RuneScape Menaphos Preview - De gouden stad is er!

  Het heeft ontzettend lang geduurd, maar de tweede woestijnstad Menaphos is er eindelijk! Het stuk grond net naast Sophanem in de wereld van RuneScape krijgt na jaren leegstand grootse invulling. XGN.nl mocht alvast een kijkje nemen om te zien wat er allemaal te doen is en dat lees je in deze RuneScape Menaphos preview!

  RuneScape van studio Jagex is inmiddels een echte puber. 16 jaar geleden kwam het spel uit en tot op heden dwalen dagelijks duizenden mensen rond in de werelden van RuneScape 3 en old-school RuneScape.

  Voor eerstgenoemde is de langverwachte uitbreiding Menaphos vanaf vandaag beschikbaar, maar er zitten wel wat toegangseisen aan. Ten eerste moet je de benodigde quests voltooid hebben. Bovendien is deze content alleen toegankelijk voor betalende spelers van RuneScape.

  Verdwenen buren

  Wie tijdens het spelen van RuneScape door de woestijn heeft gesjokt, heeft ongetwijfeld de grote poorten van Sophanem gezien. Daar direct naast lag een groot stuk 'niets', maar met een flinke poort ertussen. Bewoners van Sophanem spraken terloops over de 'buren', maar daar bleef het bij.

  Als onderdeel van RuneScape Expansions, dat tijdens RuneFest 2016 werd aangekondigd, worden grote updates als een soort ei uitgebroed. Geen update in onderdelen, verspreid over meerdere weken, maar in één keer. Dat is de voornaamste reden dat alles zo lang heeft geduurd.

  De meest recente grote stad die aan het spel werd toegevoegd, Prifddinas, werd wel uitgebracht in twee delen. Via feedback van spelers werd duidelijk dat die manier van updates niet gewild was. Daarom is besloten om te wachten tot alles daadwerkelijk af is, zodat spelers de ultieme ervaring krijgen.

  RuneScape Menaphos Preview foto 1

  Oase in de woestijn

  Tijdens het RuneScape Menaphos preview event waar wij bij aanwezig waren, was ook een van de programmeurs aanwezig die verantwoordelijk is voor een belangrijk onderdeel van Menaphos: de interactieve quests. Naast de lange quests die RuneScape kent, zijn er nu ook kortere opdrachten te vinden waarbij je een bepaald aantal van een specifiek item moet inleveren. Dit is gedaan om bepaalde items in het spel iets meer waard te maken.

  Een andere vernieuwing in Menaphos is het systeem met reputatie binnen verschillende facties van de stad. Het uitvoeren van taken voor vier verschillende groepen geeft de speler punten binnen het reputatiesysteem. Hiermee kunnen vervolgens kledingstukken of andere gebruiksvoorwerpen verkregen worden.

  De personen die dergelijke taken aan de speler geven, zullen compleet willekeurig zijn. Ook zijn er meer dan 100 voorwerpen waar de personen om kunnen vragen, waardoor het van tevoren inslaan van veel van die items geen optie is.

  Behalve deze taken kent Menaphos ook een viertal nieuwe quests. Deze kortere, maar tevens belangrijke opdrachten geven de speler meer inzicht in het mysterie rondom de woestijnstad. Wie is de geheimzinnige dief die in de stad actief is en wat houdt zich verborgen in de dieptes onder de stad?

  RuneScape Menaphos Preview foto 2

  Ouderwets grinden

  RuneScape zou geen RuneScape zijn zonder het ouderwetse grinden van de vele skills die het spel kent. Tijdens de RuneScape Menaphos preview werd duidelijk dat de stad gericht is op spelers met middelmatig tot hoge levels. Ook is goed gekeken hoe kan worden voorkomen dat spelers massaal andere plaatsen in het spel de rug toekeren.

  Zo kunnen spelers met het hoogste level in een skill besluiten om hun beloning niet in ervaringspunten uitgekeerd te krijgen, maar in goud. Mensen die juist graag een hoger level willen behalen, kunnen de beloning volledig richten op een aantal skills en geen goud. De keuze is aan de spelers.

  Schatzoeken in piramides

  Veel spelers zullen het concept van de nieuwe Shifting Tombs herkennen. Als een soort Pyramid Plunder 2.0 moeten spelers zo snel mogelijk een piramide met allerlei vallen weten te doorlopen. Hoe meer tijd er over is en hoe meer deuren er zijn geopend, hoe hoger de beloning.

  Omdat RuneScape ook draait om de interactie met anderen, is het mogelijk deze piramides met anderen te doorlopen. Hoe groter de groep, hoe groter de gezamenlijke beloning, maar hoe lastiger de uitdaging. Wie zeker is van zichzelf, kan de uitdaging ook in zijn eentje aangaan.

  RuneScape Menaphos Preview foto 3

  Aanpassingen aan Slayer

  Een andere grote beslissing die tijdens de RuneScape Menaphos preview is laten zien, is het opkrikken van het hoogste level in de skill Slayer. Die draait om het doden van bepaalde monsters, afhankelijk van welke taak je krijgt. Het hoogste level zal 120 worden, in plaats van 99. Hiervoor zijn 8 keer zo veel ervaringspunten nodig.

  Om de spelers tegemoet te komen, komt er een nieuwe Slayer Dungeon in Menaphos. Hier kunnen spelers sterkere versies van een aantal bestaande monsters afslachten voor nog meer punten. Beesten die vaak achterwege worden gelaten, zoals Dust Devils, worden vanaf nu dus weer de moeite waard.

  Deze nieuwe kerker met monsters introduceert ook een nieuwe manier van voorwerpen verzamelen. In plaats van per monster een drop te krijgen, wordt de beloning naar één grote kist verplaatst. Hoe meer monsters door de speler worden vermoord, hoe hoger de uiteindelijke beloning.

  Als bonus draagt de hoeveelheid gedode monsters ook bij aan het openen van een grote deur net achter de kist met beloningen. Wie genoeg zielen bevrijdt in de kerker, zal een gevecht met een nieuwe eindbaas vrijspelen.

  RuneScape Menaphos Preview foto 4

  Het wachten waard

  Naast wat wij hier in de RuneScape Menaphos preview hebben beschreven, is er nog een hoop informatie waar spelers zelf achter moeten zien te komen. Er zijn dus meerdere verrassingen die in de loop van de komende weken naar buiten zullen komen.

  Na onze sessie met Menaphos kunnen we in ieder geval stellen dat de uitbreiding zeker het wachten waard is geweest. Voor de spelers die graag een kijkje willen nemen in de stad maar die niet betalen voor de game, is er goed nieuws: dit weekend (vanaf vrijdag 9 juni) staat alle content open voor gratis spelers. Dus ook de poorten van Menaphos.

  RuneScape

  Verkijgbaar vanaf 4 january 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.