PES 2018 release nadert en deze features maken de game [Gespeeld op E3 2017]

  Miljoenen mensen kijken elke week trouw live of via de televisie naar hun favoriete voetbalclub. Ook digitaal zijn er genoeg manieren om van deze passie te kunnen genieten, door zelf bijvoorbeeld een game als Pro Evolution Soccer op te starten. Of deze game live-voetbal weet te overtreffen, lees je in de details over de PES 2018 release

  Elk jaar is het weer een strijd om welke voetbalgame er met de titel vandoor gaat. Eerder al heeft FIFA 18 zijn hebben en houden getoond, maar tijdens de E3 werd de bal aan PES 2018 gegeven. Met een enthousiaste Adam Bhatti, PES Global Product & Brand Manager, én een uitgebreide speelsessie, wist ook dit spel zijn kleuren te tonen.

  Een nieuwe start

  Om de lijn der verwachtingen in stand te houden betreffende PES 2018, is het aan te raden om al je ideeën over de franchise tot nu toe overboord te gooien. De serie is namelijk bezig met een drie-jaren plan om Pro Evolution Soccer een heel andere richting in te sturen. Het lijkt erop dat deze woorden geen schwalbe zijn, want er is al een hele route van ontwikkelingen uitgestippeld.

  PES 2018 is de eerste stap van dit meesterplan. Zo probeert deze game niet langer meer om de competitie met FIFA aan te gaan door een zo'n breed mogelijk publiek aan te spreken, maar focust het zich vooral op wat de al bestaande community erg tof vind. Een groot aantal features wordt uitgebreid om een zo'n compleet mogelijke voetbalgame voor hen neer te zetten.

  Trommel je vrienden op

  Het succes van voetbalgames teert vooral op de multiplayer. Tijdens het spelen is er maar vrij weinig leuker dan met een indrukwekkend schot je tegenstanders van kant te maken. Volgens Bhatti heeft Konami deze drijfveer om te spelen erkent en wordt er meer aandacht aan besteed met PES 2018.

  Als je dacht dat het spelen van 1vs1 al lachen was, kan je met het aankomende deel helemaal je lol op. PES 2018 heeft een 2-tegen-2 en 3-tegen-3 functie voor zowel offline als online multiplayer. Dit betekent dat je letterlijk met zes mensen tegelijk een potje digitaal voetbal kan spelen.

  Deze nieuwe spelmodi zitten zo in elkaar, dat je respectievelijk met z'n tweeën of drieën op één platform kan spelen. Dit principe werkt ook als je online speelt. In principe is er maar een enkele console nodig waar je met je clubje vrienden plezier aan kan beleven, om een ander online drietal het veld af te krijgen.

  Tradities worden niet vergeten

  Een andere modus die de game krijgt, is random selection. Hierbij wordt er een poule van drie verschillende teams uitgekozen, waarna er vervolgens een willekeurige selectie wordt samengesteld. Het kan gebeuren dat voetballers met hun grootste rivalen in één team spelen! Je weet dus eigenlijk nooit waar je aan toe bent en moet roeien met de riemen die je hebt.

  Naast toevoeging van nieuwe modi worden de bekende speltypes verruimd. De manager-feature en user interface van de Master League zijn verbeterd in gebruik en mogelijkheden. Bovendien is er de toevoeging van pre-season toernooien om te experimenteren met teams en formaties, zodat je niet gelijk kansloos in de pan wordt gehakt. Dit laatste kan ook gezien worden als een soort singleplayer verhaal voor jou als manager.

  Net als live voetbal?

  PES 2018 besteed in tegenstelling tot vorige delen en andere voetbalgames veel aandacht aan het scheppen van een legende en het verwezenlijken van een verhaal. Volgens Bhatti bevat het spel een enorme hoeveelheid cutscenes om dat extra succes-gevoel aan de speler te geven. Daarnaast komen er ook beelden van persconferenties en kleedruimtes voorbij om meer connectie met de teams en managers te krijgen.

  Om dit gevoel overtuigend over te laten komen, heeft PES ook visueel een sprint vooruit gemaakt. De bekende FOX Engine, die al vanaf PES 2014 gebruikt werd, is flink opgevoerd. Het publiek is afzonderlijk model voor model geloofwaardig in elkaar gezet, waarbij ook de reacties van de toeschouwers beter aansluit op de actie. De omgevingen die tijdens de cutscenes en gameplay voorbij komen, zitten tevens strak in elkaar.

  Bovendien zijn de authentieke modellen van voetballers van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Animaties zijn natuurlijker en er is zelfs beter rekening gehouden met kledingmaten. Wel moet er gezegd worden dat we nog niet helemaal weggeblazen zijn van het uiterlijk van de spelers. Alhoewel hier duidelijke veel liefde en aandacht aan is besteed, zijn nog veel gezichten qua animaties en uitdrukkingen niet bepaald kloppend.

  Balletje trappen werkt beter

  Allemaal erg interessant dat PES er visueel op vooruit is gegaan, maar qua gameplay verwacht je ook verbeteringen. Na een hands-on kan gezegd worden dat PES 2018 punten heeft gescoord. Eveneens is hierbij het toverwoord "realisme" met grote scheuten gebruikt.

  Spelers nemen de bal veel realistischer aan met het lichaam, waarbij de body als dynamisch vangnet gebruikt wordt. Het aannemen van een voetbal resulteert bij juist gebruik niet meer in een stuiter die regelrecht in de voeten van de tegenstander beland. Bovendien is er, in de positieve zin, meer met de bal in aan de hand. Er zijn verbeteringen te vinden in diens stuiteren, aftrappen en algemene physics.

  Konami heeft goed geluisterd naar de feedback van de community en heeft PES 2018 minder arcade dan zijn voorgangers gemaakt. Eén van de grootste veranderingen is het omlaag gooien van het spel-tempo, dat nu veel natuurlijker aanvoelt. Bijkomend is de controle van het dribbelen en het nemen van vrije trappen en corners gebruiksvriendelijker en realistischer geworden. Bovendien attendeert het spel je beter op je omgevingen en de beste opties om bijvoorbeeld door een muurtje heen te spelen.

  Zien we terug op de middenstip

  PES 2018 neemt op 14 september de aftrap voor Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 en PC. Uitdrukkelijk valt te zeggen dat wij ons helemaal geen zorgen maken om de kwaliteit van het eindproduct. Zoek je een realistische voetbalgame die hart voor de populaire volkssport heeft, dan hoef je niet verder te zoeken. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar het ultieme duel dat later dit jaar plaats zal vinden, maar wij durven te garanderen dat PES 2018 het beste is wat je tot nu toe van de franchise gezien hebt.

  Pro Evolution Soccer 2018

  Verkijgbaar vanaf 14 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.