Tom Clancy's Rainbow Six Siege Preview - Alles mag kapot

Preview
woensdag, 18 juni 2014 om 15:34
xgn google image
Als klap op de vuurpijl onthulde Ubisoft aan het einde van de E3 persconferentie de game Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege. Een nieuwe Rainbow Six game die ons helemaal het mislukte project Patriots doet vergeten.
Nog nooit eerder in de serie heeft Rainbow Six, van origine een tactische shooter, zich gefocust op de multiplayer van de game. Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege is de eerste keer waarbij vijf terroristen het tegen vijf Rainbow Six leden opnemen. Enige wat deze twee groepen scheidt, is een muur. In dit geval de muren van een peperduur huis, waar de terroristen een gijzelaar vasthouden.
Achter gesloten deuren zit tien man uit het ontwikkelteam klaar om een live demo te geven van de game met bijbehorend commentaar. In het geval van Rainbow Six: Siege is het commentaar een strakke samenwerking met commando’s om zo elkaars ogen en oren te zijn. Op het scherm kijken wij mee met een groepsleider en zijn wel geoliede machine van een team.
Barricades

Een goede voorbereiding is het halve werk

Aan de kant van Rainbow Six begint de game met het inzetten van rijdende drones. Deze gaan als een speer door het huis heen, om zo te bepalen in welke kamer de gijzelaar wordt vastgehouden. Daarbij is het tevens een goede manier om te bepalen hoe de terroristen hun verdediging opbouwen en welke ramen en deuren ze barricaderen.
De terroristen beginnen hun game door te bepalen in welke kamer zij de gijzelaar verstoppen. Van daaruit wordt de verdediging opgebouwd met gebarricadeerde ramen, prikkeldraad en verplaatsbare schilden. Als terrorist moet je snel zijn met de voorbereiding, want op ieder moment kan het Rainbow Six team het huis binnenvallen.

Hoe bedoel je daar stond een muur?

Bewapend met C4 is het voor het Rainbow Six team vrij makkelijk het huis binnen te treden. Dit kunnen ze bijvoorbeeld ook heel verspreid doen, door een paar mannen via het raam de eerste verdieping infiltreert, terwijl de rest via de grond het huis binnenkomt.
Vanaf dat moment hebben de terroristen hun eigen camera om gebruik van te maken. Zo zijn er in totaal vier beveiligingscamera’s in het huis opgesteld, die iedere terrorist kan gebruiken om een oogje in het zeil te houden op wat er precies in het huis gebeurt.
Is het Rainbow Six team eenmaal binnengekomen, dan begint destructie pas echt zijn naam te krijgen. Iedereen draagt een mooi pak C4 met zich mee, om niet alleen deuren, maar ook muren of plafonds helemaal op te blazen. Daarbij is het ook gewoon mogelijk om door de muren heen te schieten. Oftewel, je bent nergens veilig! Om mensen echt bij de les te houden staat friendly fire ook nog eens aan.
Rappel

Samenwerken is het sleutelwoord

In de live demo die wij achter gesloten deuren te zien kregen, zag je heel erg goed hoe het team samenwerkte. Over de headset werd continue aangegeven waar de vijand zat, en op het teken van de groepsleider stormde het team van Rainbow Six het huis binnen. Een perfect voorbeeld van samenwerking en van hoe Rainbow Six: Siege gespeeld moet worden.
Na het einde van de live demo, kregen wij verrassend genoeg een controller in onze handen om het eens zelf uit te proberen. In totaal mochten wij drie rondes spelen, waarin je continue afwisselt tussen Rainbow Six en de terroristen. Iedere partij heeft bijvoorbeeld zijn eigen klassen om uit te kiezen.

Iedere klasse heeft eigen specialiteit

Bij Rainbow Six kon je kiezen uit Assaulter, Breacher en Pointman en bij de terroristen kon je kiezen uit Protector, Trapper en Sentry. De keuze voor een bepaalde klasse heeft invloed op de wapens en equipment die je draagt. De ene klasse heeft een dikke shotgun, terwijl de ander het met een submachine geweer doet. De Trapper kan weer gebruikmaken van prikkeldraad, terwijl de andere klasse weer een draagbaar schild heeft. Iedere klasse heeft dus zijn eigen ding.
Wat betreft de speelsessie was het een complete chaos op het gebied van samenwerking. Iedereen was nog aan het kloten met de controls en aan het onderzoeken wat je nou eigenlijk precies kan doen in Rainbow Six: Siege. Deze speelsessie viel echt in het niets in vergelijking met het goed georganiseerde team van de live demo.
Destructie

Geef mij een map van dat huis

Na drie keer spelen is het mij nog steeds niet duidelijk welke kamers er precies zijn in het huis en waar ze zich bevinden. De keuken, garage en slaapkamer spreken voor zich. Maar ergens zijn er ook kamers voorbijgekomen die wij maar moeilijk konden plaatsen. Je moet Rainbow Six: Siege toch echt meerdere keren spelen voordat je precies weet waar alle kamers zitten en hoe ze heten.
Wat met name in de speelsessie naar voren kwam is de destructie in de game. In het verleden zijn wij overladen met marketingtrucjes dat alles stuk kan gaan. Na het spelen van Rainbow Six: Siege, denken wij eindelijk een game te hebben gevonden die aan deze uitspraak kan voldoen. Daarbij wordt deze destructie ook heel mooi in beeld gebracht, want het mag gezegd worden, op het eerste oog ziet Rainbow Six: Siege er goed uit.

Wat heeft Rainbow Six: Siege nog meer te bieden?

Met Rainbow Six: Siege lijkt de serie terug te gaan naar de tactische shooter die het van origine is, alleen dan wel met een focus op multiplayer. Op de E3 is slechts één modus in één specifiek huis laten zien. Een interessante start om mee te beginnen, maar wij hopen dat er binnen korte tijd snel meer wordt aangekondigd. Rainbow Six: Siege lijkt een nieuwe weg in te slaan op multiplayer gebied en wij zijn benieuwd hoe dit verder wordt uitgebouwd.
Benieuwd naar Rainbow Six Siege? De game is nu alvast te pre-orderen én je kunt je inschrijven voor de gesloten beta die 24 september start!