil trouwens niet zeggen dat Puppetmaster niet terugkomt in deze nieuwe game, want er wordt zelfs een hele Partymaster aan toegevoegd waardoor de vijfde persoon op het feestje nog meer invloed kan uitoefenen op zijn dansende vrienden. Daar gaan we het nu niet over hebben, want hoe zit het toch met die worlddancefloor? Wat houdt het in en kan dat allemaal wel zomaar?
Als je in Just Dance 2014 naar de worlddancefloor gaat, dan krijg je een wereldbol te zien. In diverse landen zijn accounts geselecteerd waartegen je kunt dansen. Dat gebeurt voor zover wij dat hebben begrepen geheel willekeurig, dus het wil niet per se zeggen dat die mensen hetzelfde niveau hebben als jij, dezelfde leeftijd, muzieksmaak of wat dan ook.
Het is dus aan jou om te kijken tegen wie je wilt dansen en dat is natuurlijk lastig om te bepalen als je alleen maar een plaatje, naampje, land en meer algemene informatie ziet staan. Het leuke is nu dat het mogelijk wordt gemaakt om bijvoorbeeld met je Gamepad een filmpje te maken van twintig seconden waarin jij danst en die bij je profiel te plaatsen.
Een kijkje in de keuken van de concurrentie
Klinkt allemaal heel erg tof, want zo kun je de kwaliteiten van de concurrentie mooi van te voren inschatten. Als je iemand hebt uigekozen, dan val je samen met diegene in de willekeurige playlist die maar door en doorgaat (met 1 minuut pauze tussendoor). Je ziet wel dat de ander ondertussen bezig is, want zijn score gaat omhoog, maar je ziet die persoon niet live dansen.
Beetje suf natuurlijk, want wat maakt het dan nog voor verschil met Dance Central? Hierin dans je misschien niet live tegen elkaar, maar je kunt wel je scores vergelijken. Geen zorgen, Just Dance 2014 lijkt toch verder te gaan dan dat. Dit is meer een doorgaande danssessie omdat die playlist maar doorspeelt zonder dat je er direct invloed op hebt welk nummer er komt. Bovendien zijn er wel manieren waarop je de andere partij kunt zien.
We begeven ons nu op glad ijs, want als je de tegenpartij kunt zien, krijg je dan geen chatroulette-achtige situaties waarin je hoopt met een leuk of interessant persoon te praten maar uiteindelijk tegen iemands genitalien aankijkt? Dat kan natuurlijk niet gebeuren, dus Ubisoft maakt het daarom niet mogelijk om Move, Kinect of de Gamepad-camerabeelden live te streamen naar je tegenpartij.
Van kids naar 18+
Op zich natuurlijk slim, want de kans is gewoon te groot dat deze game die door veel kinderen wordt genoten, dan dingen mogelijk maakt die op zijn zachtst gezegd niet voor kinderogen zijn bedoeld. Het is de vraag hoe Ubisoft het gaat oplossen met die 20 seconden-filmpjes waarin je je dansskills kunt tonen bij je profiel. Die zullen waarschijnlijk eerst goedgekeurd moeten worden.
Het hele live-gedeelte wordt er nu een stuk minder op. Nu er ook een nieuwe Just Dance voor kinderen is aangekondigd, wordt het dan niet eens tijd om die franchise 18+ te maken? Nu is dit natuurlijk enorm gechargeerd, want het zou natuurlijk belachelijk zijn als Ubisoft in een keer bijna de hele doelgroep zou uitsluiten en wat zou er met de franchise gebeuren als die ineens het label 18+ krijgt, wordt er dan nog wel gedanst?
Geen goede optie. Wat je wel kunt doen, als straks de Xbox One uit is, is Skypen met iemand die de game speelt. Je kunt Skype natuurlijk in een klein vakje tonen terwijl je verder je game in beeld hebt, dus dan zie je toch de tegenpartij losgaan. Vanzelfsprekend is die tegenpartij dan dus wel een bekende, en niet zomaar een willekeurig persoon die je op de worlddancefloor tegenkomt. We weten nog niet in hoeverre Ubisoft het mogelijk zal maken om bijvoorbeeld bekenden op te zoeken in de game, of dat je toch steeds moet doen met een wereldbol vol willekeurige personen.
Op zoek naar tante Janet
Hopelijk maakt Ubisoft het wel mogelijk anderen op te zoeken, want het is natuurlijk een hele leuke manier voor mensen om met hun familie in Australie te Just Dancen en ze ook echt te zien tijdens het dansen. Hoe komt iemand tot die hoge score? Normaal zul je er nooit achterkomen, maar dus wel als iemand een bekende van je is en je kunt videobellen met Skype.
Het is fantastisch dat Ubisoft het eerste stapje in de goede richting zet met de worlddancefloor, want het maakt dansgames ineens een soort Only Massively Multiplayer-game. Het is fascinerend om in een tijd waarin Miley Cyrus iets meer dan sexy op de MTV Video Music Awards verschijnt, na te denken over hoe ver je dan mag gaan in een dansgame als deze. Het zou zo leuk zijn om echt te kunnen zien hoe de onbekende andere gamer danst, die zich helemaal in Korea bevindt, maar er kleven helaas heel veel ethische vragen aan vast waar gameontwikkelaars zich waarschijnlijk nooit aan zal willen branden.
Naast de blote billen, zijn er natuurlijk ook privacy-kwesties vanwege de camera in je huiskamer meekijkt. Maar, tegelijkertijd staat YouTube vol met kinderen die zichzelf dansend online hebben gezet. Er moet toch wel een oplossing te vinden zijn die verder gaat dan Skypen met bekenden? Wij zijn heel nieuwsgierig hoe het dansgamegenre zich de komende jaren gaat ontwikkelen wat dat betreft.

Just Dance 2014 verschijnt in de eerste week van oktober op Wii, Wii U, Xbox 360 en PlayStation 3. Later kun je hem ook spelen op Xbox one en PlayStation 4.

Populair Nieuws