Mario Maker E3 Preview - Iedereen kan Miyamoto zijn

  Als je dit leest, heb je vroeg of laat een Mario game gespeeld. Die eerste Goomba in level 1-1, die is zorgvuldig door een ontwerper weggezet om jou de game te leren. Heb jij het in je om het volgende designgenie te worden? In deze Mario Maker E3 Preview laten we zien dat deze titel een prima begin is.

  Mario Maker is een game zoals geen andere in de serie. Voor het eerst heb jij de touwtjes in handen wat het leveldesign betreft, en daarin word je door Nintendo verrassend vrij gelaten. De game geeft je een lege wereld, en alsof het een fonkelnieuw verfdoek is, gooi je er middels tal van tools en hulpmiddelen alles in om er een volledig functioneel Mario-level van te maken.

  Mario Maker E3 Preview

  Grabbelen in de Mario-ton

  In feite zijn alle losse onderdelen die je in een normaal Mario-level tegenkomt in een grote grabbelton gegooid, waarin jij naar hartenlust kunt graaien en in een eigen volgorde weg kunt zetten. Zo heb je de keuze uit blokken voor de ondergrond en platformen, en alle vijanden die je associeert met de naam Mario.

  Een leuke extra is de knop waarmee je de grafische stijl van je creatie in een handomdraai verwisselt. Zo schakel je in het kenmerkende uiterlijk van de verschillende Mario-games, tot aan New Super Mario Bros. toe. Hierdoor krijgen levels een compleet andere stijl, wat het wel zo leuk maakt om er verschillende van te spelen. Combineer dit met thema’s voor lava, water en graslevels en je komt een heel eind om levels genoeg eigen gezichten te geven.

  Het knappe aan Mario Maker is dat dit alles op een enorm toegankelijke manier gepresenteerd wordt. Gewapend met de GamePad van de Wii U schuif je vijanden en blokken op zijn plaats, en door een lijn over het scherm te trekken vul je met gemak een ruimte met muntjes. Hierdoor is de game zeker geschikt voor jongere gamers, terwijl de oudere hun creativiteit de vrije loop kunnen laten.

  Mario Maker E3 Preview

  Nintendo’s slimme regel

  Om ervoor te zorgen dat het straks niet wemelt van de onmogelijke levels heeft Nintendo een slimme regel ingevoerd: voordat je een zelfgemaakt level online zet, zul je eerst aan de game moeten bewijzen dat jij hem van begin tot eind kunt doorlopen. Zo weet je dat er altijd een weg naar de uitgang is, al verschilt de manier hoe je daar komt uiteraard van level tot level.

  Omdat Mario Maker geen traditionele Mario-game is, geeft dit Nintendo ook de vrijheid om wat gekke dingen met de beroemdste gameserie ooit te doen. Door bijvoorbeeld de vleugeltjes naar een kanon te slepen, krijg je een vliegend kanon, en ook kun je vijanden opstapelen om enorme torens des doods te maken.

  Mario Maker E3 Preview

  Ongerust

  Hoewel het dus heel vermakelijk en gemakkelijk is om zelf een Mario level in elkaar te zetten, kijken we eigenlijk nog meer uit naar de oneindige hoeveelheid content die de community rondom deze game zal produceren. Iedere avond een level spelen dat hoog in de ranglijsten staat lijkt kan geweldig zijn, zeker als Nintendo er een handige manier voor bedenkt om al deze levels op een duidelijke manier te presenteren.

  En daar zit eigenlijk onze enige zorg: Nintendo staat niet bepaald bekend om haar vooruitstrevende visie wat betreft online games. Een titel als Mario Maker staat of valt bij een goede online dienst, dus wij hopen van harte dat Nintendo goed kijkt naar andere games als LittleBigPlanet en Halo (met Forge).

  Mario Maker E3 Preview

  Mario Maker E3 Preview: los met de mario bros.

  We hadden het van tevoren misschien niet verwacht, maar Mario Maker is zonder twijfel een van de meest veelbelovende games die Nintendo dit jaar aanbiedt. Ze hebben een gemakkelijke en toegankelijke manier gevonden om zelf levels te maken, en de GamePad van de Wii U is het ideale hulpje op met je vinger iets moois in elkaar te knutselen.

  Super Mario Maker

  Verkijgbaar vanaf 11 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.