Ring Fit Adventure gameplay is intens (en leuk)

  Nintendo kun je met vele woorden omschrijven. De beste daarvan misschien wel gewaagd, zoals ze anno 2019 nog steeds laten zien met een uitvinding genaamd Ring Fit Adventure. Wij gingen alvast aan de slag en al snel werd duidelijk dat de Ring Fit Adventure bijzonder leuk en intens is.

  Waar de Wii-generatie de Wii Fit had, brengt Nintendo twee jaar na het verschijnen van de Switch een nieuwe fitness-game uit. Vanaf het eerste moment leek het een vreemde aankondiging. Sterker nog, het was niet moeilijk in te beelden hoe Nintendo in een oud patroon leek te vallen.

  De bekende series van voorheen worden één voor één opgegraven en nieuw leven ingeblazen. Zo komt Brain Training (bekend van de Nintendo DS) terug en is het nu eerst de beurt aan wat lijkt op de opvolger van Wii Fit. Na een speelsessie van ongeveer een uur kunnen we met een gerust hart stellen dat dit niet het geval is.

  Een volledige game

  Wii Fit met haar vreemde Balancing Bord was een titel waarbij je een fitness-programma kon maken en allerlei minigames kunt spelen. Dat is bij Ring Fit Adventure allemaal nog steeds mogelijk, maar niet waar het om draait. Er is namelijk veel meer om te ontdekken, want er zit een daadwerkelijke game verborgen achter de hoepel.

  Ring Fit Adventure is namelijk een turn-based RPG die je bestuurt met de zogenoemde Ring-Con. In deze mini-hoelahoep plug je de rechter Joy-Con, waarna je de linker Joy-Con om je been bindt met een meegeleverd bandje en je bent klaar om te gaan. Vervolgens ben je klaar om de strijd aan te gaan met de kwaadaardige Drago en dat doe je door je geheime wapen te gebruiken: fitness!

  Ring Fit Adventure gameplay is een goede workout

  De Ring Fit Adventure gameplay bestaat in de Adventure modus (oftewel het verhaal) uit het joggen om door een level heen te komen in combinatie met wat platformactie om munten te verzamelen. Daarover later meer. Er is namelijk ook nog het turn-based vechtsysteem dat je voorgeschoteld krijgt zodra je tegen vijanden aanloopt.

  Dit is wanneer de daadwerkelijke workout begint, want iedere aanval die je wil uitvoeren zit gebonden aan een workout. Denk hierbij aan squatten, een yoga-houding, buikspieroefeningen en borsttrainingen. Hoe beter je de workout uitvoert, hoe meer schade je uitdeelt.

  Al deze workouts volbreng je door gebruik te maken van de Ring-Con. Deze bijzondere controller is sterker dan je in eerste instantie zou denken en wordt op creatieve manieren gebruikt om jou aan het werk te zetten. Sterker nog, nadat je het uitstekende tutorial hebt doorlopen en het begint te begrijpen heb je niet eens het gevoel dat je aan het sporten bent.

  Meer dan een verhaal

  Het sportaspect van de Ring Fit Adventure gameplay voelt wat dat betreft ook niet als een gimmick, maar als een goed alternatief voor iemand die geen vast bedrag per maand wil uitgeven aan de sportschool. Na een aantal levels heb je gewoon even een douche nodig om weer op te frissen. Een paar levels staan ongeveer gelijk aan een half uur sporten, dus die douche heb je ook wel verdient.

  Voor wie in kortere sessies toch wat beweging zoekt, biedt Ring Fit Adventure ook nog de mogelijkheid aan om een trainingsregime in te stellen. Deze bestaat uit oefeningen die jij selecteert en in een afspeellijst zet. Verder kun je ook oefeningen los doen of met een scala aan minigames aan de slag die voor een leuke uitdaging zorgen.

  Reserveringen

  Toch zijn er nog wel een paar elementen in de Ring Fit Adventure gameplay die mogelijk voor wat problemen kunnen zorgen. Zo is de kalibratie van de Ring-Con niet altijd accuraat, waardoor je soms uit de game wordt gehaald. Je merkt dan dat je bijvoorbeeld verkeerd door een level rent of niet goed kunt richten.

  Ondanks dat dit snel op te lossen is, kan dit de ervaring wel wat schaden. In hoeverre we daar uiteindelijk last van gaan hebben valt nog te bezien. Als het net zo minimaal is als de framerate is er geen wolkje aan de hemel in ieder geval. Deze dipte bij ons slechts één keer en dat zonder dat het erg stoorde.

  Wat dat betreft zijn we benieuwd naar wat de Ring Fit Adventure gameplay op lange termijn heeft te bieden. Laat ons in de reacties weten wat jij van Ring Fit Adventure vindt!

  Ring Fit Adventure

  Verkijgbaar vanaf 18 october 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.