Sony PlayStation VR Games Hands-on - Aan de slag met Aim Controller!

  De E3 is in volle gang en na de indrukwekkende conferentie van Sony konden we niet wachten om met PlayStation VR aan de slag te gaan. Onze ervaringen met de PlayStation VR, de nieuwe controller en meerdere indietitels lees je in de Sony PlayStation VR games hands-on!

  Na de persconferentie van Sony is het eindelijk bekend geworden dat we vanaf 13 oktober aan de slag kunnen met PlayStation VR voor 399 euro. Hiermee ligt de prijs een stuk lager dan tegenhangers als de HTC Vive en Oculus Rift, maar de specificaties van PlayStation VR zijn dan waarschijnlijk ook iets lager. Tijd voor ons om eens te kijken of je daar iets van merkt.

  Heerlijk in de rondte knallen

  We beginnen de sessie met Farpoint. Een nieuwe first-person shooter die zich afspeelt in de ruimte. We staan op een maanachtig landschap met een futuristische assault rifle in de hand en we kunnen ook daadwerkelijk onze eigen handen, armen en benen zien. Iets wat vaak in VR-games nog achterwege wordt gelaten.

  De wereld ziet er grafisch niet beeldschoon uit, maar meer dan goed genoeg om je in korte tijd ondergedompeld te voelen. Ondertussen krijgen we in de echte wereld de nieuwe VR Aim Controller van Sony in de handen gedrukt. De controller leek in de eerste instantie wat groot, maar dat voelt juist heel erg tof wanneer je in de virtuele wereld een assault rifle vast hebt.

  Het lopen gebeurt met de Aim Controller, maar je kunt wel gewoon uitgebreid rondkijken of als een baas over je schouder heen schieten. Vreemde spinachtige wezens vallen ons aan, maar maken geen schijn van kans. We wisselen tussen shotgun en rifle door te bewegen alsof je het ene wapen op je rug doet en de ander pakt. Het realisme van bewegingen zorgt voor een goede ervaring.

  Eenmaal bij de eindbaas is de sessie helaas afgelopen. De eerste indruk van Farpoint en de PlayStation VR zijn gemaakt. En oh wat is die indruk goed! Als een indietitel al dergelijk werk neerzet, hoe gaat dat dan met Triple A-titels als Resident Evil 7 en Batman VR?

  sony playstation vr games hands-on

  De oorlog gaat verder

  De tweede game waar we mee aan de slag gaan is Battlezone. Hierin speel je de bestuurder van de tank, oftewel zittend virtual reality spelen! De besturing is volledig met de normale PlayStation controller dus het oogt op een ontspannen sessie. Niets is minder waar, want het besturen van een tank en neermaaien van vijanden is niet makkelijk.

  De wereld van Battlezone is alleen erg futuristisch. Het lijkt meer op een simulatie en inleven is dan ook wat moeilijker. Ook omdat je bijvoorbeeld geen lichaam ziet zitten in de tank. In het begin zorgt de snelheid van de tank voor wat misselijkheid, maar daar wen je gelukkig snel aan terwijl je alle vijanden neermaait.

  Battlezone kan niet tippen aan de ervaring van Farpoint, maar weet voor een indiegame een prima staaltje werk neer te zetten. Het is ook wel fijn om af en toe eens zittend VR te kunnen spelen in plaats van het wankel op je benen staan in de echte wereld terwijl je in de virtuele wereld loopt. Het blijft een vreemde ervaring.

  sony playstation vr games hands-on

  Een kort stukje horror

  Met nog enkele minuten op de klok beginnen we aan Here They Lie. Een psychologische horrorgame voor virtual reality. Je loopt rond in een soort verlaten metrostation met enkel een zaklamp. Deze reageert op de bewegingen van je hoofd, maar je kunt de zaklamp ook besturen met de PlayStation 4 controller.

  Er worden enkele schrikmomentjes voorgeschoteld en een creepy guy met een varkenshoofd lijkt net even teveel interesse in ons te hebben. De rillingen lopen toch over je lijf wanneer je ineens zijn schaduw voor je ziet (wat dus betekent dat hij achter je zit!). Helaas betekent dit ook het einde van de sessie. De tijd zit erop.

  Sony PlayStation VR games hands-on – Een veelbelovende start

  Het duurt nog een paar maanden voordat PlayStation VR op de markt verschijnt, maar Sony weet zelfs met deze indietitels al goed werk neer te zetten. Het laat ons vragend achter hoe tof die triple A titels uit de persconferentie dan gaan worden. Sony PlayStation VR hoeft in ieder geval niet onder te doen voor de HTC Vive en Oculus Rift. De goede eerste indruk is gemaakt.

  Voor alles wat met de E3 te maken heeft, kan je terecht op ons E3 2016 overzicht.

  Farpoint

  Verkijgbaar vanaf 17 may 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.