4 DOOM Eternal features die voor vernieuwing zorgen [gespeeld op gamescom]

  De reboot van DOOM in 2016 was een succes dankzij de actie de werd voorgeschoteld aan fans van de oude games. Inmiddels zijn we drie jaar verder en staat DOOM Eternal voor de deur die de actie naar een hoger niveau wil tillen. Wij gingen tijdens gamescom aan de slag en zetten vier DOOM Eternal features voor je op rijtje.

  Dit zijn de nieuwe features van DOOM Eternal die de game naar een nieuw niveau gaan tillen. Het kunnen kleine details zijn die de gameplay een stukje beter maken, maar ook grote nieuwe toevoegingen in de vorm van mechanics. Laten we gelijk maar met die laatstgenoemde beginnen, want DOOM Eternal krijgt een gloednieuwe mechanic die de game nog uitdagender gaat maken.

  Invasion

  De eerste nieuwe DOOM Eternal feature waar we het over moeten hebben, is de toevoeging van het Invasion-systeem. Dit is een systeem waardoor andere spelers jouw game binnen kunnen dringen als vijanden om het jou allemaal een stukje lastiger te maken. Natuurlijk kan jij dit zelf ook doen bij andere spelers, waarbij het belangrijkste woordje ‘kan’ is. Deze feature is namelijk volledig optioneel, dus als je geen zin hebt om lastig gevallen te worden, hoeft dat ook niet.

  Als je wel zin hebt om andere spelers het leven zuur te maken, werkt dat als volgt. Wanneer jij iemand anders haar game binnendringt, doe je dit als een demoon die het leven van een andere DOOM Guy probeert te verzieken. Andersom werkt het natuurlijk ook, want wanneer jij een level aan het spelen bent, kan er een pop-up verschijnen die aangeeft dat iemand je game is binnengedrongen die jij dan moet afmaken.

  Nieuwe wapens

  Natuurlijk kunnen we het niet hebben over DOOM zonder de wapens in de game te bespreken en dat is dan ook de volgende van de DOOM Eternal features waar we het over moeten hebben. Het nieuwste deel heeft namelijk een aantal nieuwe wapens, waaronder de Ballista. Dit is een kruisboog uit de toekomst die exploderende pijlen schiet, maar die we tijdens gamescom helaas nog niet onder de knoppen hebben gehad.

  Daarentegen gingen we wel met de nieuwe Heavy Cannon aan de slag die nu zowel als machinegeweer als sluipschuttersgeweer fungeert. Wanneer je inzoomt kun je namelijk dodelijke kogels op demomen afvuren, waarmee je in één klap vaak de kop van hun romp afschiet. Vanuit de heup werkt het wapen als een machinegeweer die met grote snelheid een kogelregen afkomstig uit de hemelen loslaat op de demonen uit de hel.

  Super Shotgun

  Natuurlijk is DOOM geen DOOM zonder de Super Shotgun en die heeft dan ook even goed de ruimte nodig om toegelicht te worden. Het wapen heeft namelijk een grote update gekregen en is daarmee de volgende van de DOOM Eternal features. Dit heeft allemaal te maken met de nieuwe “Meat Hook” die de kunsten van het wapen in grote mate op de schop gooien.

  Zoals de naam al doet vermoeden, is het een grijphaak die je op vijanden af kunt vuren waardoor je naar ze toe getrokken wordt. Dit voelde tijdens onze gameplaysessie als een heerlijke ervaring waar wij geen genoeg van konden krijgen, want zodra je een vijand raakt met jouw enterhaak kun je nog steeds heerlijk kogels knallen en zorgen voor een goede dosis dood en verderf. Daarnaast voel jij je gewoon onwijs cool wanneer je de grijphaak afvuurt en vervolgens de kop van een demoon eraf schiet.

  Nieuwe DOOM, nieuwe DOOM Guy

  In DOOM Eternal speel je werderom als de DOOM Guy die je in de 2016 editie van DOOM speelde, maar dat wil niet zeggen dat de gameplay van het personage nog hetzelfde is. Die is namelijk enigzins op de schop gegaan, doordat DOOM Guy een nieuw pak heeft gekregen met een aantal nieuwe DOOM Eterrnal features.

  Zo kun je nu dashen, waardoor de gameplay nog sneller is, en heeft DOOM Guy een schouderkanon waarmee hij granaten kan afvuren. Daar blijft het niet bij, want ook is het schouderkanon voorzien van een vlammenwerper waarmee je vijanden letterlijk en figuurlijk kunt roosteren. Bovenop de dash-functie komt ook nog eens dat DOOM Guy in zijn besturing een stukje sneller is, waardoor de gameplay nog sneller en beter aanvoelt. Hierdoor kan hij ook een klein beetje klimmen, slingeren aan palen en gedeeltelijk over muren rennen in specifieke gebieden.

  De DOOM Eternal features beloven veel goeds

  Alle DOOM Eternal features samen beloven in ieder geval al veel goeds. In onze uitgebreide preview van de game kun je nog meer lezen over de nieuwste telg in deze klassieke serie. Het duurt immers nog wel even voordat de game uitkomt. Vanaf 22 november kan iedereen aan de slag met DOOM Eternal, want dan verschijnt de titel op de PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch en Google Stadia.

  DOOM Eternal

  Verkijgbaar vanaf 20 march 2020

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.