We zitten midden in het hoogseizoen van de game-industrie. De ene topper na de andere komt uit. Het voorjaar kent echter ook een paar mooie games. Eén daarvan is Metal Gear Rising: Revengeance, een game binnen de Metal Gear-reeks. De game kent echter een heel andere basis dan andere Metal Gear-games.
Zwaarden, wie vindt ze niet cool? Als kind heeft iedereen wel eens als ridder rondgerend. Hideo Kojima dacht er kennelijk hetzelfde over toen de beste man in 2009 Metal Gear Solid: Rising aankondigde. Drie jaar later is de game zowel van titel als van ontwikkelaar veranderd. Platinum Games is nu namelijk druk bezig met Metal Gear Rising: Revengeance, zoals Metal Gear: Rising nu bekend staat. Er zijn in die tijd wat veranderingen doorgevoerd, en op de Gamescom van dit jaar konden we voor het eerst met de game aan de slag. Middels een demo is de tweede keer nu aangebroken.
De introductie Hoewel de game niet letterlijk deel uitmaakt van de
Metal Gear-reeks, speelt deze zich wel in hetzelfde universum af. Jij speelt als Raiden, een soldaat die op het moment van spelen is gestopt. Een routinemissie die bestond uit het beschermen van een Afrikaanse minister-president, is volledig misgegaan. Een militaire groepering genaamd 'Desperado Enforcement' heeft Raidens konvooi aangevallen, de minister-president vermoord en Raiden verminkt achtergelaten. Hij wordt echter opgeknapt en ontdekt dat de groepering een coup aan het plegen is in het kleine Abchazië.
Raiden gaat naar Abchazië toe om de coup en Desperado tegen te houden, en dit is waar de demo inspringt. De eerste cutscene wordt afgespeeld en toont Raiden met zijn nieuwe gepimpte robotlichaam. Boris, de Russiche pointman van Maverick Security, spreekt Raiden toe en legt uit wat hem te wachten staat. Onze robotheld werkt samen met Maverick om een extra zakcentje te verdienen.
Aan de slag!
Eenmaal aangekomen in het kleine land, is het gelijk volop actie. Als je echter rustig wilt beginnen, kan je beter eerst met de tutorial aan de slag gaan. In deze tutorial wordt duidelijk gemaakt hoe alle gameplaymechanieken precies werken. Het normale hakwerk is niet heel moeilijk om onder de knie te krijgen. Hetgeen Raiden echter speciaal maakt is de 'Blade-modus'. In deze modus wordt je in een soort bullet-time gegooid en krijg je de kans om te hakken waar je wilt. Hiermee kun je vaak de genadeslag geven. Sla je vijanden een paar keer en Blade-modus maakt het af.
Terug naar de rest van de demo. Niet lang na de landing van Raiden komt hij een aantal tegenstanders tegen. Desperado is zeker aanwezig in het land, dat wordt al snel duidelijk. Met een paar slagen zijn je tegenstanders gevloerd en je kunt je verder voortbewegen door het level. Na wat geklim kom je aan bij een wat grotere vijand. Een machine die het best vergeleken kan worden met een struisvogel. Het apparaat heeft twee lenige benen en rent razendsnel rond. Door een combinatie van ontwijken en aanvallen te gebruiken versla je het monster. De laatste klap wordt weer uitgevoerd met de Blade-modus en de ijzeren struisvogel valt in duizend stukjes op de grond.
Pantervoer
Het laatste stuk van de demo geeft ons een gevecht met een semi-eindbaas. Een 'panterachtige' robot die zich identificeert als LQ-84i is hier om je te vermoorden. Hij moet en zal zijn doel volbrengen. De enige uitweg is dan ook het verslaan van de robot. Dit is dan ook precies wat Raiden doet. Doordat de panter zich razendsnel beweegt, haalt de Blade-modus in dit geval weinig uit en moet je het doen met je standaard aanvallen. Ook is er geen functie die aanvallen blokkeert, dus als je te grazen genomen worden, ben je het haasje.
Voer voor discussie
Hoewel de eerdere vijanden uit de demo vrij gemakkelijk neergingen, heb je je handen vol aan dit beest. Er is dan ook nog niet echt een balans te vinden in de sterkte van de tegenstanders. Platinum Games moet dan ook een duidelijke grens opzoeken. Of de normale vijanden sterker, of de eindbazen minder moeilijk maken. Het is natuurlijk niet leuk om alleen een uitdaging te krijgen bij de grote vijanden in de game.
Ook een
block-functie zou handig zijn. Vooral bij de panterbaas gebeurt het soms dat aanvallen zo snel gaan dat je niet meer weg kunt springen. Het zou dan handig zijn dat je een dergelijke aanval alsnog zou kunnen afslaan. Niet met een druk op de knop, zoals bij
Assassin’s Creed, maar een combo zouden wij dankbaar verwelkomen. Zo maak je toch nog een kans en hoef je niet honderd keer dezelfde scènes te spelen.
Een laatste kritiekpunt kan gevonden worden in de omgevingen. Deze zijn nog steeds een beetje kaal en grauw. Bij grote gevechten heb je hier geen last van, dan let je op je tegenstander. Tijdens de rustigere stukken in de game heb je echter wel wat tijd om rond te kijken en als je dan kale straten ziet, is dat toch wel zonde.
Niet uit het oog verliezen
Ondanks dat er nog wat op en aan te merken is aan de game, speelt Metal Gear Rising: Revengeance lekker weg. Het aanvallen gaat soepel, met dank aan de 60 frames per seconde en de simpele besturing. De Blade-modus is erg tof en zorgt voor mooie momenten op je scherm. Ook zien de animaties van de personages er prima uit. Alle details van Raidens pantser zien er beeldschoon uit en hetzelfde geldt voor zijn wapens. Samen met de humor die de game bevat is het plaatje compleet. Houd Metal Gear Rising: Revengeance dan ook in de gaten, want Konami en Platinum Games hebben hier een toffe hack and slash game in handen, die zeker niet mag worden onderschat. Poets je zwaard dan ook maar op en bereid je voor op de strijd die in februari op je staat te wachten!