Street Fighter X Tekken Preview

  De redactie heeft zich op het hoofdkantoor opgesplitst in twee kampen. De ene helft verschuilt zich achter een paar tafels en zwaait hevig met een grote Tekken vlag. De andere helft verstopt zich met een Street Fighter spandoek achter de bank. Over een paar weken komt Capcoms nieuwste vechtervaring Street Fighter X Tekken uit en de spanning hier is al om te snijden.

  SoulCaliber V ligt weliswaar net in de winkels, maar over iets meer dan een maand kunnen we alweer een nieuwe vechtgame verwachten. Op 9 maart brengt Capcom ons Street Fighter X Tekken. Vechters uit de Street Fighter franchise zullen het hierin opnemen tegen de personages uit de Tekken spellen. Ben je een groot Tekken fan die karakters als Ryu en Ken graag ziet lijden? Of ben je juist een Street Fighter gamer in hart en nieren die denkt dat personages als Yoshimitsu en Jin een stelletje watjes zijn? In beide gevallen zul je ongetwijfeld blij zijn dat deze twee titels bij elkaar komen om voor eens en voor altijd te beslissen wie de koning is van de vechtgames.

  Een Street Fighter wereld
  In Street Fighter X Tekken nemen de karakters uit Tekken het uiterlijk en de gameplay aan van Street Fighter. Dat betekent dat we onze helden in 2D en in een cartoon-achtig uiterlijk mogen bewonderen. De rasechte Tekken fans zullen hier misschien van schrikken. Er is echter geen reden voor paniek. Ontwikkelaar Namco Bandai is namelijk ook bezig met een crossover tussen de twee vechtgames. In Tekken X Street Fighter zullen de vechters uit Street Fighter de gameplay en het uiterlijk van Tekken aannemen. Dit spel laat alleen nog een tijd op zich wachten, dus voorlopig zullen we het met Capcoms titel moeten doen.

  Niet alleen aan de kant van Tekken, maar ook aan de kant van Street Fighter vindt er een make-over plaats. Op de verschillende speelvelden is namelijk veel meer actie terug te vinden. Tijdens een gevecht wordt er soms gewisseld van niveau. Het gevecht verplaatst zich bijvoorbeeld van een balkon naar de grond. Of het huis waar je in vecht stort in, waardoor je het gevecht buiten moet voortzetten. Dit zorgt voor een veel meer dynamische ervaring die van elk gevecht een waar spektakel maakt.

  De Tekken karakters mogen dan wel nieuw zijn in Street Fighter, ze blijven nog wel dezelfde vechtstijl hanteren. Heb je bijvoorbeeld een bepaald karakter uit Tekken helemaal onder de knie, dan zul je hier nog steeds goed mee kunnen vechten. De combo’s worden namelijk voor een groot deel intact gehouden voor zover wij konden zien. Al het harde werken bij oude Tekken games zal dus nog steeds zijn vruchten afwerpen.

  Met z’n tweeën
  Het spel speelt zich dan wel af in een Street Fighter stijltje, maar de gameplay heeft een aantal drastische veranderingen ondergaan. Zo bevat het spel Team Tag-elementen. Dit houdt in dat je in teams van twee tegen elkaar kunt strijden. Tijdens het gevecht kun je wisselen tussen de personages. De teruggeroepen vechter kan dan uitrusten en zo de levensbalk een beetje aanvullen. Buiten dat kun je door middel van het wisselen ook nog combineren met combo’s om zo tot een paar zieke aanvallen te komen. Maar let wel op! Dit betekent niet dat je een vechter zomaar kunt laten sterven. Wanneer een van je teamleden namelijk sterft, heeft de andere partij gewonnen. Het is dus belangrijk om op de juiste momenten te wisselen.

  Een hardcore fan blijft natuurlijk bij de karakters van zijn favoriete vechtspel, maar iemand die bereid is om te experimenteren kan ook Street Fighter karakters met Tekken personages mixen. De vechtersbazen uit deze games zijn dan wel gezworen vijanden, maar samen bewijzen ze een best goed team te kunnen vormen. En misschien raak je zelfs wel door een aantal vechters geïnspireerd, om de franchise waar je normaal niets om geeft toch een kans te geven.

  Steentjes verzamelen
  Capcom probeert ook een steentje bij te dragen aan de originaliteit. De ontwikkelaar introduceert namelijk het gem-systeem. Je kunt personages uitrusten met gems, waardoor ze sterker worden. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als de perks die we kennen uit andere spellen. Het zorgt ervoor dat een vechter op bepaalde gebieden beter wordt. Op welk gebied dat precies is, hangt af van de gem. Zo kun je bijvoorbeeld de snelheid verhogen of meer kracht toevoegen aan aanvallen. Omdat je er meerdere bij je kunt dragen, valt hier eindeloos in te combineren.

  De gems zijn er in twee verschillende types. Assist is een van die soorten. Deze gems zijn altijd actief, maar dragen wel altijd een minpunt met zich mee. Zo is er bijvoorbeeld één die speciale aanvallen makkelijker maakt uit te voeren. Tegelijkertijd zorgt deze ervoor dat je aanvallen minder krachtig zijn. De Boost gem is de tweede in dit rijtje. Deze wordt alleen geactiveerd wanneer je aan een bepaalde eis voldoet. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een aanval succesvol moet blokkeren. Hierdoor krijg je een tijdelijke bonus in je verdedigingskracht. Je moet dus goed kijken naar wat het beste bij jouw vechtstijl past en waar je prioriteiten liggen.

  De volgende stap
  Capcom lijkt met Street Fighter X Tekken een nieuwe stap te willen zetten in het vechtgenre. Door middel van gems, teams en het combineren van karakters uit meerdere spellen kun je nog beter een vechtstijl naar je eigen hand zetten. De online modus waar iedereen met een persoonlijk team vecht, is iets waar wij in ieder geval zeker naar uitkijken. Al die verschillende kleurtjes is misschien even slikken voor de Tekken fans onder ons, maar laat dat je niet tegenhouden. Voor zover wij zagen is de vechtstijl van de Tekken personages grotendeels intact gehouden. Kortom, er kan nu voor eens en voor altijd beslist worden wie van deze twee de beste is!

  Street Fighter X Tekken

  Verkijgbaar vanaf 9 march 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.