Shenmue 3 hands-on op gamescom 2019

  Het is lang wachten geweest, maar in november weten we eindelijk wie Ryo’s vader vermoordde. De hoofdpersoon uit de Shenmue-reeks is populair en veel ogen zijn dan ook gericht op het derde deel. Tijdens gamescom speelden wij deel 3 alvast zoals je kunt lezen in deze hands-on.

  De gamescom-sessie was kort, maar wel tof. Ryo loopt in een dorpje en gaat al gauw met een man praten die een klusje voor hem heeft. Als jij genoeg stukken hout voor hem hakt, krijg je een extra zakcentje. Geld is handig, want daarmee kun je diverse dingen kopen. Wij besloten om een gezondheidsdrankje te kopen van ons noeste arbeid. In een game waarin geregeld klappen uitgedeeld én geïncasseerd moeten worden, weet je immers nooit waar dat goed voor is.

  Werken aan je kung fu-level

  Uiteindelijk dat wat ook de bedoeling in de demo: op zoek naar een man met een litteken en daar een flinke knokpartij mee houden. Met winst als resultaat, uiteraard. Maar voor het zover was konden we eerst rustig de omgeving verkennen. Een rustig Chinees dorpje waar met diverse mensen gepraat kon worden. Er viel genoeg te beleven, zoals het werken aan je skills. Zo kon je ergens extra punten verdienen voor je kung fu-level, door zo lang mogelijk in een bepaalde houding te staan, alles bedoeld om Ryo sterker te maken.

  De sfeer van Shenmue is tof. Ongetwijfeld zullen fans van het eerste uur zich hiermee kunnen vermaken. Ergens straalt het spel rust uit, al zal het slome tempo niet voor iedereen weggelegd zijn. Zij die meer snelheid en actie zoeken moeten niet bij Shenmue 3 aankloppen. Het is wel een serie waar je geregeld de tijd moet nemen om met mensen te praten en dingen uit te zoeken. Verder valt op dat de game er niet bijzonder goed uitziet. Het doet een beetje denken aan Yakuza 6, wat een sterk verhaal in zich heeft, maar grafisch geregeld te wensen overlaat. De eerste indruk van Shenmue 3 is gelijkwaardig.

  .

  Wat kun je doen?

  Ergens zie je dat door de vingers, anderzijds is het zonde om te zien dat een game die zó lang in ontwikkeling is, niet meer kan bieden dan dit. Het zal dus echt een game moeten zijn die leunt op een verhaal en toffe missies. Wij hebben helaas te kort gespeeld om dat deel te kunnen beoordelen. We hadden namelijk maar één concrete missie en dat was op zoek naar de man met een litteken op zijn gezicht. En tussendoor praatte je met wat mensen die wellicht wisten waar je hem kon vinden. Verder kon je nog een beetje kruiden verzamelen en in een casino spelen, maar meer was er eigenlijk niet.

  Ons gevecht met 'Scarface' zat er zo op. Een paar simpele tikken en hij ging neer, al zagen we de journalist naast ons iets meer moeite hebben met het gevecht. Dus misschien was het niet zo heel eenvoudig. Geen idee. Het vechten zelf voelt, net als de graphics, wat achterhaald aan. De klappen die je uitdeelt voelen aan als die van een houten pop. Het is niet vloeiend genoeg. Het vreemde is dat je na de speelsessie tóch zin hebt in meer. Maar nogmaals, misschien is Shenmue 3 gewoon fanservice.

  .

  Wat voor jou?

  Het is iets om rekening mee te houden. De game komt in november uit en zat het waarschijnlijk nooit kunnen opnemen tegen alle najaarstitels. Gelijktijdig is er genoeg publiek dat uitkijkt naar het derde deel, evenals ondergetekende. Wat dat betreft is het maar goed dat smaken verschillen. De gamescom-sessie was tof en smaakt dus absoluut naar meer, al is het jammer om te merken dat sommige dingen nu al enorm verouderd aanvoelen.

  Op 19 november komt de game uit.

  Shenmue III

  Verkijgbaar vanaf 19 november 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.