Octopath Traveler gameplay - Net zo tof als Bravely Default?

  Drie monsters willen je omleggen. Je staat bijna op sterven en enkel de potions en spells weten je nog voldoende HP te geven om op de been te blijven. Net als je laatste moment geslagen lijkt te zijn, vind je de zwakte van de monsters. Met een grandioze aanval in die Octopath Traveler gameplay!

  Na het succes van vergelijkbare games als Bravely Default, dopen de makers ons in een nieuwe wereld. Onlangs namen we de game al onder de knoppen. Tijd voor een avontuur!

  Wat biedt de Octopath Traveler gameplay?

  In deze typische Japanse RPG stap je in de huid van verschillende hoofdrolspelers. Je leert skills, levelt je personages en onderzoekt een wereld waarin zich langzaam aan een verhaal begint te vormen dat je steeds dieper in het spel moet gaan trekken. Alhoewel we momenteel nog vrij weinig over het verhaal weten, is wel bekend dat het verhaal niet linear zal worden: beslissingen als wie je meeneemt op je reis en naar welke bestemming je reist zullen uiteindelijk helpen met het ontstaan van het verhaal van deze nieuwe game voor de Nintendo Switch.

  Octopath Traveler Gameplay

  Combat system

  Naast het doorlopen van een verhaal en het verkennen van een spelwereld, is één van de belangrijkste elementen van een RPG nog wel de combat. Terwijl jij je laatste restjes moed bij elkaar raapt om de meest gevaarlijke monsters te verslaan tijdens een turn-based combatsysteem, doet het combat systeem denken aan wat we eigenlijk al gewend zijn van vergelijkbare games binnen dit genre.

  De combat lijkt daarentegen divers te worden door de soorten aanvallen die je kunt uitvoeren op vijanden en de mate waarbij vijanden zwaktes hebben tegen bepaalde wapens. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zwak zijn voor de pijl & boog, een dolk, een zwaard of verschillende magische spreuken. Je weet van te voren niet waarvoor vijanden zwaktes hebben en deze kennis zul je dus opdoen door zelf de wijde wereld in te trekken en op verkenning te gaan. Wanneer je een zwakte hebt ontdekt zal die voortaan bij dit monster worden getoond als een reminder.

  Niet elke vijand zal om dezelfde soort aanvallen om genade willen smeken. Zo hebben we een eindbaas gezien die bijvoorbeeld vier zwaktes kende, maar die vervolgens hulpjes opriep waardoor je hem niets kon maken. Die hulpjes waren allebei skeletten, maar beide skeletten waren toch net iets anders qua uiterlijk en zodoende ook qua zwaktes.

  Octopath Traveler Gameplay

  Boost points

  Wanneer je de zwakte van een monster hebt ontdekt, dan wil je zoveel mogelijk aanvallen op hem afvuren van het type waar hij zwak tegen is. Zo kun je tegenstanders een flinke optater geven door boost points te benutten. In de beurten dat je de boost points niet benut, blijven ze telkens met één opstapelen tot ze een maximum aantal punten hebben bereikt. Wanneer jij vind dat het tijd is om je boost points te gebruiken, kun je door de R-knop in te drukken je de aanval die je daarna zult uitvoeren op intense wijze versterken.

  Zolang je Boost Points hebt kun je het gebruik van de punten zelfs stapelen, waardoor die éne aanval niet 1, 2 maar 3 keer zo sterk wordt. Handig voor vijanden die veel te lastig zijn om anders neer te leggen. Je zult gigantisch grote getallen aan schade op je scherm zien verschijnen en al binnen mum van tijd heb je die vijand verslagen.

  Octopath Traveler Gameplay

  Verkennen met personages

  Gelukkig zitten niet overal vijanden, je komt ze tegen terwijl je met een vijftal personages een ontdekkingstocht loopt. Alle personages kunnen aan de slag met hun eigen Path Action, die hen verder helpen om een gevecht te winnen of meer informatie los te krijgen uit NPC's. Tijdens onze speelsessie waren enkele personages speelbaar en zodoende hebben we de speciale eigenschappen van de personages Cyrus, Olberic, H' Aanit en Primrose kunnen meemaken.

  Een van de personages is Cyrus, wiens Path Action in staat stelt om dingen te onderzoeken. Zo is Cyrus één van de personages die je helpt bij het leren van zwaktes van de vijanden door ze nauwkeurig te analyseren. Je kunt als een dolle alle soorten aanvallen op een vijand uitvoeren om te kijken of ze wel of niet effectief zijn, maar dat is niet meer nodig met dit karakter aan je zijde. Verder is hij handig in het verzamelen van informatie rondom quests, omdat hij informatie uit NPC's los kan maken die anderen niet te horen zouden krijgen.

  Octopath Traveler Gameplay

  Dansen en vechten

  Olberic is weer een heel ander personage. Hij is een echte vechtersbaas die er niet voor terugdeinst om zo een gevecht aan te gaan. In onze gameplaysessie uitte zich dit voornamelijk in de optie om verschillende NPC's tot een gevecht uit te dagen. Wanneer het Olberic dan lukte om hem in een 1 tegen 1 gevecht neer te halen, kreeg hij daarvoor een beloning. Daarnaast kan het een voldaan gevoel geven om vervolgens de inwoners van een heel dat dorp, waar jij inzit, binnen no-time op de grond te leggen om ze mooie sterretjes te laten zien.

  Ook kun je als danseres Primrose, je dans moves inzetten om een hoop mensen te verleiden. Door haar charmes in de strijd te gooien kan ze mensen verleiden om ook jouw team te joinen. Je kunt maximaal 5 mensen met je meenemen, âââwaarvan één van die toffe strijders nu één van de mensen kan zijn die jij uitnodigt voor je party. De vijfde member van de party tijdens onze speelsessie was een dorpeling die Primrose had gerekruteerd.

  Octopath Traveler Gameplay

  Wilde dieren en stelen

  Daarnaast hebben we nog het personage H' Aanit, die in staat is om de Path Action Provoke te gebruiken. Dit helpt haar voornamelijk in gevechten: zo kan ze wilde dieren oproepen die haar bij zullen staan in de gevechten. Daarnaast kun je Provoke net als bij Olberic gebruiken om NPC's zoals dorpsbewoners uit te dagen voor een gevecht. De beesten kan ze ook inzetten tijdens deze heftige gevechten tegen strijdlustige dorpsbewoners.

  Een personage dat we niet hebben kunnen spelen, maar waarover wel is verteld, is dief Therion met de Path Action Thief. Hij is in staat om onder andere NPC's te bestelen en zodoende dus leuke items binnen te halen. Handig voor als je geen geld hebt om net die levensreddende potion te kopen. Desalniettemin kan het flink in je nadeel werken als je tijdens een diefstal betrapt wordt, aangezien je in dat geval zult merken dat je reputatie in het spel vermindert.

  Octopath Traveler Gameplay

  Wordt het spel wat?

  Er zijn voldoende redenen om enthousiast te worden voor Octopath Traveler. Het spel lijkt een hoop diepgang te gaan bieden en kan naar onze eerste indruk zelfs interessant worden voor mensen die niet veel ervaring met Japanse RPG's hebben. De toekomst zal leren hoe tof het spel daarentegen wordt: een spel als dit leunt natuurlijk ook heel erg op de impact die het verhaal maakt. Dat laatste kun je pas weten na het hele spel gespeeld te hebben.

  Je kunt zelf ook het spel ervaren! Er staat in de Nintendo eShop al flinke tijd een demo die je al een beetje een beeld geeft van het spel. Na deze demo zijn wel nog veranderingen doorgevoerd. Zo hield Nintendo na de release een enquete onder de spelers om aan de hand hiervan de nodige aanpassingen door te voeren in het spel.

  Octopath Traveler

  Verkijgbaar vanaf 13 july 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.