PES 2016 Preview - Footie troon in zicht!

  Elk jaar is het weer spannend met Pro Evolution Soccer; het kan meevallen (PES 2015) of het kan enorm tegenvallen (PES 2014). Steelt Konami dit jaar de felbegeerde footie-troon van EA? We kunnen in deze PES 2016 preview alvast verklappen dat FIFA 16 het dit jaar knap lastig gaat krijgen!

  Een opvallend boude actie van Konami: dit jaar gaat zal PES 2016 nog voor FIFA 16 in de schappen liggen. Vorig jaar kwam PES pas in november uit, vanwege werk aan de nieuwe FOX Engine. Konami heeft inmiddels ervaring opgedaan met Metal Gear Solid V, waar de engine ook voor gebruikt wordt, en heeft dit jaar wat meer ademruimte om deze krachtige engine in PES 2016 hopelijk tot een goed geoliede machine te maken.

  pes 2016 preview

  Lang leve de hexagon!

  We focussen ons in deze PES 2016 preview op het voetbal zelf: helaas was het niet mogelijk om de bij release wel aanwezige andere modi te testen bij deze sessie. Na aldus een team gekozen te hebben scheen ons in het gameplan direct een helder licht toe vanuit onder in het scherm. Een prachtige hexagon, ook wel bekend als zeshoek, gaf ons in een oogopslag de belangrijkste informatie over onze Mannschaft. Meteen kunnen zien waar de sterke punten van een speler liggen zonder door drie tabbladen aan statistieken te scrollen; welk een heerlijk wederzien!

  Vreemd genoeg heeft Konami er een gewoonte van gemaakt om het kind met het badwater weg te gooien. Gelukkig zijn een hoop goede features terug van weggeweest, zoals ook de manier waarop je je opstelling aanpast. Het is gewoon belangrijk dat ook de ‘voorbeschouwing’ (of het ‘voorspel’) prettig en intuïtief werkt. PES 2013 was op dat gebied een goede stap voorwaarts, en zorgde ervoor dat je eenvoudig de positie van spelers op een veld kon aanpassen en desgewenst gemakkelijk kon wisselen.

  In PES 2015 daarentegen kon je omslachtig genoeg in het ene menuutje spelers wisselen, maar pas na drie keer klikken kwam je op een ander scherm waar je dan de positie en rol van die speler kon aanpassen.

  pes 2016 preview

  Fox in the box

  Dit is allemaal veel makkelijker geregeld in PES 2016. Houd kruisje ingedrukt om de positie van de speler op het veld aan te passen en druk op vierkantje om de rol van bijvoorbeeld centrale middenvelder in aanvallende middenvelder te wijzigen. Ook kun je de speler direct naar de zijkant slepen om ‘m te wisselen. Verder zijn bijvoorbeeld de speciale eigenschappen van spelers, zoals vrije trappenspecialist of fox in the box bij naam genoemd, en niet zoals vorig jaar met vreemde icoontjes uitgebeeld.

  Hulde dus voor het overzichtelijke en intuïtieve menu. Daarnaast zijn alle handelingen (in ieder geval op de PS4) stuk voor stuk retesnel. De lange laadtijden van PES 2015 lijken verleden tijd. Ook ingame gaat het skippen van de herhalingen lekker snel, net als bijvoorbeeld het uitgooien vanaf de zijlijn.

  pes 2016 preview

  Flitsend voetbal

  Maar dan het veldspel! Daar draait het natuurlijk om, en daar besteed je uiteindelijk de meeste tijd aan. PES 2015 werd unaniem al gezien als een grote stap voorwaarts en speelde heerlijk weg. Lekker tikken, lange ballen, pegels op doel; het kon allemaal. Dit jaar verandert PES daar niet veel aan. Nog steeds voelt de daadwerkelijke gameplay snel en soepel.

  Geen pingpong taferelen zoals bij FIFA de laatste jaren het geval is, maar passjes zijn snel en hard als je de bal vanuit de juiste hoek naar een teamgenoot speelt. Je dient dus ook rekening te houden met hoe je mannetje de bal aanneemt en waar hij (er zijn helaas (?) nog geen vrouwenteams in PES) deze vervolgens heen moet spelen. Dit hangt natuurlijk ook af van de kwaliteiten van de speler in kwestie.

  Enigszins herkenbaar zou dit wel moeten klinken. De stevige fundamenten van de core gameplay waren vorig jaar namelijk al goed, maar zijn verder uitgewerkt. Maar er zijn ook een grondigere aanpassingen gedaan. Zo zijn de physics flink op de schop genomen, wat een duidelijk merkbare invloed heeft op het spel. De belofte van ‘realistischere botsingen’ lijkt zowaar te zijn nagekomen.

  Spelers tuimelen soms op een levensechte manier over elkaar heen en gaan daadwerkelijk fysiek het duel aan. Ervaren PES spelers zullen hier voordeel uit trekken: als je de spelers op het veld goed kent dan weet je of jouw mannetje genoeg kracht heeft om een bepaald duel te winnen.

  pes 2016 preview

  Andere ballen

  Ook de bal lijkt anders, of beter gezegd meer, te stuiteren. Natuurlijk kun je nog steeds een strakke pass geven, maar ziekenhuisballen en dwarrelpassjes zul je vaker tegenkomen. Het lijkt wel alsof je meer vrijheid en daarmee meer controle hebt over hoe je een bal geeft. Ook voorzetten van de zijkant kunnen nu rijkelijk met ‘gevoel’ belegd worden. Houd er ook hier rekening mee hoe je speler qua stappen uitkomt en of hij links- of rechtsbenig is; hierin onderscheidt de n00b zich van de pro.

  De build die we speelden was echter nog niet compleet en we kwamen nog een paar kleine bugs tegen. Zo kwam het een enkele keer voor dat twee spelers aan elkaar vastgeplakt zaten, of dat er een vastgenageld was aan de grasmat. Dit duurde gelukkig maar enkele seconden, maar het leidde wel af!

  Ook leek het nieuwe physics model niet goed raad te weten wanneer je met een verdediger in de rug van een aanvaller loopt. Er gebeurt namelijk niets, terwijl je zou verwachten dat een lichtvoetige aanvaller hier minstens door uit balans gebracht zou worden, al dan niet met fluitje van de scheids tot gevolg.

  pes 2016 preview

  Celebration time!

  Een andere nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om een type celebration uit te kiezen als je een doelpunt maakt. Je hebt een beperkt aantal opties (plus je kunt letterlijk gewoon een rondje lopen) en of dit veel gebruikt gaat worden is maar de vraag. De ongeschreven regel is immers om de herhaling van een doelpunt door te drukken, als je tenminste met vrienden speelt.

  Vooral tijdens deze herhalingen valt overigens op hoe goed de FOX Engine benut wordt. De PES franchise staat erom bekend dat gezichten van spelers er realistisch uitzien, maar die lat is nu wel erg hoog gelegd; ook boze of blije gezichtsuitdrukkingen zijn herkenbaar. Het zijn nog geen Rembrandt taferelen, maar het begint er op te lijken!

  pes 2016 preview

  Grassprietjes tellen

  Ook andere kleinere details hebben aandacht gekregen. Zo kun je bijna de individuele grassprietjes tellen tijdens een herhaling en heeft zelfs het publiek een kleine make-over gehad. Opvallend genoeg draagt een kwart van de supporters nu een bodywarmer en een sjaal, maar je kunt in ieder geval verschillende soorten kleding onderscheiden. Nog altijd zien de toeschouwers er meer uit als kartonnen borden dan als legit publiek, maar het is een verbetering.

  Verder zal PES 2016 een dynamisch weersysteem bevatten, wat betekent dat het tijdens een wedstrijd kan gaan regenen. Dit zou redelijk wat invloed moeten hebben op het veld en de bijbehorende ball physics, maar dit was echter in de build die wij te zien kregen helaas nog niet beschikbaar.

  pes 2016 preview

  Conclusie PES 2016 Preview - Veelbelovend!

  Hoewel we de definitieve versie van PES 2016 (inclusief Master League en andere modi) nog niet gespeeld hebben, wijzen alle voortekenen er op dat we dit jaar met een jubileumknaller (PES 20 jaar!) te maken hebben. Of FIFA 16 van de troon gestoten wordt moet nog blijken, maar Konami heeft alle tijd gehad om de FOX Engine te verfijnen en voort te bouwen op de sterke gameplay van PES 2015. Er is meer realisme, meer controle, maar niet minder plezier. Nog een paar kleine schoonheidsfoutjes wegwerken en even de licenties van alle voetbalcompetities binnenhalen en EA gaat failliet!

  Pro Evolution Soccer 2016 ligt vanaf 17 september in de winkels voor de PlayStation 4, Xbox One, PC, PS3 en Xbox 360. Je kunt het spel op dit moment al pre-orderen.

  Pro Evolution Soccer 2016

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.