Sony 3d-televisies Preview

Preview
maandag, 17 mei 2010 om 19:30
xgn google image
Sinds een half jaartje is 3D helemaal in. Vooral in de filmwereld lijkt iedereen er op over te stappen. In de huiskamer gaat het nog niet zo snel, maar daar wil Sony verandering in brengen. De Japanse elektronicagigant zal namelijk nog deze maand de eerste 3d-televisies op de markt brengen.
Bijna de hele wereld is de afgelopen tien jaar overgestapt van hun oude beeldbuis naar een nieuwe high-definition televisie. Dat was een grote stap, en voor de games die wij dagelijks spelen een enorme verbetering. Maar Sony houdt daar niet op. Nu Full HD zo’n beetje de standaard is, wordt het tijd de volgende techniek naar de massa te brengen. En dat is 3D.
Uiteraard waren wij erg benieuwd naar wat dit allemaal zou brengen, en vooral of het allemaal goed zou werken. En omdat dat niet thuis te beoordelen is door wat plaatjes of videootjes te bekijken, gingen we langs bij Sony om de 3d-ervaring eens zelf te beleven.
Het complete pakket
Al snel werd duidelijk dat Sony niet even snel een nieuwe technologie op de markt wil duwen, omdat sinds de film Avatar alles met 3D goed lijkt te verkopen. Nee, het bedrijf is al jaren bezig met de ontwikkeling van de technologie en alles wat daarbij komt kijken. Zo komt Sony niet alleen met televisies die alles in 3D kunnen tonen, maar is ze op allerlei gebieden bezig.
Dat is ook logisch, want het bedrijf maakt niet alleen televisies, maar is op vrijwel alle markten die maar iets met entertainment of elektronica te maken hebben actief. Zo is Sony het enige bedrijf dat de 3d-ervaring van begin tot eind in handen heeft, aldus de mannen van Sony zelf. Immers worden de camera’s waarmee de films geschoten worden bij Sony gemaakt, maakt een afdeling van het bedrijf zelf films, levert ze delen van de techniek die in de bioscoop wordt gebruikt om alles te projecteren, de hardware waarop het thuis afgespeeld kan worden en vanaf mei 2010 dus ook de televisies waarop je ernaar kijkt.
Dit is allemaal leuk en aardig voor Sony zelf, maar met het grootste deel van dat productieproces hebben wij als filmkijkers en gamers niets te maken. Waar wij wel mee te maken hebben, is wat we zometeen in de huiskamers halen. Voor velen is het nog een beetje onduidelijk wat ze nou precies kunnen verwachten van deze televisies en hoe het allemaal werkt.
Brilletje op
Voor de 3d-televisies gebruikt Sony hun 200 hertz techniek. Televisies die daarvan gebruik maken, zijn er al een tijdje en voor de 3d-plannen kwam dat goed uit. Om een 3d-effect te krijgen, moeten er namelijk twee beeldjes geprojecteerd worden, die iets uit elkaar zijn opgenomen. Net als je eigen ogen dus, die ook naast elkaar staan. Door de snelle verversing van het beeld op 200 hertz, is dit mogelijk. Echter zie je dan niet gelijk het 3d-effect. Hiervoor moet je een speciale bril opzetten. Deze sluit heel snel het linker en rechter oog af wanneer de televisie het linker of rechter beeldje projecteert. Je hersenen maken er vervolgens een 3d-effect van.
Nou zul je misschien niet zo’n fan zijn van het idee constant een bril te moeten dragen tijdens het televisiekijken. Dat is goed voor te stellen, maar helaas wel noodzakelijk voor 3D. Er zijn wel technieken die zonder bril werken, maar het verlies in beeldkwaliteit is dan zo groot, dat je er eigenlijk niet meer naar wilt kijken. Sony heeft voor deze techniek, met de bril, gekozen omdat er dan gewoon Full HD beeld getoond kan worden, maar dan in 3D. En als je gewoon 2D beeld kijkt, dan kun je de bril natuurlijk afzetten.
Overigens is het tijdens het kijken van 3D ook mogelijk met een druk op de knop te switchen naar het oude, vertrouwde 2D. Mocht je dus bezoek krijgen en niet genoeg brillen in huis hebben, of wil je zelf even de bril afzetten, dan kun je meteen overschakelen. Hetzelfde geldt andersom. Wanneer er een programma of film in 3D kan worden bekeken, kun je dat meteen aanzetten.
Diepte zien
En hiermee komen we aan bij de grote vraag: hoe ziet het eruit? In één woord: geweldig. Na het zien van enkele demo’s van films, sport en games waren we erg onder de indruk. Het 3d-effect wordt niet gebruikt om dingen op je af te laten schieten, maar je ziet er echte diepte door. Wanneer je televisie kijkt, of het nou een film is, een voetbalwedstrijd of een game, blijft het eigenlijk een plat scherm. We zijn hier na meer dan 50 jaar televisie prima aan gewend en zien het als normaal, maar wanneer je dan een 3d-televisie bekijkt, dan zie je dat het wat beter kan. Het lijkt soms echt alsof je door een raam kijkt en alles voor je ogen ziet afspelen. Misschien dat je denkt dat dit wat overdreven is, maar wanneer je de eerste voetbalwedstrijd in 3D ziet, dan weet je wat ik bedoel. En dat komt goed uit. Sony zal namelijk het komende wereldkampioenschap voetbal in 3D opnemen. In ieder geval twee wedstrijden waarin Nederland speelt zullen in 3D te zien zijn.
Sackboy in 3D
Maar niet alleen film en televisie profiteren van 3D. Ook in games kan het verwerkt worden. Hiervoor is de PlayStation 3 uitermate geschikt. Via een firmware update zijn vanaf de zomer zowel Blu-ray films als games in 3D mogelijk. Van die games kregen wij ook een demo te zien. Helaas was er nog niets speelbaar, maar door het zien van de beelden konden we toch een indruk krijgen. Games als Killzone 2, WipEout HD en LittleBigPlanet kwamen in 3D langs.
Opvallend hierbij is dat vooral LittleBigPlanet, een game die je volledig vanuit een 2d-perspectief speelt, de meeste indruk maakte. En misschien is dat perspectief wel uitermate geschikt om in 3D te zien. Want vooral in games als deze kun je goed de diepte zien en lijkt het alsof Sackboy zich echt voor je een weg over de obstakels baant. In die andere twee games was het 3d-effect net even wat minder aanwezig, maar nog steeds erg goed te noemen. Helghast die op je afrennen, futuristische auto’s die je inhalen, het ziet er prima uit.
Minpuntjes...?
Tot nu toe zijn we wel erg enthousiast over de 3d-televisies van Sony en haar mogelijkheden. Zijn er dan geen minpuntjes? Natuurlijk wel. Zo zorgt de bril die je op moet doen ervoor dat het beeld wat donkerder is dan je normaal gewend bent. En waarschijnlijk zal er aardig wat betaald moeten worden voor de eerste 3d-televisies. Sony heeft nog geen prijzen in euro’s aangekondigd, maar we weten wel wat ze in Japan moeten betalen. Zo kost een 60” 3d-tv daar omgerekend 4,900 euro. De 40” variant is voor omgerekend 2,400 euro te halen. De prijzen in Europa zullen waarschijnlijk iets lager liggen dan dat, maar alsnog moet je rekening houden met een aardig bedrag. Voor die prijs krijg je wel een televisie die volledig klaar is voor 3D en met twee brillen geleverd wordt.
Daarnaast komt een lijn die zogenaamd 3d-ready is. Deze kun je later upgraden met een extra kastje om alsnog 3D te kunnen kijken. Voor de mensen die nog niet zeker weten of 3D het wel gaat worden, maar wel alvast klaar willen zijn voor de toekomst, is dat een mogelijkheid.
En uiteindelijk zal de beschikbare content een grote rol spelen. Immers koop je geen speciale televisie om een filmpje of twee per jaar te kijken. Je wilt dan film, televisie en games allemaal in 3D. Sony ziet dat ook en is bezig om speciale 3d-televisiezenders te brengen, de 3d-films uiteraard op Blu-ray te zetten en games te maken die deze technologie ondersteund. Over die games zullen we het laatste nog niet gehoord hebben, en gaan we in de komende maanden ongetwijfeld meer over horen. Wij hopen zelf dat LittleBigPlanet 2 de techniek gaat ondersteunen, want wat we van het eerste deel in 3D te zien kregen, smaakt naar meer.
Kom maar op met 3D!
Sony is goed op weg met 3D. Er komen steeds meer films uit en game ontwikkelaars gaan er zeker gebruik van maken. Op televisiegebied zal het waarschijnlijk wat langzamer gaan, maar ook daar wordt aan gewerkt. We kunnen stellen dat 3D in de huiskamer van ons nu al een standaard mag worden, en kunnen niet wachten om er meer van te zien.

Populair Nieuws

Laatste Reacties